Afişele, fluturaşii şi bannerele de campanie electorală au împânzit Clujul pe ultima sută de metri
Candidaţii fac promisiuni electorale ce ţin, mai degrabă, de administraţia publică locală decât de Parlament
Asfaltări de străzi, spaţii verzi şi parcări sunt, acum, priorităţi ale parlamentarilor

Votul uninominal în colegii pune candidaţii pentru fotoliile de parlamentar în postura de a face promisiuni inedite. UDMR şi PNL sunt fruntaşe la promisiuni electorale pentru parcări şi spaţii verzi.

Boc, în centru pentru parlamentare

Fluturaşii de campanie ai candidaţilor de la PD-L au fost constituiţi, în principal, pe ideea de echipă. Candidaţii pentru Parlament sunt puşi între administraţia locală şi cea judeţeană, liderul partidului- Emil Boc- alegând din nou să fie “locomotivă” pentru cei care aspiră la mandate de senatori sau deputaţi. În ceea ce priveşte promisiunile electorale făcute de candidaţii PD-L pentru alegerile de duminică, putem vorbi de unitate pentru toţi candidaţii. Educaţia, sănătatea sau pensiile sunt ideile centrale în promisiunile pedeliştilor. În plus, candidaţii făgăduiesc o reformă radicală a Parlamentului României prin unificarea celor două camere şi reducerea numărului de parlamentari, descentralizarea administrativă, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi bani europeni pentru judeţul Cluj.

PSD, campanie naţională în Cluj

PSD şi-a structurat foarte bine promisiunile electorale, fără a trece însă în sfera administraţiei publice locale. Astfel, deşi vorbim de o campanie pentru vot uninominal în colegii, PSD îşi face campanie în Cluj pentru toată ţara. “Infratructură modernă, tramvai rapid în zonele suburbane, extinderea metroului în Bucureşti, staţii de epurare pentru toate oraşele României, sisteme de colectare diferenţiată a deşeurilor, sprijinul statului prin subvenţii la plata întreţinerii, program naţional de izolare termică a locuinţelor, impozitarea marilor averi, combaterea corupţiei şi birocraţiei în serviciile publice şi centuri ocolitoare pentru toate municipiile”, promit candidaţii PSD. Printre alte promisiuni ale candidaţilor PSD se numără: finalizarea Autostrăzii Transilvania, modernizarea aeroporturilor regionale, realizarea Coridorului IV Paneuropean, Autostrada Moldovei, cea a Sudului şi cea care leagă Bucureştiul de Braşov, modernizarea a 1.000 de km de cale ferată, dar şi începerea lucrărilor la unităţile 3 şi 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă. În cazul în care ajung în Parlament, candidaţii PSD vor ca tinerii sub 25 de ani să nu plătescă taxe şi impozite la prima angajare, pentru primii 3 ani de activitate, iar firmele, care angajează tineri sub 25 de ani, să primească o reducere anuală de impozite de 3.000 RON pentru fiecare nou angajat.

„Am vrut să spun…”

Candidaţii clujeni ai UDMR pentru Parlamentul României vin cu promisiuni electorale mai mult sau mai puţin adecvate funcţiilor pe care vor să le ocupe. Astfel, candidatul în colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor propune „bani pentru Cluj, bunăstare pentru clujeni, mai multe zone verzi, un oraş locuibil, transport public modern şi dezvoltare dinamică”. Actualul consilier local, Molnos Lajos, candidat pentru Senat în colegiul 1, îşi doreşte pentru Cluj „locuinţe pentru tineret, pentru familii evacuate şi pentru cei cu condiţii sociale foarte modeste sau mai multe spaţii verzi”. Am încercat să aflăm cum vrea consilierul local să dea Clujului mai multe spaţii verzi din Parlament şi am aflat că, de fapt, Molnos are în gând schimbarea legislaţiei cu privire la construcţiile ilegale. „Într-adevăr, spaţiile verzi ţin de APL, dar eu mă gândesc la problemele ecologice. Sunt foarte multe spaţii verzi care nu au fost protejate şi s-a construit foarte mult. Acum, la noi se construieşte orice, oriunde. În Consiliul Local am adoptat o hotărâre pentru demolarea construcţiilor ilegale, dar din cauza legislaţiei în vigoare aceasta a fost atacată de prefect şi noi nu am mai putut să o punem în practică. De fapt, asta am vrut să spun cu spaţiile verzi. Mă refeream la legi”, ne-a declarat candidatul UDMR. Şi colega de partid a acestuia, candidată pentru Camera Deputaţilor în colegiul 2, Bianka Szenczi, are printre promisiunile electorale o serie care ţin mai mult de APL.

 
Circulaţie civilizată, finalizarea centurii ocolitoare în cel mai scut timp, rezolvarea locurilor de parcare în cartiere, raţionalizarea transportului public sau amenajarea pistelor pentru biciclişti sunt principalele puncte de pe fluturaşii de campanie ai lui Szenczi. Aceasta nu a putut fi însă contactată pentru a ne spune cum vrea să îndeplinească aceste promisiuni din Parlament.

Dan se alătură APL

Şi unul dintre candidaţii PNL pentru Camera Deputaţilor în colegiul 2, Horea Dan, a apelat la promisiuni electorale, transpuse, parcă, din campania electorală pentru alegerile locale. E adevărat, Dan a candidat şi la 1 iunie pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca.  „Afară cu traficul greu din oraş, asfaltarea şi canalizarea tuturor străzilor, realizarea de parcări subterane în Mănăştur şi Zorilor, cum ar fi amenajarea zonei „Pârâul Ţiganilor”, precum şi construirea de parcări adecvate, lângă casa ta, dar şi refacerea plămânului verde al oraşului prin crearea de noi spaţii verzi, pentru petrecerea decentă a timpului liber”, sunt promisiuni ale liberalului. Acesta spune că este conştient de faptul că promisiunile făcute au mare legătură cu municipalitatea şi nu cu Parlamentul, dar spune că este una dintre consecinţele votului uninominal. „Sunt promisiuni pentru care o să lupt, dacă voi ajunge în Parlament. În măsura în care eu voi accede ca deputat şi PNL va ajunge, în alianţă sau nu, la Guvernare, cu siguranţă vom putea vorbi de fonduri guvernamentale pentru Cluj. În plus, voi încerca, în primă fază pe lângă biroul meu parlamentar, să creez un birou pentru consultanţă în atragerea de fonduri europene. În ceea ce priveşte parcările, eu, în calitate de parlamentar, dacă voi fi ales, pot participa la şedinţele consiliului local şi, mai mult, pot face propuneri de proiecte pentru ordinea de zi. Astfel, în colaborare cu municipalitatea, putem scoate maşinile de pe spaţiile verzi prin crearea acelor parkinguri despre care vorbim şi vom crea, totodată, şi spaţii verzi. Viziunea unui parlamentar se schimbă odată cu introducerea votului uninominal. Nu-i vom dedubla pe cei din Administraţia Publică Locală, ci ne vom alătura lor”, este de părere Horea Dan.

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.