Sălile de instanță clujene au devenit o a doua școală pentru mulți dintre avocații ”experiți” în Penal, dat fiind faptul că deseori este nevoie de tonul impunător al une judecătoare pentru a-i pune cu botul pe labe pe aceștia cand se dau în spectacol(uneori să creadă clientul că se implică). Parțial în această categorie intră și avocatul ce l-a apărat pe Mircea Băsescu, Nelu Tașcă. 

Pe scurt, pe lângă lipsa bunelor maniere și refuzul de a se prezenta în momentul în care este abordat, Nelu Tașcă i-a cerut doamnei judecător Ramona Mornăilă să se oprească din audierea unui martor.

Miercuri, 9 noiembrie, într-una din sălile de judecată, s-a disputat dosarul aflat pe rolul Tribunalului Cluj, în care Ramona Mornăilă făcea parte din complet. Aceasta a audiat un polițist clujean, iar la sfârșit, conform procedurii a întrebat în sală dacă avocații au și ei alte întrebări pentru martorul respectiv. Dat fiind faptul că nu au fost astfel de intervenții, judecătoarea a rugat-o pe grefieră să printeze declarația martorului pentru a i-o da acestuia la semnat. 

Odată printată declarația a ajuns în mâna judecătoarei pentru a-i fi transmisă martorului, însă, magistratul citind-o și-a amintit că ar fi dorit să îl mai chestioneze pe acesta. Martorul a fost de acord, însă Nelu Tașcă s-a gândit că ar fi un moment oportun să se afirme în sala de judecată și să se opună.

De asemenea acesta a pus la îndoială imparțialitatea judecătoarei Mornăilă și totodată i-a cerut să consemneze în încheierea penală, ”protestele” sale. 

„Modul în care a fost condusă această ședință trebuie consemnat în scris pentru că va urma o expertiză, unde respectivii poate nu vor avea acces la înregistrările din instanță. Am voie să obiectez. Mi se pare că toată lumea are dreptul la un proces echitabil. Cunosc foarte bine legea, martorul a fost audiat, ați scos la imprimantă declarația. De ce să mai interveniți cu alte întrebări?” a intervenit Nelu Tașcă pe un ton de protest.

Ramona Mornăilă i-a explicat avocatului că nu dă dovadă de cunoscător al procedurii și că i-ar prinde bine să mai ”aprofundeze” lectura în domeniul legislativ. Martorului i s-au mai pus câteva întrebări, acelea au fost consemnate în continuarea declarației, iar la sfârșit i s-a reprintat forma finală, fiind dată la semnat.

Ulterior, ca să îi facă pe plac lui Nelu Tașcă, Ramona Mornăilă a acceptat să noteze în încheierea penală următoarele aspecte, zicem noi, puțin umilitoare pentru domnul avocat:

„Avocatul Nelu Tașcă nu înțelege audierea procedurală, pentru că din punctul său de vedere audierea s-a finalizat. Astfel, instanța îi aduce la cunoștiință acestuia că declarația a fost listată dar nu semnată de către martor, iar întrebările formulate vor fi consemnate întocmai”, dictează grefierului, judecătoatea Mornăilă.

Nelu Tașcă: Vă rog să îmi permiteți să formulez obiecțiuni!

Ramona Mornăilă: Referitor la ce? Dacă aveți obiecțiuni la modul cum s-a desfășurat ședința le puteți formula în căile de atac.

Fratele fostului președinte, Mircea Băsescu a fost reprezentat de Nelu Tașcă într-un dosar unde instanța l-a condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare.

 

Ce se întâmpla dacă martorul era mai rău…suspect sau inculpat

Mergând pe Codul de Procedură Penală, dăm de art. Art. 110 referitor la Consemnarea declaraţiilor: 

(1) Declaraţiile suspectului sau inculpatului se consemnează în scris. În declaraţie se consemnează întrebările adresate pe parcursul ascultării, menţionându-se cine le-a formulat, şi se menţionează de fiecare dată ora începerii şi ora încheierii ascultării.

(2) Dacă este de acord cu conţinutul declaraţiei scrise, suspectul sau inculpatul o semnează. Dacă suspectul sau inculpatul are de făcut completări, rectificări ori precizări, acestea sunt indicate în finalul declaraţiei, fiind urmate de semnătura suspectului sau a inculpatului.

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-procedura-penala-ncpp/art-110

1 COMENTARIU

  1. […] Sălile de instanță clujene au devenit o a doua școală pentru mulți dintre avocații ”experiți” în Penal, dat fiind faptul că deseori este nevoie de tonul impunător al une judecătoare pentru a-i pune cu botul pe labe pe aceștia cand se dau în spectacol(uneori să creadă clientul că se implică). citește toată știrea… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.