În Cluj, SIF Banat controlează câteva afaceri extrem de cunoscute. Printre ele se numără magazinul Central, societatea Arta Culinară, Broker Cluj, Napomar, etc, cel mai mare producător de maşini, utilaje şi echipamente. Una dintre cele mai răsunătoare anchete a DIICOT îi vizează pe şeful SIF Banat, Dragoş Bîlteanu, care este şi arestat pentru o fraudă de circa 13 milioane de euro. În momentul de faţă, Bîlteanu nu mai are dreptul de a reprezenta SIF 1, care controlează o bună parte din societăţile menţionate anterior.
O bună parte dintre cele mai importante afaceri din Cluj Napoca au legătură cu SIF Banat, societatea de investiţii financiare care se află în centrul unui scandal uriaş. Şeful acestui SIF, Dragoş Bîlteanu, este arestat de DIICOT pentru o fraudă de 13 milioane de euro.
El se află în spatele gratiilor împreună cu omul de afaceri Najib El Lakis, membru în CA de la SIF Banat-Crişana. În acelaşi dosar, judecătorii au respins cererea DIICOT de arestare a altor trei persoane, Stere Gardan, acţionar casă de brokeraj, avocatul Nicolae Mergeani, de la SIF Muntenia, şi Adrian Victor Prodan, membru în CA de la SIF Muntenia, urmând ca aceştia să fie cercetaţi de procurori sub control judiciar. Decizia instanţei nu este definitivă. Procurorii DIICOT au efectuat luni 31 de percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Arad şi în Bucureşti, acţiunea vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate care a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucureşti prin delapidarea acestora.
Arta Culinară, o afacere clujeană de aproape 30 de milioane de lei
Acest SIF este implicat în principalele afaceri din Cluj. Plecând de la Banca Transilvania, SIF-ul condus, până de curând, de Bîlteanu deţine acţiuni importante la magazinul Central, de pe strada Regele Ferdinand din centrul oraşului, la SC Arta Culinară, pe care a transformat-o în afacere imobiliară şi vrea să îi mute sediul la Bucureşti, sau Broker Cluj.
În momentul de faţă, SC Arta culinară se pregăteşte să îşi schimbe obiectul de activitate şi sediul principal al firmei.
”Aprobarea retragerii de la tranzacţionare a valorilor mobiliare emise de arta culinară SA. Aprobarea condiţiilor de retragere din societate a acţionarilor care nu sunt de acord cu retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor societăţii. aprobarea schimbării denumirii societăţii. aprobarea schimbării sediului social al Arta culinară SA din Cluj Napoca str Iuliu Maniu nr 21 A la adresa Bucureşti Str Calea floreasca nr 175 et 7 camera A3, sector 1.Modificarea obiectului principal de activitate din 5610 – Restaurante în 6820 Închiriere şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate şi activarea următoarelor coduri CAEI ca activitate secundară: 5210 depozitări, 6810 cumpărarea şi Vânzarea de bunuri imobiliare proprii, 4110 Dezvoltare imobiliară, etc. Închirierea unor puncte de lucru al societăţii Arta Culinară. Revocarea Consiliului de administraţie şi numirea de noi membri”, se arată într-un document care va fi supus unui vot, formal, acţionarilor acestei societăţi.
De altfel, înainte de cere mutarea sediului social a SC Arta Culinară, Bîlteanu a înfiinţat SIF Imobiliare, iar cele mai valoroase participaţii au fost mutate pe SIF Imobiliare Ltd (Arta Culinară Cluj Napoca cu o valoare 27 milioane lei pe 89,45% din acţiunile firmei)
Relaţii cu Banca Transilvania
Bîlteanu a devenit preşedintele SIF Banat Crişana (SIF1) în decembrie 2012, după ce ajunsese membru în consiliul de administraţie al SIF1 în ianuarie 2010. Era rezultatul a ceea ce părea, la data aceea, un acord de pace dintre echipa preşedintelui SIF1 de atunci, Ioan Cuzman, şi grupul Băncii Transilvania, aflat în diferite litigii cu SIF1. El însuşi administrator al SIF1 în 2010, Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania a plecat atunci când SIF1 a intrat sub controlul partenerului său. Conform economica.net, relaţiile dintre Bîlteanu, SIF1, Ciorcilă şi Banca Transilvania s-au complicat tot mai mult. SIF Banat Crişana (SIF1) valora acum patru ani circa 740 de milioane de lei. Înaintea suspendării de luni, de la tranzacţionarea de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), SIF1 valora 715 milioane de lei.
Între timp grupul de acţionari concentraţi în jurul lui Dragoş Bîlteanu a ajuns la deţinerea maximă legală de 5% din acţiunile SIF1, pachet care valorează aproape 36 de milioane de lei. Astă primăvară pachetul era mai mult decât dublu (11,7%), dar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a impus respectarea legii. Bîlteanu a ţesut un păienjeniş de relaţii cu SIF Muntenia (SIF4) pe care îl controlează prin societatea de administrare a acestuia şi cu SIF Moldova (SIF2), o aliată de conjunctură.
SIF1 are pachetul maxim de acţiuni permis de lege (aproape 5%) şi la SIF Muntenia (SIF4) şi la SIF Moldova (SIF2). În plus, la SIF Moldova este administrator mai vechiul partener al lui Bîlteanu, Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, ca şi un alt director al băncii.
La rândul lor, cele trei SIF-uri aliate au pachete semnificative de acţiuni TLV. Banca Transilvania a trecut peste perioada de criză cu o mare uşurinţă , în comparaţie cu celelalte bănci româneşti. În vreme ce alte bănci se luptă cu creditele neperformante şi cu pierderile pricinuite de acestea, TLV înregistrează profit. Aceeaşi alianţă de SIF-uri a sărit în ajutorul Băncii Transilvania, atunci când un acţionar semnificativ al acesteia, Bank of Cyprus, a fost nevoit să-şi lichideze participaţia la TLV. SIF Muntenia (SIF4), SIF Moldova (SIF2) şi, cel mai probabil, SIF Banat Crişana (SIF1), ori una dintre companiile controlate de aceasta, s-au aliat încă odată, într-o operaţiune de piaţă, de data aceasta pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV), vândut de Bank Of Cyprus.