La ultimul termen al procesului dintre fostul sef ANAF, Sorin Blejnar, si senatorul Valer Marian, cei doi s-au luat la intrebari in fata judecatorului. In timp ce Blejnar l-a dat in judecata pe senator pentru a-i cere ca prejudicii morale pentru acuzatiile care i s-au adus 1 leu, fostul sef ANAF este audiat de procurorii DIICOT. Blejnar si alti 22 de inculpati au fost trimisi in judecata de DIICOT Brasov pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul "Motorina", primul termen fiind stabilit pentru aceasta saptamana la Tribunalul Brasov.

Fostul sef ANAF, Sorin Blejnar, i-a dat in judecata pe senatorul PSD Valer Marian, pe fostul director coordonator al Directiei judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Prahova Diana Severin si pe presedintele Pro Lex, Vasile Lincu, pentru afirmatii defaimatoare la adresa sa si a institutiei. El le cere cate un leu pentru a-si repara prejudiciul moral cauzat de acuzatiile lor. La ultimul termen al procesului care a avut loc la Judecatoria Cluj-Napoca, fostul sef ANAF si senatorul s-au luat la intrebari pentru ca fiecare sa isi sustina punctul de vedere.
“Am deschis acest proces pentru responsabilizarea discursului public al domnului senator Valer Maria”, a declarat Blejnar la iesirea din sala de judecata. “Avand in vedere ca din mass-media si din randul angajatilor ANAF mi-au parvenit informatii privind implicarea sa in fapte de coruptie si contrabanda, am considerat ca este de datoria mea sa aduc aceste informatii la cunostinta opiniei publice”, a declarat senatorul Marian.
El a sustinut ca numele presedintelui ANAF apare in mai multe dosare penale, printre care unul legat de contrabanda cu motorina si unul disjuns de DNA Satu Mare "din dosarele privind contrabanda si coruptia din Vama Halmeu".
In 9 februarie, Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex" a remis un comunicat in care a descris "schema logicǎ a persoanelor implicate in sistemului piramidal": "Pionii – lucrǎtori vamali; Caii – colectorii – sefi de turǎ, sefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi) etc; Nebunul, sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ – liderul de sindicat si/sau director ANV; Tura – seful ANV si directorii directiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane; Regina – partidul politic, membrii importanti din partid care pot decide numirea sefului si directorilor ANV si ANAF; Regele – ?".
Fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor Radu Traian Marginean a fost pus sub invinuire de procurori in dosarul traficului de influenta din Vama Halmeu, fiind acuzat de luare de mita. El a fost demis din functie in 9 februarie, de catre premierul Emil Boc, la cateva ore dupa ce a fost pus sub invinuire.
Liderul "Pro Lex" spunea atunci ca prin punerea sub acuzare a lui Radu Marginean s-a trecut la piesele mai importante, respectiv "tura de pe tabla de sah", dar acesta nu este cea mai importanta "tura".

Procurorii cu “tunurile” pe Blejnar

Pe de alta parte, Blejnar si alti 22 de inculpati au fost trimisi in judecata de DIICOT Brasov pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul "Motorina".
Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Brasov in 7 septembrie, iar printre cei 17 inculpati persoane fizice se numara fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, doi sefi din cadrul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Brasov, Monea Claudiu si Ciobanu Dorel, dar si fostul deputat brasovean Vasile Bran.
DJAOV Brasov si Directia Generala a Finantelor Publice Brasov s-au constituit parte civila in acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.
Fostul consilier al lui Blejnar, Codrut Marta, care a fost si el audiat in acest dosar, nu se afla printre inculpati.
Sorin Blejnar a fost chemat la DIICOT Brasov, la sfarsitul lunii august, unde i s-a prezentat, timp de cateva zile, materialul de urmarire penala, el declarand jurnalistilor ca nu este vinovat.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brasov au dispus, in 1 august, inceperea urmaririi penale fata de Sorin Blejnar si Codrut Marta, pentru sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala.
"In fapt, se retine ca, in perioada martie – iulie 2010, inculpatii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel si Cuccina Salvatore au constituit un grup infractional organizat cu legaturi transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetateni romani, italieni si maghiari, specializat in activitati de evaziune fiscala cu produse energetice – combustibili", se arata intr-un comunicat al DIICOT Brasov .
Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna.
In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului stabilita pana in prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.
Gruparea infractionala achizitiona motorina in regim suspensiv de la plata accizelor, declarand ca aceasta va fi livrata intracomunitar in Polonia. In realitate, motorina era revanduta prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali.
Grupul infractional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Brasov, care fie au facut controale formale, fie au impiedicat verificarile firmelor implicate.
Codrut Marta este suspectat ca a asigurat legatura dintre firmele implicate in activitatea de evaziune fiscala si factorii de decizie ai ANAF. Acesta, in calitate de sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activitatile gruparii si, impreuna cu seful sau, ar fi sprijinit grupul infractional organizat in obtinerea autorizatiei de antrepozit fiscal si de revocare a autorizatiei.

Dosarul Vamesilor

In urma cu aproximativ 1 an de zile, Directia Nationala Anticoruptie a retinut circa 100 de persoane implicate in fapte de coruptie la vamile din vestul tarii.  Potrivit DNA, in perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul Punctului de trecere al Frontierei (PTF) Moravita si PTF Foeni, din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie de Frontiera (IJPF) Timis, in contextul existentei unui grup infractional organizat, ofiteri si agenti de politie de frontiera, impreuna cu lucratori vamali, au actionat in vederea strangerii de sume de bani sub forma de mita, in schimbul nedenuntarii si neconstatarii unor infractiuni sau contraventii comise de persoane care traficau tigari sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a Romaniei. Pe de alta parte, in perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidas, judetul Caras-Severin, vamesii si politisti de frontiera, precum si alte persoane implicate in traficul cu tigari, in contextul existentei unui grup infractional organizat, au actionat in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si pentru a obtine importante beneficii financiare si materiale. Pe parcursul scandalului mediatic creat in jurul acestui subiect, numele lui Sorin Blejnar a fost amintit de mai multe ori.

Regina si tura

Conform procurorilor DIICOT, Blejnar si Marta ar fi favorizat activitatea infractionala a tuturor societatilor implicate, iar SC Carexima SRL si SC Gedral Construct SRL ar fi obtinut autorizatii de antrepozit fiscal sau de operator inregistrat cu sprijinul acestora.
Totodata, Blejnar si Marta ar fi blocat orice control la SC Euroil SRL, desi in cazul acestora unii lucratori vamali au sesizat nereguli. Cei doi ar fi motivat ca lucratorii vamali nu trebuie sa intervina in aceasta afacere intrucat firma este supravegheata de la nivel inalt.
La grupul infractional au aderat mai multe persoane, care tineau evidenta contabila, intocmeau documente contabile fictive justificative pentru operatiuni comerciale inexistente sau documente vamale de autorizare a activitatii, dar se ocupau si de impiedicarea controalelor prin care s-ar fi descoperit adevarata activitate a membrilor gruparii.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.