Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca se ocupa de negocierile cu FMI si ca este de negociat perspectiva financiara a anului 2012, "legat de renegocierea pretului la gaze si energie". "Eu, in momentul acesta, sunt in negocieri cu Fondul Monentar, cu Comisia Europeana, de aceste probleme ma ocup. Toate conditionalitatile au fost indeplinite de Romania si avem de negociat perspectiva financiara a anului 2012, legat de renegocierea pretului la gaze si energie. Deci, lucrurile acestea le avem in vedere", a spus Ialomitianu.
El a aratat ca este preocupat de ceea ce se intampla in zona Euro, pentru ca orice modificare a deficitelor bugetare, a datoriilor publice din aceasta zona afecteaza si Romania."Ne preocupa foarte mult ce se intampla in zona Euro pentru ca, v-am spus de foarte multe ori, ca orice modificare in zona Euro a deficitelor bugetare, a datoriilor publice, a situatiilor financiare ne afecteaza si pe noi", a precizat Ialomitianu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, in contextul referirilor la indeplinirea angajamentelor Romaniei fata de FMI, ca se va incerca o replanificare a liberalizarii preturilor la energie si gaze, atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici."Va trebui sa incercam o reprogramare la orizontul 2020 pentru populatie si 2015-2017 pentru agentii economici (…). Vom vedea daca vom reusi. Aceste termene au fost asumate de Romania la intrarea in UE si, practic, le renegociem pornind de la realitatile de plata ale cetatenilor romani si ale economiei", a adaugat Basescu.
Presedintele a mai spus ca, in urma discutiilor pe care le-a avut cu premierul Emil Boc a rezultat ca, in relatia cu FMI, Romania "va fi cu toate obiectivele indeplinite in linii mari". "Singurul lucru pe care l-am stabilit impreuna cu primul ministru Emil Boc, ca va trebui renegociat in noua scrisoare catre Fond, este legat de replanificarea liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze, atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici". "La gaze spre exemplu in actualul acord cu Fondul, cu Uniune Europeana si Banca Mondiala, liberalizarea este prevazuta pentru agentii economici in 2013, iar pentru populatie in 2015", a spus presedintele.
Ziarul Financiar prezint[ o analiz[ a doi dintre agentii economici cu greutate, ale caror contracte vor fi renegociate:
„Dragos Zachia, cel care a preluat la inceputul acestui an functia de director general al Hidroelectrica – cea mai valoroasa companie de stat, si Gheorghe Dobra, cel care conduce de 19 ani producatorul de aluminiu Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producatori industriali din Romania, urmeaza sa semneze un nou contract de furnizare a energiei electrice.
Negocierile, care se poarta de cateva luni, dar despre care exista putine informatii publice, sunt extrem de intense, la mijloc fiind intre 8 si 15 mil. euro, bani pe care Alro i-ar putea plati in plus catre Hidroelectrica incepand din acest an pentru energia primita. Rezultatul final al negocierilor va avea un impact semnificativ asupra profiturilor celor doua companii, dar si asupra managerilor acestora.
Pe de o parte, Hidroelectrica este presata de FMI si de Fondul Proprietatea sa-si renegocieze contractele bilaterale in vederea cresterii profitabilitatii, care este si una dintre conditiile esentiale pentru ca statul sa obtina un pret bun in oferta publica initiala (IPO) pe care o va lansa in vederea listarii companiei la bursa.
De cealalta parte, reprezentantii Alro spun ca ar putea ajunge chiar sa inchida o parte din capacitatile de productie daca nu vor putea asigura aprovizionarea cu energie electrica la costuri avantajoase. Cu afaceri de peste 500 mil. euro pe an si peste 3.100 de angajati (la Slatina si Tulcea), Alro este una dintre cele mai importante companii din economie.
Relatia dintre cele doua companii a devenit foarte tensionata dupa ce Hidroelectrica a redus la jumatate livrarile catre Alro, incepand din toamna anului trecut, invocand situatia de forta majora, in conditiile in care seceta a redus nivelul apei din lacurile de acumulare care alimenteaza hidrocentralele companiei.
In ultima perioada au aparut mai multe informatii despre renegocierea contractelor bilaterale ale Hidroelectrica. Chiar directorul general al companiei, Dragos Zachia, declara la finalul saptamanii trecute ca vor fi renegociate contractele cu furnizorii de energie, cunoscuti ca "baietii destepti", directiile vizate fiind reducerea cantitatilor contractate si cresterea preturilor cu circa 20-25%.
Initial s-a spus ca aceste negocieri se poarta doar cu furnizorii care iau energie ieftina de la Hidroelectrica si o vand mai departe, precum Energy Holding sau elvetienii de la Alpiq, si ca nu vor fi afectati consumatorii finali, cum este Alro.
FMI si Fondul Proprietatea, actionarul minoritar al Hidroelectrica, au insistat insa ca toate contractele bilaterale sa fie renegociate, inclusiv cel cu Alro.
"Da. Se negociaza pana pe 13-14 (februarie – n. red.), inclusiv cu Alro", au declarat pentru ZF surse apropiate negocierilor. "Reducerea canti tatilor livrate este mai dificila in cazul unui consumator cum este Alro, dar se negociaza cresterea pretului. Tinta Hidroelectrica este sa se apropie de media pretului reglementat pentru toti producatorii de energie din tara (circa 160 de lei pe MWh – n. red.), dar in cazul Alro o crestere de 20-25% a pretului ar duce combinatul in faliment. Totusi, Hidroelectrica isi propune sa obtina obligatoriu o crestere a pretului de peste 10% in contractul cu Alro", au precizat sursele citate.
Pretul mediu reglementat al cosului de energie este de circa 160 de lei pe MWh. In 2010, Alro a platit un pret mediu de 112,4 lei/MWh pentru energia primita de la Hidroelectrica, conform raportului pe 2010 al producatorului de energie, iar in 2011, pretul a crescut cu circa 6%, reiese dintr-o prezentare publica a Alro.
Asadar, Alro a platit anul trecut circa 120 de lei/MWh, iar dupa renegocierea contractului ar putea urca la peste 132 de lei, conform calculelor ZF.
Asta ar determina o crestere a facturii anuale platite de Alro catre Hidroelectrica cu cel putin 36 mil. lei (8,3 mil. euro), in conditiile in care contractul vizeaza livrari de 3 TWh pe an (3 milioane de MWh).
La o crestere cu 20% a pretului, Alro ar trebui sa plateasca cu circa 72 milioane de lei (16,6 milioane de euro) mai mult.
Negocierile sunt insa complicate, deoarece pretul platit de Alro pentru energie este calculat incepand din 2010 pe baza unei formule care ia in calcul si pretul aluminiului pe bursa de la Londra (London Metal Exchange). Hidroelectrica vrea sa schimbe aceasta clauza din contract.
Pana acum pretul platit de Alro era recalculat periodic in functie de evolutia pretului aluminiului la Londra.
Dragos Zachia este obligat sa obtina un contract cat mai avantajos pentru Hidroelectrica in negocierile cu Alro, dar si cu "baietii destepti", compania fiind monitorizata atat de FMI, cat si de americanii de la Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea.
Hidroelectrica este perla coroanei, cea mai valoroasa companie de stat, insa a avut o profitabilitate redusa in ultimii ani, din cauza contractelor bilaterale prin care s-a angajat sa livreze energie sub pretul pietei. Profitabilitatea a inceput sa revina abia in 2010, cand profitul a urcat la 292 mil. lei (peste cel al Alro), insa rezultatele pe 2011 sunt incerte, din cauza secetei care a determinat compania sa-si reduca productia din toamna anului trecut.
Hidroelectrica intentioneaza sa vanda pe bursa 10% din actiuni, printr-o oferta publica initiala, care ar trebui sa aiba loc pana la finalul anului, dar pentru a obtine un pret bun trebuie sa arate si rezultate pozitive. Compania era evaluata anul trecut intre 2,5 si 3 mld. euro, pe baza rezultatelor din 2010, insa analistii apreciaza ca aceasta evaluare ar putea fi mai mica in prezent.
Alro este listata la bursa si are in prezent o capitalizare de 541 mil. euro”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.