Indiferent de culoarea politica, cei numiti in functii de conducere la diferitele autoritati publice se comporta de parca ar fi vechili pe mosiile partidului. Spre exemplu, seful Centrului Regional Satu-Mare al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), liberalul Sorin Radu, a facut afaceri pe banii agentiei cu firmele a doi “locotenenti” ai liberalului Marius Nicoara. Este vorba de sotii Abrudean, Maria si Mircea, tot liberali clujeni bine “insurubati” in institutiile statului. Drept “recompensa” pentru serviciile aduse, seful APDRP este cercetat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) fiind suspectat de incompatibilitate.

Centrul Regional Satu-Mare al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) este o institutie regionala care gestioneaza fonduri europene, cunoscute pana acum cativa ani drept “banii SAPARD”.  Pana la numirea politica a actualei conduceri, aceasta autoritate a fost condusa de “omul lui Boc”, Mihai Seuca, care a fost consilierul fostului premier. Daca pe vremea lui Seuca, institutia derula afaceri, preferential, cu societatile C&A si SADC Consulting, doua firme “de casa” ale democratilor, acum, dupa ce conducerea a fost schimbata, implicit si firmele cu abonament la afacerile APDRP s-au schimbat.
Liberalul Sorin Radu, fratele lectorului UBB Liviu Radu, a fost la conducerea APDRP pana in 2008, cand a fost destituit pe criterii politice pentru ca in locul lui sa fie numit Seuca. A dat statul in judecata, a castigat si, odata cu schimbarea “puterii”, a ajuns sa fie din nou sef al acestei institutii. Drept urmare, firmele “liberale” cu care, daca vrei sa primesti bani de la acest centru, ar fi bine sa colaborezi, sunt Siab Development si Mira Consulting. In SC SIAB DEVELOPMENT SRL, asociati si administratori sunt Mircea Abrudean si Alexandru Simu, iar in cadrul celeilalte firme, SC Mira Consulting, Mircea Abrudean detine dreptul de administrator si toate partile sociale ale societatii.
Abrudean este vicepresedinte la PNL Cluj, adica “mana dreapta a lui Nicoara”, membru in consiliul de administratie al Companiei de Apa Somes SA (o alta “vaca” de muls a statului) si salariat al Senatului Romaniei. Ramona Abrudean, sotia lui, se poate mandri, conform declaratiei de avere, ca ocupa o functie in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Pe langa faptul ca firmele liberale enumerate anterior fac afaceri cu institutia liberala condusa de Sorin Radu, intre sotii Abrudean si seful APDRP au avut loc tranzactii directe imobiliare, “neprotejate” de intermediari. In anul 2008, Radu Sorin a cumparat de la Ramona si Mircea Abrudean 2500 de metri patrati de teren intravilan in Cluj Napoca. De asemenea, conform declaratiei de avere a lui Ramona Abrudean, seful APDRP este coproprietar al unui teren de 4680 mp cu Mircea Abrudean.

Liberalii a la Cluj

Conform unor articole anterioare aparute in Gazeta de Cluj, Mircea Abrudean provine din comuna Taga, este fiul unui preot si a venit in Cluj in anul 2003. Intre anii 2004 si 2008 a fost consilierul personal al lui Marius Nicoara, ajungand vicepresedinte al PNL Cluj, presedinte interimar  si  ulterior chiar secretar general al partidului. In momentul de fata detine un apartament in valoare de aproximativ 100.000 de euro in apropierea Salii Sportului si poate fi vazut la volanul unor limuzine precum Audi A4 sau Audi A6. In prezent vicepresedintele PNL este membru al Consiliului de Administratie al Companiei de Apa si detine compania SIAB Development SRL. Pe langa toate acestea, Mircea Abrudean mai ocupa si o functie de conducere in cadrul Asociatiei de dezvoltare intercomunitare “Campia Transilvana”.
Firma SIAB Development SRL detinuta de catre Mircea Abrudean ofera servicii de consultanta si de proiectare in privinta obtinerii de fonduri europene pe celebra Masura 322. Conform site-ului oficial, compania vine in sprijinul autoritatilor publice locale in efortul lor de dezvoltare a comunitatilor locale si furnizeaza o expertiza completa in proiectele de investitii. Exista multe companii de consultanta pe piata, insa putine dintre acestea ajung sa aiba cifre de afaceri an de an de sute de mii de lei si contracte cu nenumarate primarii.  Prin intermediul SIAB Development SRL, Mircea Abrudean primeste banii alocati primariilor din fondurile Consiliului Judetean sau de la Guvern. Pe acest sistem firma de consultanta a obtinut contracte de consultanta cu primariile din Vad, Catcau, Mica, Taga, Geaca, Vulturi, Borsa, Recea, Bontida, Gilau, Belis sau Garbau. Impotriva Primariei Ploscos, firma lui Mircea Abrudean a deschis o actiune in instanta la Judecatoria Cluj, obiectul fiind o somatie de plata. Conform datelor furnizate de catre site-ul listafirme.ro, compania SIAB Development a avut in 2009 o cifra de afaceri de 789.738 lei cu un profit de 135.496 de lei, iar in anul 2010 a avut o cifra de afaceri de 621.041 de lei cu un profit de 124.705 de lei. Conform aceluiasi site firma nu are obligatii restante la buget si nu este publicata in buletinul insolventei.
.
Si cu PNL-ul si cu PSD-ul
De partea cealalta, Sorin Radu este la fel de bine “infipt” in institutiile statului. Fratele lui, Liviu Radu, pe langa faptul ca a scris o lucrare intitulata sugestiv “CORUPŢIA IN ROMANIA. O PROBLEMA. DE NEREZOLVAT?”, a ocupat pentru o perioada de cativa ani o functie de secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Reformei in perioada in care ministerul a fost condus de Vasile Blaga. In prezent Liviu Radu preda la UBB Cluj. In perioada 1996-2000, Radu a fost consilier judetean liberal si a fost una dintre persoanele de incredere ale lui Anton Ionescu, fost deputat clujean din partea PNL. Dupa anul 2000, timp de trei ani Liviu Radu s-a numarat printre putinii liberali clujeni mentinuti in functii publice de guvernarea PSD din acea perioada. Radu a fost sustinut de liderul PSD Octav Cozmanca in postul de director al Centrului Regional de Formare pentru Administratia Publica Locala Cluj.

Centrul Regional de Plaţi pentru Dezvoltare Rurala şi Pescuit Satu Mare are arondate judetele Cluj, Bihor, Maramures, Salaj, Bistrita–Nasaud si Satu Mare. Regionala satmareana este codasa la capitolul absorbtiei de fondurilor europene, utilizand, potrivit unei declaratii din august a ministrului Agriculturii Valeriu Tabara, sub 20% din totalul banilor pusi la dispozitie de Uniunea Europeana prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) . Din cele peste trei sute de proiecte din Regiunea Nord-Vest, devenite eligibile pe Masura 322, din cauza birocratiei, doar in jur de o suta se afla in derulare.

Razvan Robu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.