Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au dispus trimiterea în judecată a unor persoane învinuite că ar fi obținut, respectiv înlesnit, obținerea în mod nelegal a indemnizației pentru creșterea copilului. Contabila care a falsificat dosarul de obținerea a indemnizației este Ana Vidican, condamnată anul trecut la șase ani de închisoare, pentru înlesnirea obținerii unor credite care nu au mai fost rambursate, și eliberată condiționat în luna mai a acestuia an.

 

Pe rolul judecătoriei Cluj-Napoca mai există încă două dosare, în faza camerei preliminare, în care Ana Vidican este trimisă în judecată pentru aceeași infracțiune pentru care a mai fost condamnată o dată – pentru că ar fi participat la înlesnirea obținerii unor credite cu buletinul, credite care ulterior nu au mai fost rambursate. Ana Vidican a cerut conexarea celor trei dosare care se derulează acum la Judecătoria Cluj-Napoca.

 

Un dosar falsificat în întregime

Procurorii arată  că în cursul anului 2006, Bruchental Violeta a cunoscut-o pe Vidican Ana, contabilă la mai multe firme clujene, care i-a propus să o ajute în obținerea unei indemnizații pentru creșterea copilului în schimbul sumei de 3.000 de lei.  Bruchental Violeta nu îndeplinea condițiile impuse de lege pentru a beneficia de această indemnizație, deoarece ea nu fusese angajată niciodată în mod legal, în baza unui contract de muncă. În urma înțelegerii,  Bruchental Violeta i-a înmânat contabilei actele de care acesta avea nevoie: o copie după cartea de identitate, una după certificatul de căsătorie și una după certificatul de naștere al copilului. În baza acestor acte, Ana Vidican a falsificat toate documentele necesare dosarului, primind pentru aceasta 2.000 de lei.

Pentru dosarul pentru obținerea indemnizației, AnaVidican a falsificat  o cerere și declarație pe propria răspundere pentru creșterea copilului și alocației de copii, formulată în numele lui Bruchental Violeta; o adeverință din care să rezulte că  Bruchental Violeta, ca angajată – în fals – a uneia dintre societățile la Vidican era contabilă, a beneficiat de indemnizație de maternitate; decizia de suspendare a contractului de muncă pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani și, în sfârșit, o cerere formulată în numele lui  Bruchental Violeta prin care solicita aprobarea concediului pentru îngrijirea copilului. Contabila a depus toate aceste documente false la Direcția de Muncă și Protecție Socială Cluj, iar  Bruchental Violeta a primit o decizie prin care i se aproba indemnizația râvnită de 800 de lei pe lună. În acel moment ea a plătit mijlocitoarei încă o mie de lei.

În total,  Bruchental Violeta a beneficiat de 12.240 de lei, sumă nerestituită Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Cluj. Cele două inculpate au recunoscut comiterea faptelor, dar  Bruchental Violeta a declarat că nu se simte vinovată de comiterea infracțiunii, deoarece a considerat că a obținut indemnizația de creștere a copilului în mod legal, primind asigurări de la Vidican în acest sens, dar recunoaște caracterul fals al documentelor depuse la dosar.

Violeta Bruchental este judecată, în acest dosar, pentru infracțiunea de înșelăciune și uz de fals, iar Vidican Ana pentru infracțiunile de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la uz de fals. Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Cluj s-a constituit ca parte civilă în proces, cerând restituirea sumei plătite și acoperirea cheltuielilor de judecată. Deși în baza Noului Cod penal procesul s-ar simplifica dacă Violeta Bruchental ar accepta să restituie Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Cluj alocația primită în mod nelegal, acesta refuză, considerându-se îndreptățită să fi primit acei bani.

 

Recidiva

Vidican Ana nu este la prima infracțiune de acest gen, faptele sale dovedind o mare ușurință de a falsifica documente. În 2006, pentru a-și ajuta o cunoștință, L. D. M., care avea probleme financiare, a angajat-o formal la una dintre societățile la care conducea contabilitatea, falsificându-i contractul individual de muncă pe care l-a depus la ITM Cluj. De asemenea a eliberat o adeverință de salariu pentru prietena sa pe baza căreia aceasta a obținut un credit bancar.

L. D. M nu a fost niciodată angajata societății respective, deci nu a obținut niciun salariu de  acolo. Ea și-a plătit singură contribuțiile de stat aferente, așa încât s-a considerat îndreptățită ca, în momentul în care a născut un copil, să primească indemnizație de creștere a copilului. Ana Vidican a falsificat toate actele necesare întocmirii dosarului pentru Direcția de Muncă și Protecție Socială, iar L. D. M a primit, în decursul unui an, 13.607 lei. Deoarece și-au recunoscut faptele și și-au asumat vinovăția, iar prejudiciul cauzat Agenției de Plăți a fost returnat, cele două au fost scoase de sub urmărire penală pentru, faptele lor fiind sancționate cu o amendă administrativă.

 

Bănci țepuite cu adeverințe falsificate

La mijlocului anului trecut, Ana Vidican a fost condamnată de magistrații Tribunalului Cluj, ca parte a unui grup infracțional de 20 de persoane, care au obţinut credite cu adeverinţe falsificate de angajare şi salarii, aducând prejudicii importante băncilor BCR, CEC Bank şi Banca Transilvania. Contabila Ana Vidican, capul afacerii a fost condamnată la 6 ani şi jumătate de închisoare cu executare în regim de detenţie. Cea mai mare pedeapsă a lut-o însă Iliescu Dan Ionel, complice, care  a fost condamnat la 8 ani de închisoare din cauza recidivelor.

Procurorii au trimis-o pe Ana Vidican în judecată pentru că a întocmit acte false pentru un număr semnificativ de persoane, inculpate în același dosar, mai exact adeverințe de angajare din care rezulta, în mod fals, că ei ar fi fost angajați la firmele la care Vidican ținea contabilitatea.  Cu ajutorul acestor documente și a unor adeverințe false de salariu, inculpații au obținut credite de 10-20.000 de lei de persoană, sumă pe care o împărţeau cu Ana Vidican. De cele mai multe cazuri banii nu mai erau rambursaţi băncilor.

În timpul procesului, Vidican a cerut o condamnare cu suspendare, recunoscându-şi vinovăţia. În fața instanței, a declarat că a lucrat o viaţă întreagă în mod cinstit şi că ceea ce s-a întâmplat a fost o rătăcire la final de carieră, argument puțin credibil având în vedere că pe rolul instanțelor clujene sunt mai multe dosare penale similare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.