Justiţia a decis că Primăria Cluj Napoca trebuie să refacă licitaţia privitoare la salubritatea stradală, un contract de 30 de milioane de euro. Aceasta nu este prima licitaţie pe care administraţia locală o face de mântuială: în acelaşi registru se înscriu licitaţia pentru achiziţia tramvaielor, cea pentru construirea sălii polivalente, a PUG-ului (Planul Urbanistic General al Clujului) ori a construirii filarmonicii. În pofida acestor chix-uri, Emil Boc nu realizează că ar fi vremea să se întoarcă la Răchiţele.

 

Curtea de Apel Cluj a decis că licitaţia de 30 de milioane de euro privitoare la contractul de salubrizare al oraşului trebuie refăcută. Angajaţii municipalităţii care s-au ocupat de atribuirea contractului nu au administrat corect criteriile de atribuire din cadrul licitaţiei. Greşeala angajaţilor primăriei a fost semnalată, iniţial, de ceilalţi participanţi la licitaţie, apoi de presa clujeană, apoi de inspectorii de la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, n.red.) şi, nu în ultimul rând, de magistraţii clujeni care au judecat procesul deschis de municipalitate împotriva deciziei CNSC.

“Califică excepţia inadmisibilităţii capătului III din plângerea Rosal Grup SA invocată de Compania de salubritate COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER VERES SA în apărarea de fond. Admite excepţia inadmisibilităţii capătului II din plângerea Rosal Grup SA invocată din oficiu de instanţă şi respinge acest capăt de cerere ca inadmisibil. Respinge plângerea Rosal Grup SA împotriva Deciziei nr.1254/C1/1086,1127,1142 din 30.04.2014 a C.N.S.C. Respinge plângerea formulată şi de SC Supercom SA împotriva Deciziei nr.1254/C1/1086,1127,1142 din 30.04.2014 a C.N.S.C. Respinge excepţia lipsei de interes a SC Supercom SA cu privire la formularea plângerii cu privire la Compania de salubritate BRANTNER VERES SA. Respinge plângerea formulată de Compania de salubritate BRANTNER VERES SA împotriva Deciziei nr.1254/C1/1086,1127,1142 din 30.04.201 a C.N.S.C. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată. Definitivă”, arată decizia magistraţilor.

 

Boc are “jucării” mai mari decât el

În pofida faptului că problemele acestei licitaţii au fost semnalate prin mai multe medii, Boc se comportă ca un copil răsfăţat care nu poate accepta că a greşit.

“Suntem victime colaterale ale disputei dintre CNSC și ANRMAP!Motivul exact al deciziei instanţei este cifra de afaceri. Noi am impus prin caietul de sarcini pe care l-am aprobat o cifră de afaceri de 100 milioane pe fiecare sector. ANRMAP, înainte de a da drumul la licitație trebuie să valideze fișa de achiziții, iar ANRMAP ne-a răspuns în felul următor: Nu se poate impune operatorilor economici care depun oferte pe mai multe loturi îndeplinirea unui nivel cumulat al cifrei de afaceri. Prin urmare, eliminați această mențiune din conținutul fișei de achiziții. Astfel, am eliminat suma de 200 de milioane si am cerut 100 milioane, conform deciziei ANRMAP”, a declarat Emil Boc pentru ziuadecj.ro, deoarece reporterilor Gazetei de Cluj refuză să le mai răspundă la telefon.

Mai mult, aceasta nu este prima gafă în cadrul licitaţiilor publice care se derulează în primăria clujeană. Achiziţia tramvaielor, realizarea unui Plan Urbanistic General, construirea sălii polivalente, ori a unui sediu pentru Filarmonica clujeană, toate aceste proiecte au întâmpinat probleme din cauza modului în care administraţia locală le gestionează.

 

De ce trebuie refăcută licitaţia de 30 de milioane de euro

Iniţial, conform documentelor preliminare, cei de la Supercom au câştigat licitaţia respectivă fără să respecte în totalitate condiţiile privitoare la cifra de afaceri a firmei, iar acest fapt a fost confirmat de inspectorii CNSC.

“Admite, în parte, contestaţia formulată de SC ROSAL GRUP SA, numai în ceea ce priveşte cifra medie de afaceri a SC SUPERCOM SA, redevenţa ofertată de SC SUPERCOM SA, pentru ambele loturi şi redevenţa ofertată de SC COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER VERES SA pentru lotul 2. Respinge ca nefondate petitele intervenientului, referitoare la evaluarea ofertelor sale. Admite contestaţia formulată de SC COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER VERES SA. Pe cale de consecinţă, obligă autoritatea contractantă la anularea raportului procedurii de atribuire şi a tuturor actelor subsecvente, inclusiv a adreselor de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire”. De la asemenea, inspectorii CNSC au dispus reevaluarea ofertelor cu respectarea strictă a celor consemnate în motivarea aferentă. “Admite petitul referitor la evaluarea ofertelor SC ROSAL GRUP SA din cererea de intervenţie formulată de SC SUPERCOM SA.  Respinge ca nefondată contestaţia formulată de SC POLARIS M HOLDING SRL. Respinge, ca nefondate, celelalte critici formulate de SC ROSAL GRUP SA”, mai arată decizia CNSC.

 

De la Boc până la Udrea, via Supercom

Contractul de salubritate a fost atribuit firmei Supercom, patronată de o reţea de interese care gravitează în jurul Elenei Udrea. De mulţi ani de zile, singurele firmele de salubritate din Cluj Napoca au fost Rosal şi Brantner Veres, care au creat o situaţie de monopol în acest domeniu. Pe de o parte, salubrizarea străzilor din oraş a fost împărţită între firma lui Prigoană şi a lui Vereş, însă cel din urmă s-a ocupat şi de administrarea rampei de la Pata Rât.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.