Într-o creștere alarmantă a cazurilor, cu un record de aproape 10 mii de cazuri pe zi raportate și o rată de pozitivare de 25%, președintele Iohannis vine în al 13lea ceas să anunțe niște măsuri restrictive clare care să reflecte măcar parțial situația gravă în care ne aflăm. Cu un sistem sanitar în pragul colapsul și niște politicieni care numai ce au intrat în campania electorală, asistăm, în calitate de spectatori forțați de context, la adevărata bătălie care se duce în România, cea dintre interesele politice pentru putere și măsurile nepopulare dar esențiale pentru populație.

După conferința organizată joi (n.r. 05.11.20) de președinte a devenit evident până și pentru alegătorul dezinteresat de ce se petrece în spațiul politic că toate se evită cu orice preț amânarea alegerilor. Cu toate că suntem departe de a fi un caz izolat în ceea ce privește explozia de îmblonăviri, fenomenul fiind valabil pe mai tot teritoriul Europei, restricțiile adevărate întârzie să apară. Procedurile de carantinare generală, închiderea școlilor și interzicerea evenimentelor au întârziat cu desăvârșire în țara. De asemenea, pentru a perpetua o stare de incertitudine, autoritățile continuă să nu furnizeze date esențiale cum ar fi numărul infecțiilor intraspitaliceși identificate pe secțiile Covid. Situația va rămâne în stand-by până după rezultatul alegerilor când, odată aflat la putere, actualul guvern se va considera suficient de competent.

Starea de urgență mascată

Deși președintele a ajuns să ne amenințe regulat cu introducerea stării de urgență putem spune cu siguranță că, până la data alegerilor cel puțin, o astfel de măsură nu va fi luată. Motivul?  Instituirea stării de urgență ar însemna automat, conform prevederilor constituționale, (art.64 alin.1) prelungirea mandatelor actualilor parlamentari până la încetarea acesteia. Starea de urgență ar amâna alegerile până la finalul acesteia. În plus, odată impusă, starea de urgență nu va putea fi schimbată în stare de alertă fără a exista o scădere însemnată a numărului de infectări zilnice din țara; lucru care nu e deloc probabil să se întâmple până pe data de 6 decembrie. Așadar, guvernul a ales să adopte măsuri care ne îngrădesc nouă drepturile și libertățile ascunzându-se în spatele unei stări de  alertă.

Pe deasupra, această stare de alertă ne îgrădește drepturile fără prea multe consecințe, deoarece această fază în care ne aflăm acum poate sări mult mai ușor peste controlul parlamentar decât o stare de urgență

Micii producători, calul de bătaie al tuturor măsurilor

În ultimele luni guvernul și președintele au exprimat un comportament disimulant față de micii antreprenori români. Dacă pe față granturile de 2000 de euro pentru firme mici PFA au fost o gură de aer proaspăt, se pare că la nivel de măsuri toate deciziile sunt făcute să favorizeze companiile multinaționale și nu economia locală. Ultima în acest sens este închidere piețelor și restaurantelor. Președintele Iohannis a anuțat că activitatea din aceste locuri va fi sistată până la noi prevederi. Ceea ce face de fapt guvernul est să pună pe butuci afacerile micilor producători și samsari din localități, favorizând astfel cumpărarea alimentelor exclusiv din supermarketuri. Acestă măsură concurează la nivelul de parșivitate cu decizia guvernului de a subvenționa chiria spațiilor comerciale din mall-uri, care stau chiar și la ora asta deschise, cu o săptămână de timp “black friday” în care ne așteptăm ca mare majoritate a populației să se înghesuie nestingherită în magazinele închise din astfel de spații.

Evenimentele ar fi problema, dar perelinajele nu sunt doar niște evenimente

Săptămânile trecute am auzit, de la mai mulți oficiali ai guvernului, cum că marea parte a infectărilor are loc în cadrul evenimentelor și adunărilor, atât publice cât și private. Se pare însă că asta nu i-a oprit pe baieții de la palat să dea frâu liber la două pelerinaje pentru Sfânta Parascheva și respective Sfântul Dumitru. La două săptămâni de la iresponsabilitatea cu care autoritățile au tratat situația, iată că se văd și roadele incompetenței lor. Avem în acest moment peste 10.000 de  cazuri la nivel national iar țara se pregătește pentru lockown . Pentru a se mima în continuar că încă se face ceva, guvernul a dispus interzicerea circulației pe timp de noapte și închiderea trecerea tuturor școlilor în regim online. Aceste măsuri nu sunt nici pe departe cee ace ar trebui să vedem de la cei care nu au fost în stare să gestioneze această criză, dar e un început.

Atitudinea oficialilor liberali a fost criticată din toate părțile

Majoritatea măsurilor au fost criticate și chiar condamnate de mai multe persoane cu experiență în domeniul juridic. Avocatul Dan Chitic a venit cu o recție dură pe pagina sa de socializare. Acesta acuză societatea civilă că a “predate dreptul de a decie unor lichele de stim că ne fură și ne desconsideră”

Fostul ministru și sef al senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că “izolarea ;I carantinarea masivă au urmări în societate mult mai dramatice decât ne putem imagina” și că “este o chestiune de neșansă ca în momente de criză ca acestea să fim conduși de niște propagandiști care nu văd în fața ochilor decât voturi”

Dacă în deciziile guvernului va  domina în continuare interesul de partid se va vedea în săptămânile ce urmează. Deocamdată rămânem cu o criză majoră pe care o vom putea preveni doar prin responsabilitate la nivel individual și, sancționându-i pe rând în presă, în stradă și la vot.

Cele mai importante măsurile adoptate de Guvern:

-Circulatia pe timpul noptii a fost restrictionata, fiind interzisa circulatia in intervalul 23.00-5.00;

-Este introdusa obligativitatea declaratiilor pe proprie raspundere pentru circulatia pe timp de noapte;

-Masca de protectie obligatorie in interior si exterior;

-Scolile vor functiona in sistem online;

-Magazinele se inchid la orele 21.00;

-Pietele se inchid;

-Terasele se inchid in localitatile in care s-a depasit cifra de 3 cazuri la mia de locuitori;

-Societatile comerciale, obligate sa treaca in regim de telemunca, ori daca nu este posibil sa decaleze programul de lucru al angajatilor;

-Petrecerile si reuniunile sunt interzise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.