Analiştii economici susţin că împrumutul de 19,95 miliarde de euro pe care România îl va accesa din fondurile FMI trebuie tratat cu responsabilitate. Creditul ar putea crea panică pe pieţele din România în caz că nu va fi plătit la timp, dar va uşura creditarea atât pentru populaţie cât şi pentru firme. Liderii PNL susţin că statul român pune plata acestui împrumut în spatele cetăţeanului

Analiştii economici susţin că împrumuturile pe care România le va accesa vor afecta populaţia în mod negativ. „Dacă mă gândesc că în momentul de faţă ar trebui să returnăm împrumutul de 19 miliarde de euro ar fi un dezastru. Nu pot anticipa asupra a ceea ce se va întâmpla în viitor, dar în 1977-1978 am luat un împrumut pentru a industrializa toată ţara. După acel împrumut, timp de 15 ani ne-am luat de la gură şi apoi a urmat o revoluţie”, a declarat analistul economic şi preşedintele IMO Grup, Iosif Pop. Analistul economic a continuat prin a anunţa că principalele efecte negative vor fi resimţite pe termen lung. „România va plăti în primă fază doar ratele împrumutului, iar în perioada 2015-2016 presiunea va creşte pe populaţia. În aceea perioadă vom fi nevoiţi să plătim atât ratele împrumutului cât şi dobânda şi atunci vom resimţi această sumă. Dacă economia nu va creşte semnificativ vom fi afectaţi grav”, a explicat Pop. Economistul a anunţat că un efect benefic al împrumutului de 19 miliarde de euro va fi accesul populaţiei la credite şi o mai mare cantitate de bani în sistemul economic românesc. „Dacă judec împrumutul din punct de vedere economic, cantitatea de bani de pe piaţa din România va creşte şi astfel populaţia va avea acces la aceste sume”, a mai spus Pop.

Românii vor avea liber la credite

Unul din efectele benefice ale accesării creditului a fi uşurarea creditării. „Astfel, creditele vor fi mai accesibile, investiţiile vor creşte şi oamenii vor avea mai mulţi bani”, a susţinut Pop. Iosif Pop consideră că lichidităţile care vor intra prin intermediul creditului de 19 miliarde se vor materializa în societate. „Creşterea cantităţii de bani de care vor dispune românii se va simţi într-o creştere a cererii de bunuri. Cu banii rezultaţi în urma împrumutului am putea investi în relansarea economiei sau a agriculturii sau în alte domenii”, a declarat Pop. Analistul economic avertizează că acest credit trebuie tratat cu responsabilitate şi că efectele unei gestiuni negative a împrumutului se vor vedea în viitor. „Capacitatea viitoarelor guvernări de a accesa un împrumut extern este adânc condiţionată de responsabilitatea cu care actuala guvernare tratează împrumutul. Banii pe care actuala conducere a României îi va avea la dispoziţie în urma împrumutului vor trebui utilizaţi în scopul dezvoltării ţării şi nu în scopul propriilor interese”, a anunţat Pop. Economistul susţine că economia României trebuie să se dezvolte în perioada următoare pentru a avea sustenabilitatea returnării împrumutului. „Odată cu trecerea timpului şi accentuarea împrumutului, presiunea va creşte pe statul român şi singura soluţie pentru a putea returna acest împrumut în condiţii normale ar fi ca economia să aibă o creştere spectaculoasă şi să avem bazele pentru a plăti ratele împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional”, a explicat analistul economic.

Românii suportă împrumutul

Economistul şi vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că actuala guvernare încearcă să transmită către populaţie efectele crizei economice actuale. „Partidul Democrat Liberal este un partid care, dincolo de iresponsabilitatea pe care a avut-o faţă de promisiunile din campania electorală, transferă fără scrupule efectele crizei către români. Cei care guvernează azi cred că cel care trebuie să trudească, să suporte, este cetăţeanul român şi încearcă să facă viaţa cât mai uşoară administraţiei transferând aproape integral efectele crizei în sarcina românilor. Nu sunt bani la buget, de ce să îmbunătăţim colectarea când putem să mărim impozitele? Practic toţi miniştrii PSD resping această filozofie fiscală lipsită de scrupule pentru că îşi văd periclitate şansele prezidenţiale din acest an”, a declarat Varujan Vosganian, fostul ministru de Finanţe. El a mai afirmat că PDL şi PSD nu doresc să-i protejeze pe români şi că ambele partide sunt vinovate prin faptul că au anunţat în campanie un program de protecţie socială şi duc de fapt o politică antisocială.

BNR, în spatele împrumutului

Vosganian a mai acuzat cele două formaţiuni politice că se află în impas din cauza acordului cu Fondul Monetar Internaţional. "Se dovedeşte acum, în urma evoluţiilor din ultimele luni, că nu Guvernul a scris această scrisoare de intenţie, ci BNR, pentru că, din momentul în care această scrisoare a fost trimisă la Washington, guvernul nu a luat absolut nicio măsură pentru a da credibilitate acestei scrisori de intenţie. Mai mult, am asistat la tot felul de ambiguităţi, de retractări, de declaraţii controversate, lideri politici, mai ales ai PSD, au denunţat public unele dintre măsurile care se regăsesc în scrisoarea de intenţie", a mai spus liderul liberal. Vosganian susţine faptul că o mare parte a coaliţiei de guvernământ, membri ai Cabinetului au denunţat public măsuri pe care guvernul le propune FMI, arată limpede iresponsabilitatea cu care această coaliţie tratează actul de guvernare. "Avertizăm guvernul că soluţia pe care o considera providenţială, acordul cu FMI, în lipsa unei minime voinţe politice, în lipsa unei minime responsabilităţi şi a unei strategii să poată fi aplicată pe termen mediu, se poate transforma din providenţă în fatalitate", a conchis Varujan Vosganian.

Fără împrumut, euro ar fi costat 5 lei

Analistul economic Radu Limpede consideră că lipsa unui împrumut ar fi urcat cursul leu-euro. „Guvernul a fost nevoit să acceseze acest împrumut, pentru că veniturile sunt din ce în ce mai puţine la bugetul de stat. Dacă nu s-ar fi accesat acest împrumut, euro ar fi putut fi cumpărat cu 5 lei”, a declarat Radu Limpede. Economistul consideră că majoritatea pieţelor din România s-ar fi prăbuşit în lipsa unui împrumut de la FMI. „În momentul de faţă piaţa imobiliară şi cea a automobilelor noi sunt la pământ. Dacă nu am fi accesat aceşti bani majoritatea pieţelor din România ar fi fost afectate de un şoc. Astfel, cu ajutorul împrumutului România ar putea scăpa de recesiune. Vom fi afectaţi doar câteva trimestre”, a susţinut Limpede.

Împrumutul a fost acceptat săptămâna trecută

Fondul Monetar Internaţional a trimis săptămâna trecută scrisoarea de aprobare a împrumutului către România. „Acceptul de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional a fost primit aseară târziu (n.r., miercuria trecută) şi nu sunt modificări faţă de acordul stabilit iniţial, totul este în bună regulă. Acum, urmează ca documentul să fie semnat din partea României de către Guvernatorul Băncii Naţionale şi ministrul Finanţelor Publice şi retrimis la Fond pentru a se intra în procedură”,a declarat Gheorghe Pogea, citat de Mediafax. Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Comisia Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Dezvoltare urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Programul de ajutor extern rumează să fie discutat la începutul lunii mai de Consiliul Executiv al FMI, iar prima tranşă de 5 miliarde euro va fi disponibilă după aprobare.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.