Cetățenii din comuna Căpușu Mare au rămas de două luni fără operator care să colecteze deșeurile, după ce mașinile de la Eco Quatro Salub i-au abandonat. În 2009, patru primării din județ, printre care și Căpușu Mare au accesat un proiect european pentru a înființa firma de colectare a gunoaielor Eco Quatro Salub, însă la șapte ani de la parteneriat, firma iese pe pierdere atunci când încearcă să își onoreze obligațiile.

 

Patru pentru fonduri

Primăriile Gilău, Florești, Căpușu Mare și Măguri Răcătău figurează încă din 2009 ca și asociați ai Eco Qatro Salub. Administratoarea firmei este Livia Elisabeta Baica, iar în 2014 societatea comercială avea o cifră de afaceri de peste 2,4 milioane de lei. Însă, conform serizărilor primite pe adresa redacției, SRL-ul nu își onorează contractul cu unul dintre parteneri.

Conform proiectului, după cinci ani, asociații puteau renunța la parteneriat și îndrepta spre alte firme, dar s-a rămas în aceeași formulă pentru că înttre timp, mai exact după 2013, pentru că CJ Cluj nu a finalizat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor s-a produs un conflict pe pln județean prin care nu se mai puteau depozita deșeuri în Cluj. Toți operatorii au fost nevoiți să plătească, un timp, transpotrarea gunoaielor și implicit depozitarea în alte gropi special amenajate precum cea de la Oradea sau Alba.

 

Primarul a cumpărat mașina de colectare

Aflându-se în fața faptul de abandon de către firma la care și ei sunt asociați, cei din administrația comunei Căpușu Mare au alocat bani din buget pentru a cumpăra o mașină de colectare a deșeurilor.

Potrivit declarației primarului, motivul pentru care Eco Quatro Salub nu vine să colecteze deșeurile de la oamenii din comună este că ei au primăria are mai puține procente de acțiuni în asociere decât Gilău sau Florești.

„Din păcate de două luni de zile nu au mai venit să colecteze gunoaiele. Oamenii stau cu deșeurile în curte și există și gunoaie depozitate prin anumite zone ce la fel sunt neridicate. La Florești și Gilău pot să ridice gunoaiele, dar noi nu avem putere de decizie. Avem doar 13 % din acțiunile pe această firmă. Ne trebuia majoritate pentru a lua o decizie radicală în beneficiul comunei. În prezent nu am reziliat contractul cu Eco Quatro Salub și nici nu am ieșit din asociere în speranța ca se va remedia problema.

În schimb, ca o soluție alternativă am achiziționat o mașină de gunoi și cel mai probabil vom înființa un SRL dacă nu vom putea funcționa sub aceeași licență cu Eco Quatro Salub. Am auzit că li s-a cerut insolvența” menționează primarul din Căpușu Mare, Iancu Gheorghe.

gunoi capusu mare

Firma ieșea în pierdere și nu onora contractele

Edilul din Căpușu Mare povestește despre ședințele la care erau convocați acționarii Eco Quatro Salub. Potrivit lui Iancu Gheroghe, în prima fază li s-a cerut majorarea tarifului pe cap de persoană. După mai multe divergențe, acționari au acceptat propunerea administratoarei Livia Baica și taxa de colectare, pe cap de locuitor a crescut de la șase la opt lei.

Motivul invocat de conducerea Eco Quatro Salub a fost că nu reușeau să acopere costurile de deplasare și de depozitare a gunoaielor. Însă nici după majorarea tarifului, firma nu și-a revenit pentru a face față obligațiilor contractuale.

„ Am început să fim convocați de 2-3 ori pentru a ni se cere să majorăm prețul pe care localnicii să îl plătească pentru colectarea deșeurilor. La câteva din acesta întâlniri am participat doar eu și primarul din Gilău, iar cum procentul de acțiuni deținut de noi nu era majoritar, nu s-a putut decide nimic.

Ulterior s-a acceptat această majorare a prețului. Pe raza comunei Căpușu Mare nu există datornici la facturile de salubritate, însă cei de la Eco Quatro Salub au ridicat gunoiul după bunul plac.

Anul trecut în toamnă a mai existat o pauză în care mașinile lor nu au intrat pe raza Căpușu Mare.Acum, nu doar că nu au venit să colecteze dar au și emis facturi pentru servicii ce nu le-au prestat!” mai arată Iancu Gheroghe.

gunoi capusu mare 2

Firmă la cheie distrusă de un management defectuos

Cei de la Căpușu sunt extrem de supărați pe managementul de la Eco Quatro Salub și mai ales pentru faptul că ei sunt victimele unui proiect european ce a avut succes iar acum s-a transformat într-o povară.

„ Am plătit peste 100.000 mii de lei pentru o utilitară de colectare a deșeurilor. De asemenea am comandat 10.000 de saci menajeri și ne vom ocupa manual de selectarea colectivă a gunoiului. Ni s-a comunicat că Eco Qatro Salub nu face față contractului din cauza mașinilor puține pe care le are. De asemenea ni s-a spus că au cheltuieli mai mari decât încasările. Din câte am înțeles nici la Măguri Răcătău, un alt acționar al Eco Quatro Salub, nu se ridică gunoiul. Firma are datorii la groapa de gunoi de la Aleșd și la ambele gropi de la Cluj.

Vorbim de un management defectuos! Nu mi se pare ok, ca o firmă ce o primești la cheie, cu mașini speciale, pubele și toate condițiile de funcționare să reușești să o aduci în prag de faliment. Noi am avut un proiect câștigat pe fonduri europene. Au trecut mai bine de cinci ani de atunci și uite că s-a ajuns în situația aceasta” încheie edilul din Căpușu Mare.

În replică, Livia Baica, administratoarea firmei Eco Quatro Salub a declarat pentru Gazeta de Cluj că va încerca în cel mai rapid timp va încerca să găsească o soluție pentru colectarea deșeurilor.

„Se poate ca de aproape două luni mașinile Eco Quatro Salub să nu fi ajuns pe toate satele din Căușu Mare.  Dar în localitate s-a ridicat gunoiul chiar săptămâna trecută. Zilele aceste voi discut cu primarul. Nu e vorba că nu avem destule mașini. Problema cea mai mare e depozitarea deșeurilor.

Ne bucurăm că au achiziționat și ei o autospecială și sperăm să ne-o dea să lucrăm cu ea pentru folosul comunității, dar repet, problema constă în depozitare” declară Livia Baica.

gunoi capusu mare 3

Consiliul Județean Cluj vinovat pentru problemele Eco Quatro Salub

Primarul din Măguri Răcătău, Petru Prigoană consideră că problemele sunt cauzate exclusiv de eșecul cu groapa de gunoi pe care

„Florești și Gilău a suplimentat din buget societatea pentru a o menține pe linia de plutire, dar nu cred că e tocmai legală. În mare parte nu e vina firmei. Curtea de Conturi nu știu cum agreează o astfel de procedură.

Cauza majoră e faptul că nu este unde să se depoziteze gunoiul, Clujul este, să mă scuzați de expresie:” în budă”. Din păcate s-a mărit tariful de depozitare la rampă. De la aproape 30 de lei pe metrul cub la 97.

Cei de la Consiliul Județean sunt vinovați de această situație, mai ales de problemele ce le întâmpină Eco Quatro Salub. De câte ori mergem la ședință se schimbă președintele și vicele. Nouă, primarilor din județ,  ni se aruncă apă în ochi de către instituție” declară primarul Petru Prigoană.

În altă ordine de idei, Prigoană a anunțat că s-a întâlnit cu mai mulți primari din județ și că se găndește să depună o plângere împotriva instituției județului Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.