Moldoveanul Vitalie Proca este învinuit de procurori că, în 2012, a mitraliat un tânăr cu un automat Kalaşnikov în cartierul Vitan din Bucureşti şi că a descărcat un pistol în bancherul Gherman Gorbunţov în faţa apartamentului său din Londra

RISE Project împreună cu Ziarul de Gardă şi ziarul britanic The Guardian au descoperit că asasinatele sau tentativele de asasinat la comandă care au avut loc la Londra, Bucureşti, Bacău şi în R. Moldova par a avea la origine aceeaşi grupare de ucigaşi profesionişti. De obicei, gruparea reglează conflicte între organizaţii criminale, dar îi cad victime şi oameni nevinovaţi.

Un cetăţean al R. Moldova, acuzat de două tentative de omor la comandă — una la Londra, în primăvara 2012, cealaltă la Bucureşti, la sfârşit de 2012 — face parte din anturajul unor alţi cetăţeni acuzaţi de comiterea unui triplu asasinat, în 2000, în R. Moldova, dar şi de uciderea unui om de afaceri din judeţul Bacău, în 2011.

În ianuarie 2013, Vitalie Proca, cetăţean al R. Moldova, de 33 de ani, a fost arestat la Moscova pentru comiterea a două tentative de asasinat, una la Londra şi alta la Bucureşti. Poliţiştii români spun că, în noiembrie 2012, Proca a mitraliat un tânăr cu un automat Kalaşnikov, în cartierul Vitan din Bucureşti. Împuşcat în cap şi în piept, bărbatul a supravieţuit, iar poliţia a descoperit că asasinul îşi alesese greşit victima — ţinta reală a atentatului fiind interlopul român Puiu Mironescu.
Acelaşi Vitalie Proca este investigat şi pentru o tentativă de omor din martie 2012, pe teritoriul Marii Britanii. Atunci, potrivit procurorilor din România, Proca a descărcat un pistol în bancherul Gherman Gorbunţov, 46 de ani, dar şi acesta a scăpat cu viaţă, deşi a fost ciuruit cu şase gloanţe, în faţa apartamentului său din Londra. Gorbunţov, supranumit «Bancherul Negru», fost proprietar al Universal Bank din Chişinău, are cetăţenia R. Moldova şi a Federaţiei Ruse şi este investigat la Chişinău pentru infracţiuni financiare. Numele lui Gorbunţov figurează şi într-un alt dosar penal, instrumentat la Moscova, în cazul unei tentative de omor asupra unui om de afaceri rus.

Crimele din seara de Crăciun

 

Proca are în spate o activitate criminală intensă. În 1998, el a fost condamnat, de Tribunalul din Chişinău, la detenţie pe viaţă pentru omoruri deosebit de grave, tentative de omor, jaf şi tâlhărie. Apoi, sentinţa i-a fost diminuată, iar în 2010 a fost eliberat, în mod suspect, din închisoare.

Blond, cu o figură de atlet, Vitalie Proca a crescut la Pituşca, un sat aflat la o oră de mers cu maşina din Chişinău. Oamenii locului şi foştii săi profesori îşi amintesc că era un tip «deştept, capabil şi bun cu fetele». Alţii evocă deprinderile lui Proca de a fura până şi din farmacia administrată de mama sa.

În 1997, la doar 18 ani, Vitalie Proca şi-a demonstrat capacităţile sadice. De Crăciun, el şi trei complici au spart casa unei familii din cartierul învecinat, jefuind-o. Proca a legat-o pe mama unui copil de doi ani şi pe o altă femeie, aflată în casă, după care le-a omorât în bătăi cu o ţeavă metalică. A treia victimă, tot o femeie, a fost torturată şi arsă cu un fier de călcat până la leşin. A scăpat doar pentru că Proca a crezut-o moartă, au stabilit atunci procurorii.

Iniţial, Proca a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru aceste atrocităţi. Doi ani mai târziu, în 2000, judecătorii, din motive necunoscute, au decis să-i reducă pedeapsa la 25 de ani. Proca a continuat să facă alte numeroase solicitări în instanţe, cerând reducerea sentinţei. După mai multe refuzuri, motivate prin gravitatea crimelor comise, în 2010 a obţinut rejudecarea cazului la Curtea Supremă de Justiţie din R. Moldova. Magistraţii au decis atunci recalificarea faptelor în baza unui nou Cod Penal, mai blând pentru aceleaşi infracţiuni. Astfel, lui Proca i-a fost redusă pedeapsa de la 25 la 20 de ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Pe 23 septembrie 2010, însă, judecătorul de instrucţie din raionul Rezina, Andrei Bălan, l-a eliberat pe Proca, deşi acesta nu ispăşise două treimi din termenul de detenţie — prevedere valabilă pentru eliberarea condiţionată. Pentru asta, Proca ar fi trebuit să mai execute trei ani.

Mai mult decât atât, Departamentul Instituţii Penitenciare din R. Moldova susţine că Vitalie Proca nu a avut niciodată un comportament exemplar în puşcărie, încălcând de cel puţin 50 de ori regulamentul regimului de detenţie. Totuşi, judecătorul Andrei Bălan a decis că Proca merită să fie liber pentru că are un copil, făcut în închisoare în timpul unei vizite conjugale, dar şi sănătate precară. În prezent, judecătorul Bălan este investigat pentru această hotărâre. Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat în cazul eliberării înainte de termen a condamnatului Vitalie Proca şi a solicitat Inspecţiei Judiciare de a verifica circumstanţele pe cazul dat.

Ziarul de Gardă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.