Şirul pomenilor electorale continuă în Parlament. La scurt timp după ce Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat, legea prin care se acordă mai multe majorări salariale în sănătate şi educaţie, plenul Senatului a adoptat o propunere legislativă care prevede scutirea dezvoltatorilor imobiliari de plata impozitului/taxei pe clădiri până la momentul vânzării sau închirierii lor.

 

 

Proiecte imobiliare, iertate de impozit

Plenul Senatului a adoptat, marţi, 1 octombrie o propunere legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae, potrivit căreia dezvoltatorii imobiliari vor fi scutiţi de plata impozitului/taxei pe clădiri, pentru clădirile, construcţie nouă, scutirea urmând a se aplica de la momentul finalizării construcţiei până la data valorificării acesteia prin vânzare sau cedarea folosinţei.

Propunerea legislativă pentru completarea Codului Fiscal a fost adoptată de plen cu 50 de voturi ”pentru” şi 12 abţineri şi are ca obiect de reglementare extinderea scutirilor de la plata impozitului/taxei pe clădiri, cu o nouă categorie de clădiri, respective ”clădirile, construcţie nouă, edificate de o societate sau o persoană fizică autorizată, în condiţiile legii, exclusiv în scopul comercializării”.

Scutirea se aplică de la momentul finalizării construcţiei până la data valorificării acesteia prin vânzare sau cedarea folosinţei.

 

Argumentele iniţiatorului

Iniţiatorul proiectului, senatorul Şerban Nicolae, precizează în expunerea de motive ca dezvoltatorul imobiliar construieşte cu forţe proprii, în cadrul şi potrivit obiectului de activitate – ca o activitate de producţie – o clădire, obţinând un produs finit destinat ulterior comercializării, ca marfa.

„În prezent, potrivit legii, după finalizarea construcţiei şi obţinerea produsului finit, constructorul este obligat să înregistreze imobilul edificat la compartimentul de impozite şi taxe locale, în vederea impozitării”, se mai menţionează în expunere, precizându-se că „similitudinea dintre producătorul de imobile construite şi producătorul de mijloace de transport este, practic, perfectă.

„Diferenţa, potrivit cadrului legal actual, este dată de faptul că impozitarea, în cazul mijloacelor de transport, se face doar după prima înregistrare/înmatriculare, în timp ce, în cazul imobilelor construite, înregistrarea şi impozitarea se realizează obligatoriu de la data finalizării construcţiei, chiar dacă nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a început”, se mai arată în expunerea de motive.

În plus, se arată în motivaţia proiectului, dezvoltatorul imobiliar este obligat să reevalueze după trei ani produsul său finit, adică marfa, ca „activ imobiliar”, impozitat ca atare, deşi acesta este destinat doar vânzării.

Proiectul urmează să meargă la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

dan-tarcea-2016

Guvernul nu susţine adoptarea propunerii legislative

Proiectul a fost adoptat de senatori în ciuda opoziţiei Guvernului, care afirmă o astfel de prevedere este de natură să reducă veniturile bugetare. Suplimentar, Guvernul mai afirmă că orice proprietar trebuie să plătească impozit.

Premierul Dacian Cioloş declara la Adevărul Live că impactul bugetar al legilor prin care se fac majorări salariale, votate de Parlament în ultimele luni, se ridică la nouă milioane de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, avertizând că astfel se va ajunge fie la creşterea deficitului, ceea ce ar fi ”catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investiţiilor.

Guvernul nu susţine, însă, propunerea legislativă depusă de Şerban Nicolae, argumentând, în primul rând, că „nu este în concordanţă cu principiul general enunţat la art.455 alin. (1), respectiv „Orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire (…)””. Mai mult, arată Executivul, proiectul „conduce la micşorarea veniturilor bugetelor locale, iniţiatorul neprevăzând propuneri în vederea acoperirii minusului de venituri”.

„Cu privire la iniţiativa legislativă, precizăm că norma apare ca fiind lipsită de precizie şi claritate. Astfel, pe de o parte, nu rezultă cum se va determina în concret scopul pentru care este edificată o clădire, iar, pe de altă parte, nu rezultă ce se are în vedere prin sintagma „începerea utilizării prin cedarea folosinţei””, se mai arată în punctul de vedere transmis de Guvern.

 

Dezvoltatorii imobiliari VS viceprimarul Clujului

Deşi cei mai mulţi dezvoltatori imobiliari nu ştiau de această iniţiativă legislativă, aceştia par a fi încântaţi de faptul că ar putea fi scutiţi de impozit. Spre exemplu, Oana Bănuţ, PR & Marketing Manager Platinia Cluj, proiectul omului de afaceri Vasile Puşcaş, a declarat că această iniţiativă de lege i-ar ajuta pe dezvoltatorii imobiliari, iar ”scutirea de taxe ar fi benefică, bineînţeles”.

La polul opus,  Dan Tarcea, viceprimarul Clujului nu se arată deloc încântat de această beţie legislativă:  ”Mi se pare o idee populistă care nu ajută cu absolut nimic comunitatea. Din punctul meu de vedere nu este etic şi logic. Vă daţi seama că bugetul local va fi prejudiciat. Dacă dezvoltatorul imobiliar nu vinde apartamente un an sau doi, el nu va plăti impozit în acest timp, ceea ce nu este normal. Din momentul în care s-a făcut darea în folosinţă, constructorul este proprietar şi ar trebui să plătească, că orice proprietar de apartament, de imobil. De ce să scutesc pe un dezvoltator imobiliar de impozit? Dacă cineva îşi face un business, îşi asumă inclusiv taxa de impozit. Nu, nu sunt de acord cu acest proiect de lege”.

 

Zvonuri online: „Dacă ne suflecăm un pic imaginaţia, cred că identificăm şi beneficiarii”

În mediul online, au început deja comentariile legate de acest proiect care ar veni „mânuşă”, susţin oamenii, unor personaje precum dezvoltatorii imobiliari Robert Negoiţă, de altfel şi primarul Sectorului 3 şi Ionuţ Negoiţă, patron la Dinamo care au construit apartamente şi încă nu le-au vândut.

„Dacă ne suflecăm un pic imaginaţia, cred că identificăm şi beneficiarii.”, scrie o persoană.

„Nişte fraţii Negoiţă care nu şi-au vândut apartamentele de lângă groapa aia de gunoi?”, scrie un altul.

„De când e gata şi până se vinde orice imobil are un proprietar – dezvoltator, firmă sau persoană fizică! Orice proprietar e obligat să plătească impozit! Altfel mă dau şi eu „dezvoltator”, îmi fac casa şi mi-o vând mie sau urmaşilor peste zece ani ! Şi nu plătesc impozit!”, scrie altcineva potrivit The Epoch Times.

„Ce avem noi aici?? BD (băieţi deştepţi) la imobiliare…pe scurt evaziune.. poţi să laşi construcţia fără streaşină şi nu plăteşti impozit… ca la arabi.. acolo veţi vedea foarte puţine construcţii finisate”, scrie o altă persoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.