Procurorii, mituitorii şi denunţătorii se încurcă în declaraţii în cadrul proceselor care se judecă în instanţele clujene. În cadrul procesului în care a fost audiat Călin Graţian,vicepreşedintele SC Granpet SA, s-a dezvăluit faptul că procurorii DNA au încurcat două firme (Remarul 16 Februarie din Cluj Napoca cu Remarul SA din Paşcani), motiv pentru care patronul firmei clujene, Călin Mitică, a stat în arest pentru jumătate de an.

Sarabanda dosarelor de corupţie care gravitează în jurul afacerilor CFR din Cluj Napoca ia o turnură tragi-comică! Într-unul dintre procesele care se judecă la Tribunalul Cluj în care Călin Mitică, patronul SC Remarul 16 Februarie, este judecat pentru fapte de corupţie, s-a dezvăluit faptul că procurorii DNA Cluj care au lucrat la acest dosar au încurcat două firme, cea din Cluj Napoca cu Remarul SA din Paşcani.

Pe parcursul timpului, DNA Cluj şi-a dat seama de eroare şi a retras acuzaţia respectivă care îl viza pe Mitică, îndreptându-se cu un dosar de cercetare penală către reprezentanţii firmei din Paşcani, însă pentru această acuzaţie omul de afaceri clujean a stat în arest jumătate de an degeaba!

Potrivit facturilor din dosar, procurorul Daniel Ciumărnean de la DNA Cluj a acuzat că firma Remarul 16 Februarie, patronată de Călin Mitică a dat o mită de 73.386 lei, către firma Tevpag Plan. Însă, factura respectivă, care reprezintă în opinia DNA Cluj dovada mitei aparţine firmei Remarul SA din Paşcani, companie aflată în aria de interese ale omului de afaceri Gruia Stoica.

De altfel, în cadrul proceselor care se judecă în instanţele clujene şi în care şefi din CFR sunt judecaţi pentru corupţie alături de afacerişti, oamenii se toarnă între ei ca şi cum ar fluiera.

Spre exemplu, GAVRIŞ TEODOR ALEXANDRU,  şeful Direcţiei tracţiune în cadrul CFR Călători SA, judecat pentru corupţie, a făcut o plângere penală împotriva lui CĂLIN GRAŢIAN-GEORGE, unul dintre ”locotenenţii” lui Gruia Stoica, implicat în afacerea Grampet. Călin s-a autodenunţat că i-a dat mită lui Gavriş, iar acesta i-a făcut plângere penală. Procurorii clujeni au emis decizia de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorii au menţinut acest verdict. Pe de altă parte, procurorii de la DNA Cluj anchetează activitatea firmelor Reloc Craiova şi VFU Electroputere Paşcani, firme aflate sub ”umbrela” lui Gruia Stoica.

 

Facturi fictive

Practic, dosarul în care sunt vizate firmele respective a pornit de la declaraţiile făcute de  fostul director de tracţiune din CFR Călători, Teodor Gavriş.

”Există indicii că în cursul anului 2014 numitul Gavriş Teodor Alexandru ar fi săvârşit acte materiale repetate de abuz în serviciu, dispunând repararea unor ansambluri motor-cutie de viteză ale unor automotoare în cadrul SNTFC CFR Călători SA (cu angajaţii şi resursele materiale ale operatorului naţional). Aceste lucrări de reparare au fost ”subcontractate” de SC Blue Rev Power SRL Bucureşti (societate comercială controlată de Gavriş Teodor) de la RELOC SA Craiova. Totodată, există indicii că în perioada decembrie 2013-iulie 2014, numitul Gavriş Teodor ar fi săvârşit acte materiale repetate de spălare de bani, emiţând facturi fiscale fictive în numele Blue Rev Power SRL Bucureşti şi încasând în contul bancar contravaloarea acestor facturi fiscale fictive. Acest circuit fictiv a fost organizat doar pentru a disimula primirea de Gavriş Teodor Alexandru a mitei de la SC RELOC SA Craiova”, arată procurorii DNA Cluj.

 

Sub ”umbrela” Grampet se aşteaptă averse cu condamnări

SC Reloc SA Craiova a fost cumpărată în 2013 de grupul feroviar Grampet, ”umbrela” sub care omul de afaceri Gruia Stoica îşi administrează afacerile. Magnatul este şi el judecat pentru corupţie, sentinţa finala urmând să fie emisă de magistraţii de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În mod normal, judecătorii ar fi trebuit să emită un verdict definitiv, însă până acum au tot amânat pronunţarea, următorul termen fiind stabilit în cursul săptămânii viitoare.

Teodor Gavriş este trimis în judecată de procurorii DNA în mai multe dosare de corupţie.

Potrivit rechizitoriului dintr-unul dintre aceste dosare, ”în relaţia cu şefii Depourilor S.N.C.F.R. Călători S.A., pentru a-i determina pe funcţionarii publici aflaţi în subordinea companiei feroviare să încheie contracte cu societăţile comerciale pe care le controla, inculpatul Didilă George a invocat în discuţiile pe care le purta, relaţiile apropiate în care se afla cu unul dintre directorii societăţii feroviare, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru. Acesta din urmă era, la acel moment, factorul de decizie la nivelul companiei, în ceea ce priveşte aprobarea necesarului de materiale destinate achiziţionării, cât şi pentru alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea să încheie contractele de achiziţie publică.

Mai mult, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru i-a determinat pe funcţionarii publici din subordinea să-şi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, către firmele controlate de inculpatul Didilă George, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unui contracte de furnizare produse. (…) Acest mod de operare al inculpatului Didilă George, de a instiga funcţionarii publici să săvârşească infracţiuni de abuz în serviciu, este folosit cu ocazia încheierii tuturor contractelor de achiziţie publică la nivelul judeţului Timiş şi în unele cazuri chiar şi la nivelul Depourilor S.N.C.F.R, contracte în valoare totală de 754.777,73 lei (167.728,36 euro).”

 

Unsprezece ”şefuţi” de depou lucrau prost ca să-şi mulţumească şeful

 

Într-un alt dosar, potrivit dispozitivului de trimitere în judecată, ”după numirea în funcţia de director a inculpatului Gavriş Teodor Alexandru, acesta şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, ca urmare a instigării inculpatului Didilă George, şi l-a sprijinit pe acesta din urmă să obţină în mod fraudulos sume de bani de la S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A. sub pretextul achiziţionării unor bunuri.

De menţionat este faptul că, achiziţiile au fost realizate cu încălcarea dispoziţiilor legale incidente referitoare la procedura de achiziţie, iar bunurile aveau preţurile supraevaluate.

Astfel, inculpatul Didilă George a stabilit cu inculpaţii Gavriş Teodor Alexandru şi Protopopu Gabriel Telu, ca S.C. Ecomet West S.R.L. să livreze, în cursul anului 2014, prin achiziţie directă, scule, dispozitive şi verificatoare către depourile aflate în subordinea inculpatului Gavriş Teodor Alexandru, fiecare comandă urmând să aibă o valoare de până la 20.000 lei, fără T.V.A., iar ritmul de atribuire a comenzilor şi de livrare a produselor urma să fie o dată la două-trei luni în cazul fiecărui depou.

În acest scop, inculpatul Didilă George i-a promis foloase necuvenite inculpatului Gavriş Teodor Alexandru, pentru ca acesta să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, foloase constând în sume de bani ce reprezentau un procent de 15% din valoarea totală (fără T.V.A.), a comenzilor ce urmau să fie primite din partea subunităţilor societăţii feroviare.

Inculpatul Gavriş Teodor Alexandru a acceptat promisiunea omului de afaceri privind remiterea respectivelor foloase necuvenite şi au stabilit împreună ca sumele de bani să fie remise de către acesta din urmă la final, după ce vor fi achitate de către S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A. toate facturile aferente comenzilor.

Şefii celor unsprezece depouri, deşi erau conştienţi de faptul că nevoile urgente ale subunităţilor erau altele, au acceptat să atribuie, direct şi cu prioritate, comenzi de furnizare scule societăţilor reprezentate de inculpatul Didilă George, având reprezentarea faptului că preţurile practicate erau supraevaluate”.

 

”Primă” de 35.000 de lei ca să nu lucrezi

”Gavriş Teodor Alexandru a pretins un avans din sumele de bani promise de inculpatul Didilă George, astfel că a primit de la acesta suma de 35.000 de lei.

În urma instigării inculpatului Didilă George, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru şi-a îndeplinit defectuos propriile atribuţii de serviciu şi i-a determinat pe subordonaţii săi, angajaţi ai S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A., să îşi îndeplinească în mod defectuos propriile lor atribuţii de serviciu. În acest sens, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru i-a atras în activitatea infracţională pe inculpaţii Stîngă Cristian Valeriu, Jigoria Cristian Aurel, Stan Stelian, Miu Daniel, Ionaşcu Gabriel, Păuna Răzvan Constantin, Bozga Florin-Liviu-Mihai, Ilie Eugen, Săicu Daniel, Secu Virgil şi Dărău Călin Ovidiu, care în calitate de şefi ai subunităţilor (depourile) S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A., au acceptat să comande produsele oferite de omul de afaceri şi să plătească preţurile mult supraevaluate cerute de acesta”, arată rechizitoriul prin care Gavriş a fost trimis în judecată.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.