Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat ieri Camerelor reunite ale Parlamentului. Şeful statului a  susţinut un discurs privind situaţia din Republica Moldova.
Preşedintele României şi-a început discursul explicând de ce a ales să vorbească acum despre situaţia din Republica Moldova. "Mulţi s-au întrebat de ce preşedintele României nu a reacţionat imediat la provocarile venite de la administraţia de la Chişinău. Nu am dorit să răspund provocărilor din ultima săptămână, dar nici nu puteam să tăcem la nesfârşit" a afirmat preşedintele în faţa celor două Camere reunite ale Parlamentului. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este de datoria noastră să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, precizând însă că România nu vrea să revendice teritorii din trecut.
Şeful statului a subliniat că autorităţile de la Bucureşti nu au dorit să răspundă "la acţiuni de provocare". "Nu vom accepta ca românii să fie culpabilizaţi pentru că sunt români (…) Nu vom accepta ca România să fie acuzată de acţiuni ostile la adresa Republicii Moldova", a mai spus preşedintele Băsescu.
Traian Băsescu a amintit că România a fost primul stat care a recunoscut Republica Moldova în 1991 şi a spus că România sprijină necondiţionat Republica Moldova şi dorinţa cetăţenilor ei de democratizare, respectarea drepturilor şi libertăţilor civile.
Băsescu a spus că România s-a străduit să relanseze relaţiile bilaterale, însă liderii de la Chişinău au răspuns lansând acuzaţii la adresa României. Şeful statului a adăugat că se încearcă externalizarea originii problemelor interne ale Republicii Moldova, prin acuzaţiile aduse României. "Se încearcă să se arunce vina pe România pentru paşii înapoi făcuţi de Republica Moldova.", a spus Traian Băsescu, adăugând că "Nu este responsabilitatea României, ci a regimului de la Chişinău, care conduce ţara înapoi, spre trecutul comunist."
Preşedintele a mai adăugat că introducerea vizelor pentru cetăţenii români, care sunt cetăţeni europeni, încalcă acordurile semnate de Republica Moldova cu Uniunea Europeană şi denotă atitudinea arbitrară şi discriminatotie a regimului de la Chişinău. Şeful statului a mai spus că România cere autorităţilor de la Chişinău să asigure imediat accesul personalului consular la cetăţenii români reţinuti în timpul evenimentelor recente, daca astfel de situaţii există.
 Băsescu a subliniat că neinformarea părţii române cu privire la cetăţeni români care sunt eventual reţinuti sau arestaţi constituie o încălcare gravă a normelor internaţionale.
Preşedintele a mai declarat că a cerut Guvernului să modifice de urgenţă Legea Cetăţeniei, astfel încât cetăţenii de etnie română din Republica Moldova să poată obţine mai rapid, la cerere, cetăţenia română. Şeful statului a menţionat că cei care au pierdut din cauza abuzurilor cetăţenia română sau rudele acestora, de până la gradul trei, o vor putea reobţine mai uşor, prin această modificare. 
Traian Băsescu a mai spus că România va continua să ofere acces tinerilor moldoveni care doresc să studieze în limba română.
Potrivit şefului statului, România va întreprinde toate măsurile pentru a-i aduce în faţa instanţelor internaţionale pe cei care au iniţiat, ordonat şi executat acţiunile de la Chişinău. Utilizarea armelor împotriva cetăţenilor constituie o crimă, a subliniat Traian Băsescu.
Traian Băsescu a mai spus în discursul său că România nu va permite transformarea Prutului într-o "nouă Cortină de Fier". "Prutul trebuie să fie doar o linie de demarcaţie temporară a frontierei Uniunii Europene, până la integrarea Republicii Moldova în UE, proces pe care ţara noastră îl va susţine necondiţionat", a afirmat şeful statului.
(A.F)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.