De câţiva ani deja Primăria Cluj-Napoca se tot apucă şi munceşte la proiectul cunoscut sub numele de „Marea refaţadiazare”. Problema este că sunt sute de clădiri care trebuie reabilitate prin acest proiect gândit iniţial ca o colaborare între administraţia locală şi proprietarii din centru. Şi aceştia din urmă rareori au resursele sau consensul necesar pentru a realiza astfel de lucrări. În aceste condiţii, consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre care priveşte proiectarea şi executarea lucrărilor de reabilitare structural-arhitecturală a 10 clădiri situate în „Ansamblul Urban Centru Istoric al oraşului Cluj-Napoca”.

 

Consilierul Ovidiu Chifor a cerut lămuriri în legătură cu sumele implicate în această decizie, şi cum s-ar împărţi responsabilităţile între Primărie şi proprietari. „Avem bani pentru toate proiectarile şi un milion pentru execuția lucrărilor dar nu cred că până în decembrie vom începe efectiv lucrările. Cât privește cheltuielile, ele trebuie suportate de proprietari conform legii, cei care s-au înscris în programul nostru pot beneficia însă de acei 80% care să fie suportați de la buget pe care să îi returneze în rate. Acum începe primăria lucrările, proiectarea, nu mai așteptăm după ei că se prăbușesc balcoanele în capul oamenilor. Deci acum facem noi pe cheltuiala lor, au avut la dispoziție un an de zile să își facă aceste lucrări”, a răspuns primarul Emil Boc.

Proiectul a fost aprobat cu 5 abțineri din partea consilierilor PSD.

Aceasta nu înseamnă că de acum cetăţenii din centru sunt scutiţi de obligaţia întreţinerii acestor clădiri: ”Parlamentul a dat o decizie corectă prin care vom avea posibilitatea să mărim de până la șase ori taxele pentru cei care nu își întrețin clădirile și terenurile. E nevoie de taxe mai mari pentru ca proprietarii să intre din pasivitate. Legea se aplică, nu se discută. Dacă locuințele au fațade deteriorate, proprietarii au obligația să execute lucrări de modernizare. Codul fiscal a stabilit un impozit de cinci ori mai mare. Vor trebui să se conformeze legilor statului”, a mai declarat Emil Boc.

 

Program multianual

Amintim că în iulie Consiliul local a aprobat Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor situate în Centrul istoric al orașului Cluj-Napoca.

În cadrul primei etape ce  s-a desfășurat în perioada 2013-2014 au fost selectate printre altele un număr de 10 imobile care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătate, viața, integritatea fizică și siguranța populației, sau afectează calitatea mediului. De asemenea, au fost notificați proprietarii cu privire la obligația acestora de a face lucrările de refațadizare. Având în vedere că proprietarii nu și-au îndeplinit obligațiile, în termenul legal de 12 luni, primăria va realiza lucrările de refațadizare în numele și pe cheltuiala proprietarilor.

Consiliul local își va recupera chetuielile de la deținătorii notificați, în condițiile legii, până la data recepției lucrărilor de intervenție.

Primăria suportă contravaloarea documentației tehnice și 20% din costul lucrărilor. 80% acoperă proprietarul care poate apela la credite subvenționate de stat. Legea permite să contracteze credite cu garanție guvernamentală și dobândă subvenționată. Pentru cazurile speciale, când persoanele nu au venituri, Primăria va putea să plătească refațadizarea, urmând ca proprietarii să restituie banii lunar, în termen de 10 ani de zile. Dacă clădirea are probleme de consolidare, proprietarul va fi nevoit să suporte și acele cheltuieli.

Primăria are 5 milioane de lei prinși în buget pentru susținerea proprietarilor în vederea refațadizării clădirilor.

 

eroilor

Bani împrumutaţi „cu japca”

La începutul anului trecut, Primăria Cluj-Napoca a anunţat că a demarat acesta programul de refațadizare a clădirilor din centrul orașului. Municipiul a fost împărțit în trei zone de importanță, prima dintre acestea fiind cea ultracentrală, care cuprinde 376 de imobile. Dintre acestea, 18 sunt în stare avansată de degradare și 75 au vizibilitate maximă. Pentru proprietarii acestor clădiri, Primăria a remis somații pentru a contracta un expert tehnic care să realizeze o notă tehnică de constatare privind lucrările necesare la respectivele imobile. Dar această iniţiativă a avut un succes infim, majoritatea asociaţiilor de proprietari ignorând somaţiile.

În 2013, Consiliul Local a adoptat o decizie care prevede că instituția va achita 20% din lucrările de refațadizare a clădirilor din centrul orașului. Tot atunci, Primăria Cluj-Napoca a lansat în dezbatere publică un proiect privind refațadizarea clădirilor din centrul municipiului. “Propun un proiect de refațadizare a clădirilor din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, în care Primăria oferă un sprijin în procent de 20%, iar proprietarii au obligația să vină cu restul de 80%. Proprietarii care nu vor efectua aceste lucrări vor fi amendați. Dacă proprietarii intră în parteneriat cu Primăria, noi plătim costul integral al lucrărilor, iar în termen de 10 ani de zile aceștia returnează 80% din valoarea lucrărilor”, a explicat primarul Emil Boc, citat pe pagina de internet a Primăriei. „Noi plătim costul integral al lucrării pe clădire şi impunem ipoteca în cartea funciară pentru 10 ani. În această perioadă, proprietarii au obligaţia să returneze 80% din valoarea lucrărilor”, a mai declarat edilul în urmă un an.

 

Spoială cu viteza melcului

Conform planului înaintat de municipalitate, în perioada 2013 – 2014, urmau să fie refațadizate 101 clădiri de pe Bd. Eroilor, Piața Unirii, Napoca, Avram Iancu, Petru Maior și strada Memorandumului, unde s-a estimat un cost al lucrărilor de 2 milioane de euro. În perioada 2015 – 2016 ar trebui să fie refațadizate 399 de clădiri, iar în perioada 2016 – 2018, 456 de clădiri vor fi renovate cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoc, prognoza administrația locală în urmă cu doi ani.

 

Lista clădirilor refaţadizat:

  • Strada Memorandumului numerele 2 şi 11-13
  • Strada Samuil Micu numărul 2
  • Strada Ion Raţiu numărul 7
  • Bulevardul Eroilor numărul 12
  • Ferdinand numărul 37
  • Piaţa Avram Iancu numerele 6 şi 10
  • Strada Horea numerele 1 şi 66

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.