Ministerul Comunicaţiilor încearcă să strecoare un proiect de lege cu ajutorul căruia să se transforme într-un “big brother” al comunicaţiilor pe e-mail şi telefonie. Conform proiectului care va fi supus consultării publice, reprezentanţii ministerului cer să se stocheze, timp de şase luni, datele de identificare ale clienţilor şi destinatarilor, indiferent dacă este vorba despre convorbiri telefonice sau e-mail-uri. Motivul este prevenirea terorismului. Între timp, la Ministerul Comunicaţiilor se perindă tot felul de personaje dubioase care au legături cu SRI.

Acest proiect de lege, prin care Guvernul vrea să controleze populaţia ca pe vremea comunismului, a mai trecut odată prin votul parlamentarilor. Însă, după ce a fost promulgat, la protestele reprezentanţilor societăţii civile şi a mass-media, Legea 298/2008 a fost declarată neconstituţională în octombrie 2009. În momentul de faţă, reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor, condus de Valerian Vreme, au strecurat pe site-ul instituţiei un proiect de lege pentru consultare. Proiectul conţine aceleaşi amendamende ca şi cel declarat neconstituţional, adică reţinerea datelor persoanelor care utilizează telefonia şi internetul vreme de şase luni în scopul de a preveni posibilele acţiuni teroriste.
"Dată fiind importanţa datelor de trafic şi localizare pentru cercetarea, descoperirea şi urmărirea penală a infracţiunilor, după cum s-a demonstrat prin cercetări şi experienţa practică a mai multor state membre, la nivel european s-a simţit nevoia de a se asigura că datele generate sau prelucrate în cursul furnizării serviciilor de comunicaţii, sunt păstrate pentru o anumită perioadă, de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii", se arată într-un comunicat.
Conform proiectului de lege, autorităţile vor să stocheze, în cazul telefoniei, numărul de telefon apelant, precum şi numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat, iar în cazul e-mail-ului sau telefoniei prin internet se vor stoca datele utilizatorului, numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat, căruia i s-a alocat o adresă Internet Protocol (IP), un identificator de utilizator sau un număr de telefon, la momentul comunicării. De asemenea, se vor stoca  date privitoare la ora şi durata la care a avut loc apelul telefonic, data şi ora conectării la şi ale deconectării de la serviciul de acces la internet, adresa IP alocată dinamic sau static unei comunicări de furnizorul de servicii de acces la internet, precum şi identificatorul abonatului sau al utilizatorului înregistrat. În privinţa apelurilor telefonice se vor mai stoca identitatea internaţională de abonat mobil (IMSI) a apelantului şi celui apelat precum şi identitatea internaţională a echipamentului mobil (IMEI) de pe care se efectuează convorbirile.
Conform avocatului Paul Deneş, acest proiect de lege încalcă flagrant, ca şi Legea 298/2008 declarată neconstituţională, dreptul la viaţă. Conform avocatului, dacă vreo lege de acest gen ar intra în vigoare s-ar putea considera că societatea românească a făcut un salt în spate de 20 de ani.
“Nu ne întoarcem la vechea securitate pentru că “băieţii” de atunci erau copii de mingi, mijloacele tehnice erau limitate şi nici operatorii nu-şi dădeau întreaga silinţă. Operatorii de astăzi sunt ceva mai şcoliţi, mijloacele tehnice sunt indubitabil la un secol de ce dispuneau “băieţii” de la secu. Problema majoră e că “băieţii” pe care unii dintre noi, fără a gândi, i-au ales să ne conducă, vor acum să intre şi în intimitatea oamenilor plătitori de taxe şi impozite pentru a vedea ce descoperă. Sunt unii care se bat cu pumnul în piept şi spun că n-au nimic de ascuns. Le recomand cu căldură acceptarea din propria iniţiativă a câtorva camere de luat vederi şi microfoane aferente în locaţia proprie, ca şi declaraţia, pe propria răspundere, privind notificarea către SRI sau alte organe de urmărire, obligatoriu sub apostilă notarială, a agendelor în format scris şi informatic privind tot sistemul de relaţii personale, modificările ulterioare să fie aduse doar sub apostilă notarială. Asta da democraţie!”, spune avocatul Deneş.


De la spion la “grupul vesel”

Pe la conducerea Ministerului Comunicaţiilor, instituţia care doreşte să gestioneze această bază de date au trecut diferite persoane cărora, o parte din români, nu le-ar oferi nici un credit. Spre exemplu, unul dintre foştii miniştri ai Comunicaţiilor a fost UDMR-istul NAGY ZSOLT, trimis în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial. Potrivit procurorilor, Nagy şi fostul secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, Kerekes Gabor, au constituit sau au aderat la un grup infracţional cu carater transnaţional, din care au făcut parte şi deja celebrii Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu (judecaţi pentru spionaj într-un alt dosar), dar şi alţi trei inculpaţi (un turc, un ceh şi un româno-englez). Activitatea infracţională ar fi avut loc în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006 şi ar fi constat, printre altele, într-o serie de acţiuni ilegale care ar fi fost menite să distorsioneze procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, de vânzare a unui pachet de 8 % din acţiunile Petrom, de privatizare/restructurare a Romaero Bucuresti şi Avioane Craiova, de consultanţă în vederea privatizării SN RADIOCOMUNICAŢII SA, de consultanţă în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română SA, dar şi de selectare prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la Romtelecom.
Actualul ministru al Comunicaţiilor este Valerian Vreme, un IT-ist format înainte de 1989. Vreme este membru PD-L şi a cultivat în ministerul pe care îl conduce o adevărată “pepinieră” de persoane valoroase. În primul rând, ministrul comunicaţiilor are un şef de cabinet care nu este trecut pe statul de plată al instituţiei, în persoana lui Ionuţ Goguţ, un partener de afaceri din Oneşti. Vreme împarte cu Goguţ acţiunile firmelor Microtec SRL şi UM-Soft SRL. Apoi, Marius Fecioru, secretar de stat în minister, şi-a pus parafa pe nenumărate contracte încheiate între minister şi SC Romsys, o societate “abonată” la o serie de structuri informative. Cătălin Niculescu, care face parte din consiliul de administrare al SC Romtelecom, este fiul unui colonel în rezervă SIE, şi a ocupat o funcţie de consilier în minister când a izbucnit scandalul de spionaj în care a fost implicat fostul ministru, Nagy. Cam acestea sunt persoanele care ar putea avea acces la datele oferite de proiectul de lege pus în discuţie.

CAPITOLUL II: Reţinerea datelor
Art. 3
(1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului au obligaţia de a asigura, pe cheltuială proprie, crearea şi administrarea unor baze de date în format electronic, în vederea reţinerii următoarelor categorii de date, în măsura în care sunt generate sau prelucrate de aceştia:
a) date necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări;
b) date necesare pentru identificarea destinaţiei unei comunicări;
c) date necesare pentru a determina data, ora şi durata comunicării;
d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicaţie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;
f) date necesare pentru identificarea locaţiei echipamentului de comunicaţii mobile.
(2) Datele se reţin timp de 6 luni de la momentul efectuării comunicării.
(3) Cheltuielile legate de crearea şi administrarea bazelor de date sunt deductibile fiscal.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.