În ajunul votului asupra moţiunii de cenzură depusă de parlamentarii din opoziţie Guvernul a aprobat alocarea unei sume totale de 80 de milioane de lei pentru reabilitarea a aproape 1000 de şcoli din ţară. Presa centrală a sugerat că aceşti bani ar fi destinaţi judeţelor în care liderii locali sunt asociaţi puterii. Gazeta de Cluj a analizat lista banilor alocaţi în judeţul Cluj în funcţie de colegiile uninominale, dar sumele alocate zonelor care au votat deputaţi ai opoziţiei nu par să fie mai mici decât în cazul colegilor lor maghiari sau democrat liberali.

Înainte de citirea moţiunii de cenzură în Parlament, Executivul a emis o hotărâre prin care acordă bani şcolilor din ţară, cu predilecţie celor din judeţele unde puterea are majoritate politică. Un total de 80 de milioane de lei, aproximativ 18 milioane de euro, au fost împărţiţi în teritoriu pentru a-i „îmbuna” pe parlamentarii PD-L şi UDMR care ar fi fost dispuşi să voteze pentru moţiune de cenzură.

Bani pentru judeţele portocalii

Hotărârea Guvernului României nr.1033 din 13 octombrie 2010 se referă la „unele măsuri în domeniul finanţării din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pe 2010 a unor cheltuieli de capital pentru unităţi şi instituţii de învăţământ”. Banii sunt destinaţi în mare parte reabilitării clădirilor a celor 959 de unităţi şcolare care beneficiază de aceste fonduri.
Judeţele care au primit bani sunt în mare parte judeţe portocalii: de exemplu, în judeţul Cluj, la toate unităţile şi centrele şcolare au fost alocate peste 3 milioane de lei, în judeţul Arad 3,2 milioane de lei, iar în judeţul Suceava 3 milioane de lei. Gândul a făcut un top al şcolilor care au primit cele mai mari sume, de unde putem trage concluzii cel puţin interesante. În colegiul unde a fost ales ca senator actualul ministru de Interne, Traian Igaş, Pecica, se va duce suma de un milion de lei la Grupul Şcolar Gheorghe Lazăr, „pentru o clădire nouă la Şcoala generală”. La liceul maghiar din capitală ”Ady Endre” s-au repartizat 600.000 de lei. Un liceu cu acelaşi nume din judeţul Cluj ocupă locul trei în topul unităţilor cu cele mai mari fonduri alocate de Guvern, cu suma de 550.000 lei. Este vorba de şcoala din comuna Sâncraiu, aflată în colegiul uninominal unde a fost ales deputatul UDMR Mate Andras Levente. Şcoala va fi reabilitată şi i se va finaliza investiţiile făcute în mansardare, cantină şi bucătărie.
„Şi liceul în care a învăţat actualul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, respectiv Colegiul Naţional Bogdan Petriceicu Haşdeu nu a fost uitat de guvernanţi. Cabinetul Boc a găsit în puşculiţă 200.000 de lei pentru reabilitarea corpului 6 al clădirii din municipiul Buzău”, mai subliniază cotidianul. Aceasta este runda a doua de alocări de bani în teritoriu către liderii locali ai puterii, după ce primăriile au primit un total de 310 milioane de lei din sume defalcate din TVA pentru finanţarea programului de dezvoltare a infrastructurii şi a bazelor sportive. Atunci primăriile PDL au primit de trei ori mai mult decât cele ale opoziţiei. Sumele au fost alocate printr-o hotărâre aprobată de Guvern în şedinţa din 20 septembrie, în aceeaşi zi în care a fost aprobată şi Hotărârea de Guvern privind alocare de fonduri pentru unităţile şcolare, care a fost publicată abia în 19 octombrie în Monitorul Oficial.

La Cluj, teoria nu se confirmă

În judeţul Cluj s-a alocat un total de 3.280.000 de lei pentru reabilitarea şcolilor, în mare parte către mediul rural. Din aceştia, către colegiile deputaţilor PDL au fost direcţionaţi 610.000 de lei, pentru un total de 8 unităţi de învăţământ. Dacă ne uităm la cifrele alocate în circumscripţiile reprezentate de parlamentari ai opoziţiei, teoria celor de la Gândul pare să se clatine. Astfel, în colegiul electoral 5, unde a fost ales deputatul PNL Horea Uioreanu, s-au alocat 700.000 de lei, mai mult decât în toate colegiile democrat-liberale la un loc. Jumătate din această sumă merge la şcoala generală cu clasele I-VIII din comuna Corneşti pentru lucrări de reabilitare. Către şcolile din municipiul Turda, din colegiul uninominal unde a fost ales liberalul Virgil Pop merg 250.000 de lei.
În circumscripţia lui Cornel Itu de la PSD merg doar 100.000 de lei, bani destinaţi reabilitării unei şcoli generale şi unor investiţii la Grupul Şcolar Industrial Construcţii-Montaj. Fostul social-democrat, Vasile Soporan, nu pare să fi intrat în graţiile Guvernului de când a trecut de partea independenţilor şi, alături de UNPR, a intrat în rândurile puterii. În colegiul uninominal unde a fost ales merg 315.000 de lei, destul de puţin faţă de cele ale colegilor săi maghiari.
Colegiile 9 şi 10 la un loc primesc 1.300.000 de lei, 920.000 doar către circumscripţia de zonă montană a lui Mate Andras Levente. Mai bine de jumătate din sumă este alocată şcolii din comuna Sâncraiu, menţionată şi de jurnaliştii de la Gândul în topul celor mai „bogate” şcoli. Dacă tragem linie, 2.225.000 de lei merg către circumscripţiile în care au fost aleşi parlamentari ai puterii. Însă având în vedere că aceştia reprezintă 7 din 10 colegii uninominale, banii nu par să fi fost atribuiţi pe criterii politice.
În plus, teoria cum că banii erau meniţi să-i convingă pe parlamentarii puterii să nu voteze împotriva propriului Guvern şi pentru moţiunea de cenzură, nu stă în picioare. Dacă avem în vedere faptul că deputaţi care şi-au exprimat făţiş dezaprobarea faţă de măsurile acestui guvern nu s-au remarcat printre cei în circumscripţiile cărora s-au alocat sume mari de bani, putem presupune că, cel puţin la nivelul judeţului Cluj, intenţiile Guvernului au fost altele.

Pregătiri pentru moţiunea de cenzură

Moţiunea de cenzură depusă de partidele de opoziţie împotriva Guvernului Boc a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului în 20 octombrie, urmând ca dezbaterea textului şi votul asupra moţiunii să aibă loc în 27 octombrie la ora 11.00. Moţiunea de cenzură depusă la Parlament a fost semnată de 209 parlamentari şi este intitulată „Moţiunea României majoritare, moţiune populară”. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare 236 de voturi favorabile.
„După căderea guvernului B.U.B.A, noi, semnatarii acestei moţiuni, împreună cu cei care ni se vor alătura, dorim să realizăm un guvern de criză, care să-şi asume două obiective: stabilizarea societăţii prin câteva măsuri de urgenţă şi organizarea de alegeri anticipate în maxim 6 luni”, se arată în textul moţiunii de cenzură, remis agenţiei Mediafax.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinută săptămâna trecută, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ioan Pisc, a declarat că în jur de 80.000 de sindicalişti vor participa miercuri la un miting organizat de cele cinci confederaţii sindicale. Acesta va avea loc la ora 10.00 în Piaţa Victoriei, iar la ora 11.00 se va pleca în marş pe ruta Bulevardul Magheru, Piaţa Universităţii, Piaţa Constituţiei. „Dacă votul va fi în favoarea Guvernului, atunci vom continua acţiunile de protest până la greva generală pentru că acest guvern trebuie să plece”, a afirmat Pisc, potrivit Agerpres. În timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, la fiecare poartă a Palatului Parlamentului vor fi delegaţii ale sindicaliştilor.

Diana Gabor

Colegiile uninominale ale deputaţilor de Cluj

Colegiul 1 Cluj-Napoca: Mircia Giurgiu (PD-L)
Colegiul 2 Cluj-Napoca: Daniel Buda (PD-L)
Colegiul 3 Cluj-Napoca: Petru Călian (PD-L)
Colegiul 4 Cluj-Napoca: Adrian Gurzău (PD-L)
Colegiul 5 Gherla: Horea Uioreanu (PNL)
Colegiul 6 Dej: Cornel Itu (PSD)
Colegiul 7 Câmpia Turzii: Vasile Soporan (PSD)
Colegiul 8 Turda: Virgil Pop (PNL
Colegiul 9 zona montană: Palfi Zoltan (UDMR)
Colegiul 10 Huedin: Mate Andras Levente (UDMR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.