Cum s-au îmbogăţit superbugetarii de la UBB în an de criza? Prin zeci de ilegalităţi

Declaraţiile de avere de la Universitatea Babeş-Bolyai ar putea intra în topul mondial al ilegalităţilor . Majoritatea profesorilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au venituri ascunse, deoarece li s-au umflat conturile peste noapte fără nicio sustenabilitate reală. Gazeta de Cluj vă prezintă primul “serial” adevărat al declaraţiilor de avere cu toate mârşăviile declaraţiilor de avere ale acestei instituţii aşa-zise prestigioase

Prima declaraţie de avere şi prima minciună. Şefa catedrei de la Facultatea de Ştiinţe Politice Administrative şi ale Comunicării din cadrul departamentului de Jurnalism, Elena Abrudan, ar trebui să aibe o memorie bună şi să ştie că în declaraţia de avere de anul trecut şi-a trecut că şi-a dobândit terenul intravilan în 2005, anul acesta spune că şi l-a dobândit în 2004. Cam greu să dobândeşti acelaşi teren în doi ani diferiţi, mai ales că nu s-a făcut nicio modificare la el.  Suntem curioşi dacă chiar şefa departamentului de Jurnalism s-a gândit că va fi scăpată de ochii vigilenţi ai reporterilor. Un alt fals pe care îl face Elena Abrudan în declaraţia sa de avere este faptul că nu îşi publică suma pe care o are în contul de la Banca Transilvania. De altfel, un alt mister este ce a făcut şeful catedrei de Jurnalism cu 26.000 de euro. Dacă majoritatea bugetarilor au beneficiat de o scădere de salariu în 2009 să nu credeţi că un astfel de lucru se întâmplă şi la UBB. Cu 33 de procente mai mult a primit în 2009 Elena Abrudan, ea nesimţind criza. Probabil acest lucru se datorează salariului nesimţit de 106.912 lei pe care l-a obţinut în 2009 faţă de aproximativ 80.000 de lei în 2008. Oricum, să nu credeţi că ilegalităţile se opresc aici. Elena Abrudan nu a menţionat pe declaraţia sa de avere nimic despre veniturile soţului său, celebrul manager Patriţiu Abrudan. Nici cei doi copii ai săi nu mai sunt trecuţi pe declaraţia de avere din acest an. Un număr cam mare de falsuri are Elena Abrudan într-o singură declaraţie, nici nu am vrea să ştim prin alte domenii cât pot să crească numărul de astfel de ilegalităţi.

Să nu vă gândiţi că la a doua declaraţie de avere lucrurile stau mai roz. Preşedintele Consiliului Academic al Universităţii Babeş-Bolyai, Paul Agachi, nu este un bun exemplu de pioşenie pentru subordonaţii săi. Din toată modestia sa a reuşit în anul 2009 să îşi mai achiziţioneze încă o maşină pe lângă cele două pe care le avea. Săracul profesor, a reuşit să îşi achiziţioneze doar o Skoda din 2008. Poate putem trece cu vederea că şi-a luat o maşină, dar ilegalitatea este că nu a trecut-o pe declaraţia precedentă de avere. Probabil nu a vrut să epateze că în acel an a reuşit să achiziţioneze două maşini, însă acest lucru este ilegal. Fals în declaraţii se numeşte. Oricum, Agachi este un mincinos şi un falsificator al declaraţiilor de avere. Deşi zice pe noua declaraţie de avere că are un cont deschis la Banca Transilvania încă din 2004, acest lucru nu apare pe precedenta declaraţie de avere. Ori declaraţia precedentă este greşită, ori aceasta, dar falsul oricum există. La un salariu de 163.581 din diverse instituţii ale statului, cât şi din fonduri europene, putem menţiona că Paul Agachi are şi un salariu nesimţit.

Anca Maria Dorina, prodecan la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, are un venit nesimţit de 121.652. De altfel, ea a reuşit să îşi achiziţioneze un apartament de 93 de metri pătraţi în 2009.

Adriana Smaranda Baban este un alt exemplu de profesor care nu a simţit criza. Şeful catedrei de Psihologie a avut creşteri în conturi cu valori similare cu cele ale salariului pe care îl încasează într-un an. Astfel, dacă în 2008 avea depuşi la bancă doar 275.000 de lei, în 2009 avea active în creştere cu 59%, respectiv 437.461 de lei. Chiar dacă diferenţa dintre cei doi ani în ceea ce priveşte conturile este de 162.361, Adriana Baban a reuşit să încaseze pe întreg parcursul anului 2009 aproape 2 miliarde de lei vechi, respectiv 197.568 impozabili.  Profesorii din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai sunt experţi la a economisi pe perioada crizei şi probabil ei sunt singurii care au lichidităţi. Ne mirăm cum de  UBB nu s-a transformat într-o instituţie bancară care ar putea credita oamenii la valorile pe care unii angajaţi le au în conturi.

Declaraţii de avere schimbate

Oamenii din lumea întreagă vor o maşină cât mai lucioasă şi mai nouă. În schimb, decanul Facultăţii de Ştiinţa Mediului, Laurenţiu Călin Baciu, a reuşit să îşi schimbe anul de fabricaţie la maşină într-unul precedent faţă de declaraţia de avere anterioară. Astfel, dacă în 2008 avea o Toyota Yaris din 2007, în 2009 maşina acestuia a îmbătrânit cu un an, fiind trecută ca an de fabricaţie în 2006. Suntem curioşi dacă a reuşit să facă această schimbare şi pe certificatul de înmatriculare. De altfel, au apărut alte trei conturi din neant. Dacă pe precedenta declaraţie de avere nu avea nici un cont, acum are trei deschise din anii precedenţi: două la ING care „cică” ar fi deschise în 2005 şi unul la BRD deschis în 2008. De altfel, a scoate „din burtă” trei conturi bancare nu este aşa de greu, dar suntem curioşi de unde a reuşit să scoată 29.000 de lei. Are un salariu de-a dreptul exorbitant de peste 1,5 miliarde în 2009, ceea ce reprezintă 150.808 lei. Pe de altă parte în cadrul UBB lucrează şi nevasta lui Laurenţiu Baciu, chiar în cadrul Bibliotecii Central Universitare.

Şeful de catedră Gabriel Bădescu este o altă persoană care are un venit cu mult peste media românilor, respectiv cu mult peste linia de plutire. Profesorul din cadrul UBB are un venit cu nici mai mult, nici mai puţin de 143.055. Pe lângă acest lucru mai are un salariu dintr-o activitate independentă pe care o ascunde de 25.000 de lei, iar de la Institutul Cultural Român mai încasează 2.700 de lei. Toate încasările sale depăşesc 1,7 miliarde de lei vechi, aproximativ 170.000 de lei.
Izabella-Giulia Badiu, şeful interimar de catedră la Facultatea de Litere, secţia Limbi Moderne Aplicate, a reuşit să economisească şi ea aproape tot venitul. Dacă în 2009 a încasat 94.662 de lei, venit din care i se scad contribuţiile la stat, conturile acesteia au crescut cu 67.200 de lei. Astfel, conturile au crescut cu mai mult decât venitul şi suntem curioşi cum se face, că ar trebui să le explicăm românilor cum se „spală” banii.
Delia Cristina Bălaş, vicepreşedintele Consiliului Academic din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a avut un venit în anul 2009 de aproape 2,5 miliarde de lei vechi. Un astfel de bugetar luxos are o leafă anual de 244.616 lei. Dacă nu vă surprinde deloc un asemenea salariu, vă putem spune că şi activele din conturi ale vicepreşedintelui Consiliului Academic au crescut de şase ori de la 32.011 la 180.600.

Mătuşa Tamara a UBB

Viorica Bârsan, director general în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, este un alt bugetar din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai care nu a auzit de termenul criză. Dar din păcate nu a auzit nici de termenul lege aşa că falsul din declaraţia sa de avere este mai mult decât clar. Viorica Bârsan a moştenit 11.800 de metri pătraţi de teren în Sibiu. Nu ştim dacă mătuşa Tamara a fost persoana pe care a moştenit-o de fapt, dar cu siguranţă ştim că nu a trecut pe declaraţia sa de avere din 2008 această moştenire, deşi era în proprietatea ei din acea vreme. Un alt lucru suspect în declaraţiile de avere ale directorului general sunt născocirea a două conturi care şi de această dată întrec venitul pe anul trecut. Astfel, în 2009 s-a „pricopsit” cu 169.263 de lei în conturi, deşi veniturile au fost de 163.530.

UBB este o mare „famiglie”. Din acest motiv, dacă eşti secretar general şi te cheamă Batiz Eniko, poate şi soţul să lucreze în acelaşi loc. Batiz Istvan este şi el angajat în cadrul UBB după cum se prea bine ştie numărul soţilor şi soţiilor care lucrează în cadrul acestei instituţii de învăţământ.

Aura-Rodica Bedelean, secretar general în cadrul Facultăţii de Drept, lucrează împreună cu soţul, Ştefan-Horia Bedelean, în cadrul UBB.
Bendek Jozsef, prodecan la UBB, are un venit nesimţit de 146.170.

Un profesor care ar putea intra în topul celor mai bogaţi dascăli din România este Titus-Adrian Beu, şeful catedrei de Fizică Teoretică şi Director al Centrului de Cooperări Internaţionale. El are plasamente în valoare de 890.000 ron la Signum GMT.

Economii mai mari decât salariul

Nici directorul de extensie Nicolae Boar nu este un exemplu al corectitudinii în declaraţia sa de avere. Astfel, nici Nicolae Boar nu vrea să îşi treacă pe declaraţia de avere înstrăinarea unei case de vacanţă de 25 de metri pătraţi şi un teren. Chiar dacă a avut un venit nesimţit de 95.000 de lei a reuşit să economisească 88.400 de lei, sumă care reprezintă salariul său în urma impozitelor.
Mircea Dan Bob, secretar ştiinţific în cadrul Facultatăţii de Drept, are un venit de 71.132. El este o altă persoană a cărui venituri în conturi au crescut cu 66.180, deşi a avut un venit impozabil de o sumă aproximativ similară.

Secretarul Facultăţii de Geologie şi Biologie, Carmen Silvia Bochiş, şi-a îmbunătăţit parcul auto cu o maşina Ford Fiesta care valorează aproximativ 5.000 de euro, deşi a avut un venit de 38.728 ron. Şi toate fără nici un credit. Frumoasă afacere, moncher!

Credite majore

Bocoş-Binţan Muşata-Dacia, directorul Institutului de Pregătire Didactică şi al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, este unul dintre cei mai bine plătiţi bugetari de pe faţa pământului. Să nu vă gândiţi că un politician sau chiar preşedintele Traian Băsescu nu ar râvni la un asemenea venit, de peste 3,3 miliarde de lei vechi. Mai precis, Bocoş-Binţan Muşata Dacia a avut un salariu de 334.490 de lei în 2009, mai mare decât venitul din 2008 când a încasat 297.784. De asemenea, deşi soţul acesteia a avut un venit în scădere în 2009 la o universitate din Marea Britanie, Loughboroug University, acest lucru nu se întâmplă şi în UBB. O altă ciudăţenie a declaraţiei de avere este cum a reuşit să  îşi plătească într-un an 200.000 de euro în creditul său de 500.000 de euro, mai ales că venitul său, chiar dacă este imens, este jumătate din această valoare. O altă ciudăţenie este cum de directorul Institutului de Pregătire Didactică a uitat să treacă pe declaraţia de avere că este acţionară la firma Transcend.

Săracii profesori

„Săracii” profesori de la Universitatea Babeş-Bolyai au avut parte şi de nişte moşteniri de-a dreptul colosale. Nicolae Bocşan, prorector la UBB şi însuşi mâna dreapta a rectorului Andrei Marga, a moştenit terenuri de 74.677 de metri pătraţi şi o casă de 100 de metri pătraţi. De asemenea, prorectorul a câştigat 163.508 lei. De asemenea, ca un prorector adevărat se respectă şi umblă prin umilul nostru târg cu un autoturism marca Porsche.

Decan suspect

Vasile Bogdan, decan la Facultatea de Educaţie şi Fizică şi Sport, este un alt angajat al Universităţii Babeş-Bolyai care face fals în acte. Astfel, deşi pe declaraţia precedentă de avere a susţinut că apartamentul l-a dobândit în 2002, pe noul act susţine că l-a obţinut în 2003. Nici anul de fabricaţie al autoturismului pe care îl deţine nu şi l-a trecut conform în cele două acte. Skoda Octavia apare fabricată în 2002 într-un act, iar în noua varianta apare fabricat în 2003. Şi noi am vrea ca locuinţele şi maşinile noastre să se reînnoiască în fiecare an, dar din câte se vede pentru acest lucru trebuie să fii profesor la Universitatea Babeş-Bolyai. Un cont de-al lui Vasile Bogdan apare deschis din 2007 pe ultima declaraţie de avere, însă pe precedenta informaţiile nu sunt deloc similare. Cu toate acestea, decanul şi-a crescut sumele plasate în bancă cu 56.788 de lei într-un an. Vasile Bogdan este unul dintre puţinii oameni fericiţi în plină criză deoarece i-a crescut salariul de trei ori. Dacă în 2008 se putea considera un profesor sărac, cu un venit de doar 32.000 de lei, în 2009 a câştigat o sumă de-a dreptul nesimţită: 91.270. Lăsăm oamenii să-l judece în continuare.

Ioana Both, prodecanul Facultăţii de Litere, a avut şi ea umflări excesive în conturi. S-a trezit în 2009 peste noapte cu 61.652 de lei în plus în depozitele sale, având în vedere că după plata impozitelor către stat nu ar mai fi cheltuit niciun leu din  venitul său de 69.409. Frumoasă viaţă poţi avea când absolut toţi banii pe care îi câştigi se pot economisi.

Va URMA

Tiberiu Hrihorciuc

4 COMENTARII

  1. inteleg ca improscati cu cacat cosmelia lui Margarina dar nu uitati sa-i parfumati si pe securisto-comunoizii pedele care populeaza armata lui Margarina( un exemplu ar fi tov. cu barba Codoban si afiliatii).Sa nu uitati latrailor sa -l enumerati aici si pe Piticul -Urias care este sef la cosmelia numita guvern, ala cinstitu si corectu, doar neamurile lui fura ,el nu , el este muritor de foame pe avion.

  2. Luati-le la rand pe toate universitatile din tara, sa vedeti ca situatia de la Cluj se regaseste si la Bucuresti, Timisoara, Craiova, Sibiu, etc. Invatamantul superior doar da diplome la toti tampitii, pentru ca se intra la facultate la liber, fara un examen serios prin care sa se faca o selectie a candidatilor.

    Limitati numarul de locuri finantate de la bugetul statului si cei care vor sa beneficieze de gratuitate sa dea examene de admitere.
    Astfel se vor inchide acele facultati care n-au candidati nici pe locurile de la buget si se vor face economii.

  3. Nu inteleg de ce PNL l-a numit pe Andrei Marga in asa numitul „Guvern di Negura”.
    Mai ciumelor care v-ati cocotat in fruntea PNL, nu veti castiga alegerile cu astfel de personaje sinistre scoase in fata.

  4. INTREBATI PD-L CEI CU LEGEA SECRETA CARE ESTE PREGATITA DE VREUN AN CA TOTI LECTORII SA PRINEASCA GRADE DE OFITERI IN ARMATA INAINTE DE A IESI LA PENSIE,PTM A PRIMI SI EI PENSII NESIMTITE CA GENERALI DE ARMATA???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.