Primăria Cluj-Napoca nu a reușit să găsească un supervizor pentru proiectul metroului, însă va cheltui jumătate de milion de euro (2250000 RON fără TVA) pentru supervizarea lucrărilor la bazinul de înot din Borhanci.

Fără să facă vreun anunț oficial despre acest tip de ”sifonare” a banilor publici, în data de 12 septembrie 2023 Primăria Cluj-Napoca a semnat cu firma Daviconin SRL din brașov contractul ”Supervizarea contractului „Servicii de proiectare si executie de lucrari la obiectivul de investitii – BAZIN DE INOT SI ECHIPARE TEHNICO-EDILITARA IN CARTIERUL BORHANCI””.

Este cel mai mare contract public încheiat până acum de această firmă. Potrivit registrului comerțului, societatea este deținută de este deținută de brașovenii Cristina David (40%) și Adrian Cristian David (60%). Din 2019 societatea nu a declarat niciun angajat, iar în anii 2020 și 2021 a mers pe pierdere.

În cadrul acestei licitații, prețul ofertei a cântărit 40% din evaluarea Primăriei Cluj-Napoca, iar experiența experților – restul de 60 de procente.

De construcția și proiectarea bazinului de înot din Borhanci se va ocupa firma MBS Group care care a fost controlată de turdeanului Gabriel Silagyi. El este fost consilier PDL turdean, iar soția lui Nataliei Valeria, a lucrat ca expert la Direcţia de Implementare Programe PHARE CES din cadrul Ministerului Dezvoltării.

El a câştigat, potrivit unei anchete realizată de Gazeta Sporturilor, un număr mare de contracte cu statul, de zeci de milioane de euro, pentru realizarea de bazine şi patinoare.

Majoritatea licitaţiilor câştigate de firma lui Silagyi au fost organizate în mandatul Sorinei Plăcintă. Într-un interviu televizat, Plăcintă a declarat că a „moştenit” un referat de necesitate de la predecesoarea sa de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Firma lui Gabriel Silagyi a câştigat construirea a şase din cele şapte patinoare artificiale realizate în ţară cu bani de la Compania Naţională de Investiţii pe vremea când compania era coordonată de Elena Udrea, fiecare dintre acestea fiind evaluate la 150.000 de euro. Cu toate acestea, sursele GSP susţin că un asemenea patinoar nu ar avea cum să coste peste 40.000. În plus, MBS Group Turda SRL a mai câştigat peste 10 milioane de euro din construcţia patinoarului olimpic din Braşov, deşi, iniţial, acesta fusese evaluat la doar 8 milioane. Lucrările au fost atribuite de ministerul Dezvoltării, condus la acea dată de Vasile Blaga.

UPDATE

În urma publicării acestui articol, Primăria Cluj-Napoca a transmis următorul punct de vedere:

În legătură cu articolul ”Boc sparge jumătate milion euro pentru supervizarea lucrărilor la un bazin de înot”, difuzat astăzi, vă recomandăm să faceți următoarele precizări pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră: 

Afirmația din cuprinsul articolului ”Fără să facă vreun anunț oficial despre acest tip de ”sifonare” a banilor publici…” nu e corectă, având în vedere următoarele: 

Pentru ”Supervizarea contractului „Servicii de proiectare si executie de lucrari la obiectivul de investitii – BAZIN DE INOT SI ECHIPARE TEHNICO-EDILITARA IN CARTIERUL BORHANCI” a fost lansată licitație deschisă în 23.03.2023, cu 10 firme înscrise și 3 oferte depuse. Valoarea estimată a fost de 3.275.649,67 lei fără TVA, fiind adjudecată la suma de 2.250.000 RON fără TVA. În 29.08.2023 au fost transmise comunicările. Nu au fost depuse contestații, ceea ce ne-a permis să încheiem contract cu firma câștigătoare în 12.09.2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.