Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a transmis o scrisoare deschisă prin care solicită autorităților statului reluarea activității judiciare și arată că protestele vor duce la acumularea și amplificarea problemelor cu care se confruntă justiția.

Mai mult, avocații au arătat că formele de protest care implică sistarea activității judiciare afectează drepturile participanților la  actul de justiție, iar nu pe cei responsabili de situația creată.

Redăm integral scrisoarea deschisă transmisă de UNBR:

Uniunea Națională a Barourilor din România atrage atenția opiniei publice, Consiliului Superior al Magistraturii, Guvernului și Parlamentului României asupra faptului că sistemul judiciar din  România traversează o etapă critică, ce se explică prin acumularea în timp și amplificarea treptată  a unor nemulțumiri legitime privind finanțarea serviciului public al justiției. 

Recunoaștem și susținem legitimitatea revendicărilor judecătorilor, procurorilor și ale personalului  auxiliar, care au generat protestele de până acum.  

Considerăm inacceptabilă nesocotirea de către alte puteri ale statului a drepturilor consfințite prin  hotărâri judecătorești definitive, prin zădărnicirea aplicării acestora. 

Considerăm, însă, că suspendarea activității instanțelor pe termen nelimitat, repetată în ultimul  an, nu reprezintă un mijloc adecvat și eficient pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă  sistemul judiciar. Rezultatul acestor forme de protest nu poate fi altul decât acumularea și  amplificarea problemelor cu care se confruntă justiția. 

Sistemul judiciar și corpul profesional al avocaților, ca parteneri indispensabili ai justiției, precum  și celelalte profesii juridice se află în interdependență, astfel încât orice acțiune de întrerupere a  activității unei profesii se repercutează asupra tuturor, dar în primul rând asupra justițiabililor, ale  căror drepturi privind accesul la justiție și soluționarea cauzei într-un termen rezonabil au de  suferit. 

Aceasta a fost rațiunea pentru care corpul profesional al avocaților, el însuși confruntat cu grave  probleme de ordin material și cu dificultăți în desfășurarea activității, a considerat că o singură zi  de suspendare a activității, cu excepția cauzelor urgente, este suficientă pentru expunerea  problemelor cu care se confruntă, fără a determina perturbări semnificative ale actului de justiție.  Ziua de 4 octombrie 2023 – „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” – a fost un moment în  care avocații la nivel instituțional au inițiat dezbateri cu actorii justiției pentru identificarea  soluțiilor de rezolvare. Am apreciat deschiderea spre dialog a tuturor factorilor implicați. 

Identificarea soluțiilor de rezolvare prin consultare reciprocă, inclusiv cu legislativul și executivul  reprezintă mijlocul de rezolvare sau de ameliorare a actualului blocaj instituțional și evitarea  conflictului de natură constituțională între puterile statului.

Formele de protest care implică sistarea activității judiciare afectează drepturile participanților la  actul de justiție, iar nu pe cei responsabili de situația creată. 

Solicităm autorităților statului, potrivit competențelor ce le revin: 

Reluarea activității judiciare. Susținem formele de protest care nu aduc atingere dreptului  cetățeanului la soluționarea cauzei într-un termen rezonabil. 

Suspendarea aplicării Hotărârii nr. 2040/13.07.2023 a Consiliului Superior al Magistraturii privind  normarea activității instanțelor până la realizarea unui studiu efectiv privind efectele generate,  studiu ce ar trebui realizat cu consultarea instituțională a profesiei de avocat. În lipsa unei analize  judiciare realiste și la zi a situației cauzelor, în funcție de specificul și complexitatea acestora,  considerăm că actuala implementare a normării activității judecătorilor are un impact sever asupra  drepturilor justițiabililor, mai ales după evenimentele sanitare și economice din ultimii trei ani, care  au adâncit și mai mult problemele care țin de managementul eficient al timpului în cadrul  procedurilor judiciare. 

Asigurarea necesarului de resurse umane în justiție, prin adoptarea unor soluții imediate,  cum ar fi complinirea lipsurilor prin numirea în calitate de judecători a avocaților pe baza  unor criterii de vechime, competență profesională și probitate, stabilite pe bază de  colaborare instituțională cu organele de conducere ale profesiei de avocat. 

Verificarea la nivelul tuturor instanțelor a situațiilor în care se înregistrează în mod repetat  întârzieri în pronunțarea hotărârilor sau în motivare, cu luarea măsurilor care se impun în  urma constatărilor făcute. 

Alocarea resurselor financiare necesare plății drepturilor cuvenite legal tuturor  profesioniștilor, judecători, procurori, avocați, grefieri, personal auxiliar, care contribuie la  înfăptuirea justiției. 

Alocarea pe viitor a resurselor necesare funcționării justiției, în toate componentele sale  și identificarea unor surse suplimentare și viabile de finanțare pe termen lung a justiției.  

Ne exprimăm pe această cale speranța ca toți cei cărora li se adresează solicitările noastre să  înțeleagă gravitatea situației la adevărata dimensiune a acesteia și să acționeze în vederea  remedierii urgente.

Citește și: O femeie care a angajat mercenari ca să își recupereze copilul din Palestina se pregătește să se judece cu Primăria Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.