Chiar dacă este o organizație privată, condusă de un liberal, Camera de Comerț a României va prelua administrarea a tuturor oficiilor de Registru al Comerțului, o afacere care aduce acum la bugetul statului zeci de milioane de euro anual. Mai mult, Camera de comerț este condusă de Mihail Vlasov, un om de afaceri cu oameni de legătură în Guvern, care este acuzat de o parte dintre colegii lui de deturnare de fonduri. Unii dintre senatorii care trebuiau să ia decizii referitoare la trecea ONRC în administrarea Camerei de comerț primesc bani de la ONG-ul condus de Vlasov.

Senatorii ar fi trebuit să adopte sau să respingă propunerea legislativă conform căreia Oficiul Național de Registru al Comerțului (ONRC) să treacă din administrarea statului, a Ministerului de Justiție, în cea a unei organizații non-guvernamentale, Camera de Comerț a României. Această organizație este privată iar această trecere înseamnă că toți cei care au o societate comercială sau vor să înființeze una nouă vor trebui să cotizeze la Camera de Comerț.

Acum două luni, acest proiect de mutare a ONRC a fost depus la Guvern pentru obținerea avizului, însă nimeni nu a avut timp să se ocupe de el. Astfel că, potrivit Legii 250/2006, ce modifică Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, Guvernul „emite puncte de vedere asupra propunerilor legislative, iniţiate cu respectarea Constituţiei, şi le transmite Parlamentului, în termen de 60 de zile de la data solicitării. Nerespectarea acestui termen echivalează cu susţinerea implicită a formei iniţiatorului”. Cu alte cuvinte, politicienii s-au făcut că plouă pentru ca proiectul să treacă pe nesimțite.

Acest lucru se întâmplă în situația în care Camera de Comerț a României nu înglobează în cadrul membrilor organizației nici măcar 15% din totalul societăților comerciale din țară.

Mai mult, cel care a inițiat acest proiect este liberalul Cristian David, soțul uneia dintre fiicele lui Vlasov, șeful Camerei de comerț. De asemenea, deopotrivă, pe listele lui Vlasov și pe listele guvernului se mai regăsesc deputatul PNL Alina Ştefania Gorghiu, deputatul PSD Florin Iordache, ambii având și calitatea de  arbitri ai Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR. Cei doi au câștigat de pe urma acestor contracte aproape 40.000 de euro într-un an. Datorită nominalizării de către Vlasov, liberala Gorghiu a câștigat circa 5.000 de euro, iar Iordache aproximativ 33.000 de euro.

Acuzat de deturnare de fonduri

În același timp, Mihail Vlasov se războiește cu o parte dintre șefii de filiale ai Camerei de Comerț care îi contestă liberalului modul în care conduce acest ONG.

“Acţiunile Preşedintelui CCIR, M. Vlasov, contravin flagrant menirii şi scopului existenţei CCIR, acesta încercând să convingă autoritățile române şi străine să nu lucreze cu unele Camere judeţene, iniţiind acţiuni de desfiinţare a Camerelor care nu se aliază intereselor lui. În fapt, Camera de Comerţ şi Industrie a României, sub conducerea lui M. Vlasov, se dovedeşte a fi o organizaţie inutilă, care are drept scop doar sifonarea şi cheltuirea iresponsabilă a banilor obţinuţi de la societăţile comerciale în care are calitatea de asociat / acţionar şi din activitatea Curţii de Arbitraj Internaţional”, arată un grup format din șefii filialelor CCR. De asemenea, contestatarii lui Vlasov au mai depus la DNA o plângere în care îl acuză de deturnare de fonduri.

“A cheltuit, în perioada 2008 – 2012, suma de 8.000.000 EURO, reprezentând fonduri la dispoziţia preşedintelui fără documente contabile justificative. A prezentat, în fals, Adunării Generale sume cheltuite pe diverse linii bugetare fără ca să existe aprobarea rectificărilor bugetare. A cheltuit sume importante, fără a avea aprobarea organelor de conducere colectivă ale CCIR, conform Statutului de funcţionare al acesteia şi împotriva legii. A refuzat să dea curs solicitării unor membri în plenul Colegiului de Conducere (CC) şi Adunării Generale (AG) din 23 aprilie 2012 de a prezenta justificarea cheltuirii fondurilor aflate la dispoziţia Preşedintelui, același lucru făcându-l și Comisia de Cenzori”, arată contestatorii lui Vlasov.

Șeful CCIR uns cu toate alifiile

Mihai Vlasov este foarte bine ancorat în politica românească. Este socrul fostului ministru de Interne, Cristian David, și este susținut de Ovidiu Silaghi, actualul ministru a Transporturilor. Conjunctura relațiilor de care beneficiază Vlasov a făcut posibil ca Oficiile de Registru la Comerțului să treacă din jurisdicția Ministerului Justiției în cea a Camerelor de Comerț care, practic, au statutul unui ONG. Printre cei care au militat pentru promulgarea acestei legi pot fi amintiți senatorul Dan Voiculescu, Cristian David sau Ovidiu Silaghi. Iniţial, această intenţie a fost promovată în 2005 de liberalul Ovidiu Silaghi, fost preşedinte al Camerei de Comerţ Satu Mare, fost deputat şi ministru pentru IMM.

Cum au mers voturile

În cadrul adunării generale din 26 martie, 12 camere județene au votat împotriva excluderii celor patru camere: Argeș, Bacău, Bihor, Buzău, Dolj, Harghita, Maramureș, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu și Vâlcea. S-au abținut 4 camere: Brașov, Piatra Neamț, Tulcea și Suceava. Pentru excludere au votat 21 de camere: Alba, Bistrița, Brăila, Botoșani, București, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Galați, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Vaslui.

 

Răzvan Robu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.