Omul de afaceri Octavian Buzoianu este obligat de instanţele de judecată să îi plătească unui fost client al unui ansamblu de locuinţe peste 30.000 de euro, preţul unui apartament pe care clujeanul nu l-a mai dobândit. Gazeta de Cluj a prezentat modul în care soţii Buzoianu au devenit proprietarii unui ansamblu imobiliar, însă pentru că locuinţele nu au fost puse la dispoziţia clienţilor, oamenii de afaceri s-au trezit daţi în judecată de majoritatea clienţilor nemulţumiţi. Săptămâna trecută, instanţa supremă a dat pentru prima dată câştig de cauză unuia dintre clienţii nemulţumiţi, astfel că dacă Buzoianu nu va plăti, riscă să fie executat silit.

La începutul lunii decembrie 2009, nouă persoane s-au hotărât să îi dea în judecată pe soţii Buzoianu şi pe afaceriştii Sandu Părţilă şi Ladislau Rusz, două personaje care au relaţii de afaceri cu Octavian Buzoianu. Persoanele nemulţumite cer judecătorilor clujeni să se finalizeze apartamentele plătite integral şi să fie puşi în drepturi.

„Trebuiau ca până la 31.08.2008 să predea construcţia, iar în caz contrar să plătească 0,2%/zi până la finalizarea şi recepţia apartamentelor”, arată majoritatea cererilor de chemare în judecară. Proprietarii complexului imobiliar nu s-au putut achita de obligaţiile precontractuale, astfel că oamenii au continuat procesele. În cazul lui Cristian Petrican, primele două instanţe au jonglat cu procesul lui în care cerea rezoluţia contractului încheiat cu soţii Buzoianu, însă după ce a ajuns la Curtea de Apel Cluj, magistraţii au decis în favoarea lui Petrican şi i-au dat câştig de cauză.

“Admite apelul declarat de PCI (Petrican Cristian Ioan) împotriva sentinţei civile nr. 2699 din 15.06.2012, pronunţată în dosarul nr. 805/1285/2012 al Tribunalului Specializat Cluj pe care o schimbă în tot în sensul că admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul PCI în contradictoriu cu pârâţii BO (Buzoianu Octavian) şi BAD (Buzoianu Anca Diana). Dispune rezoluţiune antecontractului de vânzare-cumpărare din 06.11.2007 – obligă pârâţii să plătească reclamantului suma de 31500 euro cu titlu de preţ achitat şi 660 Euro penalităţi de întârziere. Obligă intimaţii, în solidar, să achite apelantului suma de 9424 lei, cheltuieli de judecată în fond şi apel. Decizia este definitivă şi executorie”, arată decizia Curţii de Apel Cluj.

Alba neagra cu contracte

Oamenii au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare cu Octavian Buzoianu, dar după aceea, omul de afaceri şi-a vândut afacerea către SC Luc Invest, firmă controlată de Sandu Părţilă şi Ladislau Rusz. După ce Buzoianu şi-a înstrăinat afacerea, cei care au cumpărat au încercat de mai multe ori să îi contacteze pe Rusz şi Părţilă, dar aceştia nu au mai fost de găsit.

„Mi s-a părut foarte ciudat faptul că eu semnez un antecontract, proprietarul fiind un om viabil din punct de vedere financiar, respectiv Buzoianu, şi aflu din presă că s-a schimbat proprietarul. Cum îţi sună? Nu te întrebi de ce această tranzacţie, şi cum are acel Ladislau bani să termine construcţiile, dacă el nu are nimic? Avocata mi-a zis că se practică acest lucru, când oamenii potenţi financiar vor să scape de o afacere nerentabila pentru ei, o vând cuiva care nu are nimic de pierdut dacă deschizi un proces şi îl câştigi. Deci, dacă îl dăm acum în judecată pe Buzoianu, deoarece cu el am semnat actele, avem cele mai mari şanse să ne recuperăm banii, de la el, evident”, consideră unul dintre păgubiţii acestei afaceri care poartă marca Buzoianu-Ladislau. Preţul mediu al unei locuinţe de circa 60-70 de metri pătraţi cumpărată din acest ansamblu imobiliar a fost în jur de 30.000 de euro.

Modus “imobiliaris” operandi

Acest scandal imobiliar a fost pus la cale în urmă cu trei ani, când Octavian Buzoianu a cumpărat lângă Muzeul Apei din Floreşti un teren cu o suprafaţă de aproape 8.000 de metri pătraţi. Tot în 2007, clienţii nu au întârziat să apară şi au încheiat antecontracte de vânzare cumpărare de la Octavian Buzoianu, care îl împuternicise, la acea dată, pe Sandu Părţilă, reprezentantul omul de afaceri clujean. Părţilă este din judeţul Ialomiţa, comuna Feteşti.

„Subsemnaţii Buzoianu Octavian şi Buzoianu Anca Dana, prin prezenta împuternicim cu puteri depline pe Părţilă Sandu Cosmin, ca în numele nostru şi pentru noi, să vândă cui crede de cuviinţă şi la preţul pe care îl consideră de cuviinţă, purtând întreaga responsabilitate a actelor de vânzare-cumpărare încheiate, apartamentele care se vor construi pe terenul în suprafaţă de 7.722 mp, situat în comuna Floreşti, judeţul Cluj, în zona Muzeul Apei, de către SC Luc Invest SRL, precum şi cota aferentă apartamentelor din terenul de mai sus descris, teren dobândit cu titlu de către subsemnaţii în baza sentinţei civile nr. 7259/2006, a Judecătoriei Cluj-Napoca”, arată procura de împuternicire a lui Părţilă. După ce apartamentele au fost vândute, Buzoianu s-a retras din acţionariatul firmei, iar anul trecut, SC Luc Invest a intrat în insolvenţă. Astfel, în momentul de faţă, pentru că Buzoianu s-a retras din afacere, el nu ar mai putea fi tras la răspundere. Mai mult, cei care se aşteaptă se recupereze banii de la Luc Invest vor întâmpina serioase probleme pentru că firma se află în insolvenţă, iar în cadrul acestei proceduri, lichidatorul se va asigura ca, în primul rând, statul să îşi recupereze datoriile de la SC Luc Invest, şi nu cei care au încheiat contracte de vânzare cumpărare cu această firmă. „Debitoarea (SC Luc Invest) se află în procedură de insolvenţă – dosar insolvenţă nr. 591/1285/2009 – Trib. Com. Cluj. Feroplas este înscris în tabelul preliminar de  creanţe cu suma de 97.727,27 lei – creanţă chirografară (66.328,52 lei plus penalităţi). S-a făcut o adresă către administratorul judiciar prin care am solicitat să ne comunice stadiul procedurii”, arată un document al procesului de insolvenţă. Iar cei care vor încerca să recupereze banii de la Părţilă şi Rusz vor avea mari dificultăţi.

Unul dintre cei mai bogaţi clujeni ameninţaţi cu executarea

Octavian Buzoianu este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai bogaţi oameni de afaceri din Cluj. El a fost directorul Fabricii de Bere din Cluj, ajungând managerul Companiei de Bere România, deţinătoarea fabricii Ursus. În 2006, a părăsit acest post şi s-a apucat de afaceri imobiliare. El, alături de fratele său, Călin Buzoianu, deţine singurul hotel de cinci stele din Cluj, Opera Plaza, construit pe locul unde se aflau o parte din activele fabricii de dulciuri Feleacul, la care a fost acţionar. De asemenea, Octavian Buzoianu mai este acţionar la societăţile Hold Invest, Institut Proiect, Modern Farm, Modern Bau, Modern Instal şi Sagris.

 

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.