Ministrul Mediului, Barna Tanczos, l-a felicitat pe Emil Boc pentru calitatea aerului din Cluj Napoca, într-o totală necunoștință de cauză. În urmă cu 10 ani, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României din cauză că 10 mari orașe din țară nu pot controla emisiile gaze provenite din trafic.

La jumătatea acestui an, Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare poluare din Europa, în privinţa concentraţiilor ridicate de emisii rezultate din noxele auto, în pofida faptului că pe site-ul administrației locale există planuri privitoare la creșterea calității aerului din oraș. În pofida planurilor, orașul este și va deveni din ce în ce mai poluant.

Conform analizei de specialitate, într-o ierarhie privind poluarea cu NO2, lider în concentraţia acestui tip de noxe este oraşul Cluj-Napoca, cu 17,53 puncte, urmat de oraşul britanic Newcastle Upon Tyne (cu o concentraţie 17,05).

„Ieri (luni – n. r.) am avut o videoconferinţă cu primarii oraşelor mari, în cadrul căreia am discutat despre realizările pe acest subiect, cu scopul de a aplica bunele practici în mai multe regiuni în vederea reducerii emisiilor CO2. Regret că în cele mai multe oraşe din ţară primarii au implementat prea puţine măsuri pentru a reduce nivelul de poluare a aerului. Dar există şi exemple de urmat. La Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a aplicat mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din oraş: reducerea numărului de benzi de circulaţie din zona centrală şi înlocuirea acestora cu linii de transport în comun sau pistă de biciclete, achiziţia de mijloace de transport public electrice, reducerea cu 50% a taxelor pentru clădirile verzi, peste 200 de hectare de parcuri care sunt în diverse faze de finanţare şi realizare. Deşi Bucureştiul este unul dintre marile oraşe în care s-au introdus mai puţine măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, sunt convins că municipalitatea va acţiona cât mai curând pentru remedierea situaţiei. Dacă nu va face acest lucru, România – şi implicit Capitala – nu va putea evita sancţiunile Comisiei Europene”, a transmis ministrul Mediului

„În ultimii ani s-au întâmplat progrese în această privinţă, dar nu putem fi mulţumiţi. Odată cu începerea sezonului rece, calitatea aerului se înrăutăţeşte semnificativ în oraşele mari. Din cauza sistemelor proprii de termoficare, creşte în aer numărul particulelor în suspensie. Calitatea aerului este afectată şi de parcul auto învechit, dar şi de creşterea emisiilor CO2 a autovehiculelor care nu sunt prietenoase cu mediul”, a mai precizat Barna Tanczos.

Acesta a subliniat că Ministerul Mediului a pus în funcţiune anul acesta 14 staţii care monitorizează calitatea aerului, a achiziţionat 30 de senzori şi patru instalaţii mobile pentru a măsura calitatea aerului.

„Însă, tehnologia nu e de ajuns, trebuie să întărim cadrul legal şi trebuie să aplicăm sancţiuni mai severe în vederea reducerii efectului aerului poluat asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului”, a adăugat ministrul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.