Clujul suferă de o problemă: graffiti-urile apărute peste noapte. Deși la începutul anului 2020 Primăria Cluj-Napoca achiziționase o instalație mobilă de curățat graffiti și își exprimase intenția de a ține sub control desenele și inscripțiile de acest tip, lucrurile nu par a fi chiar atât de simple. Strada Potaissa din centrul orașului Cluj-Napoca, de exemplu, care a fost folosită inclusiv pentru testarea aparatului achiziționat de către Primărie la începutul anului este, la momentul actual, plină de acest tip de inscripții.
Noua instalație achiziționată la începutul lui 2020 de către Primăria Cluj-Napoca este 100% ecologică și funcționează în sistem dual apă/abur sub presiune (sistem SteamPLUS brevetat). A fost testată pentru prima dată pe 8 ianuarie 2020, fiind folosită pentru curățarea unui zid de inscripții tip graffiti, pe strada Potaissa din centrul orașului.
Curios lucru însă, clădiri de pe strada Potaissa sunt, în prezent, pline de mâzgâlituri și imagini tip graffiti care ar reprezenta o așa-zisă “artă”.
La începutul anului 2020, primarul Emil Boc afirma că pe 70 de clădiri publice apar inscripții ilegale de graffiti, dar sublinia că sunt cam tot atâtea clădiri private în aceeași situație.
„Vom aplica amenzi maxime permise de lege pentru toți cei care ne sfidează. Repet, nu pot să înțeleg, cum să vii să-ți bați joc de o clădire nou-renovată în centrul Clujului doar pentru a-ți satisface un impuls de moment? Dincolo de sancțiunile pe care le vom aplica în continuare, vom curăța clădirile și vor arăta așa cum trebuie în centrul Clujului”, punctase Boc în luna mai, când svastica apăruse inscripționată pe mai multe clădiri din Cluj.
Amenzile au crescut, pedepsele au fost majorate, însă centrul Clujului tot de aceeași problemă suferă chiar și după jumătate de an de la declarațiile făcute.
Printre instituțiile publice care prezintă astfel de desene se numără și Liceul Teoretic Gheorghe Șincai de pe strada Avram Iancu.
Inspectoratul Teritorial de Muncă de pe strada Brătianu este, de asemenea, plin de mâzgâlituri și desene tip graffiti.
Academia de Muzică Gheorghe Dima prezintă și ea texte scrise cu graffiti. Alături de academie se află o clădire privată care e și ea, la rândul ei, plină de inscripții de acest fel, după cum se poate observa în poze. Reamintim că aparatul modern, probabil unic în România, poate fi folosit și de proprietarii privați care vor să își curețe clădirile.
Instalația ce curăță graffiti, marcaje, indicatoare de circulație, urme de gumă de mestecat, pete de ulei de pe borduri și de pe trotuare a fost achiziționată “pentru a-i descuraja pe cei care utilizează tehnica de graffiti în spații neautorizate”, potrivit primarului Emil Boc.
Valoarea acesteia a fost de 244.800 lei fără TVA și a fost furnizată de către SC ALLEMANIA EUROTECH SRL Cluj-Napoca. Este singurul aparat de acest gen pe care primăria l-a achiziționat pentru că este costisitor. Aparatul funcționează exclusiv cu apă pe care o poate încălzi până la 130 de grade și are o capacitate de 300 de litri. Firma oferă garanție gratuit și asigură piese de schimb pe o perioadă de minimum 10 ani.
Înainte să intervină pandemia, primarul Clujului, Emil Boc, a pus la dispoziție soluții pentru amatorii de graffiti: “prima este în cadrul proiectului de Bugetare participativă – Artă în curtea școlii. Am selectat câteva unități școlare unde am pus spații la dispoziția celor care doresc să își exerseze arta creativă. De asemenea, primăria va oferi în continuare și alte zone din oraș celor care doresc să își exerseze partea această creativă.
Anul acesta, svastica a apărut pe mai mulți pereți
Deși amenzile au fost mărite, măsura fiind luată spre a descuraja inscripțiile ilegale tip graffiti, acest lucru nu descurajează amatorii.
După achiziționarea aparatului Primăriei și după mărirea cuantumului amenzilor pentru indivizii care practică graffiti ilegal, svastica a fost desenată pe mai multe blocuri, garaje şi pe un panou amplasat la un loc de joacă din cartierul clujean Grigorescu. Pe lângă svastica, a mai fost scris și mesajul „White power”.
Acest lucru s-a întâmplat în luna mai și tot atunci Poliţia a întocmit un dosar penal şi a efectuat cercetări pentru răspândirea simbolurilor cu caracter fascist, rasist şi xenofob.
Amenzi mari pentru cei care murdăresc clădirile și statuile din Cluj-Napoca cu desene și inscripții de tip graffiti
Primarul avertizase amatorii de graffiti din oraș: ”Am achiziționat acest echipament pentru a-i descuraja pe cei care utilizează tehnica de graffiti în spații neautorizate. Dacă vor face în continuare acest lucru, amenzile se vor aplica la nivelul maxim și, pe lângă faptul că vor suporta valoarea refacerii clădirii distruse, vor suporta și rigorile legii contravenționale.”
Amenda maximă este de 2.500 de lei, potrivit HCL 191/2009, cu modificările ulterioare.
Reamintim că, în contextul multiplicării acestor activități nelegale, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a propus “modificarea cuantumului amenzii de la 1.000 – 2.500 lei cât este în prezent la 5.000 – 10.000 lei în vederea descurajării unor asemenea acte de distrugere.”
Modificarea cuantumului amenzii a putut fi realizată doar prin modificarea limitelor maxime ale amenzilor care pot fi aplicate de către autoritățile locale, respectiv modificarea prevederilor art. 8 alin.2 lit. d din OG 2/2002. Astăzi, limita maxima este de 2.500 lei.
În ultimii ani, amenzile au crescut simțitor pentru cei care distrug pereții clădirilor din oraș. Organele de autoritate au surprins de mai multe ori cetățeni clujeni (chiar și în flagrant) care au inscripționat monumente, clădiri private sau publice, printre care: statuia Matei Corvin, Biserica Romano Catolică „Sfântul Mihail”, Biserica Evaghelică Luterană (strada Ferdinand), Muzeul de Istorie (strada Octavian Petrovici), panouri din parcuri de copii, blocuri și altele.
Edilul Emil Boc a atras atenția acum câteva luni că amenzile se vor aplica la nivel maxim și, pe lângă faptul că persoanele vinovate vor suporta costurile pentru refacerea clădirilor afectate, vor avea de suportat și rigorile legii: “Noi vom aplica foarte dur toate măsurile legale în cazul celor care vor continua să deseneze pe clădiri, deoarece afectează dimensiunea estetică a orașului.”
Acel aparat ” minune” nu poate curătza decăt fatzadele acoperite cu anumite vopsele și in special cele din piatră ,in rest apatatul statzionează ( doarme frumusel ) ,dacă intradevăr doreau stoparea acestui fenomen era de ajuns urmărirea camerelor amplasate in tot orașul pentru identificarea ” plasticienilor” mai ales al CIUMAGULUI al cărui semnătură o intâlnim in tot orașul ,in rest baliverne a le eDMilului ptr.proști și in curând o noua fatzadizare sau amenzi și impozite de 1000 %.