Formațiunile politice clujene și-au desemnat candidații la alegerile parlamentare din luna decembrie, de pe data de 6, și pentru Senat. 

Potrivit unui comunicat de presă remis de alianța USR-PLUS Cluj, candidații desemnați din partea filialei locale pentru alegerile parlamentare la Senat sunt: Bordei Cristian, Goțiu Mihai, Elek Levente și Petrescu Manuela. 

Remus Gotiu nu a prins loc eligibil la Senat pentru alegerile parlamentare. Politicianul a mai avut un mandat în perioada 2016-2020. 

Dintre propunerile legislative inițiate de senatorul Remus Goțiu, Plenul Senatului a adoptat inițiativa privind conţinutul de acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman și a promulgat legea prin care valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent se stabileşte anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin ordin al preşedintelui acestuia. De asemenea, a fost adoptată și propunere legislativă privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca, inițiată tot de Goțiu. 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat și proiectul de lege privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei ‘plăteşte pentru cât arunci’ şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural. Este obligatorie colectarea separată a deşeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe, inclusiv din uşa în uşă, sau prin aport voluntar. Tratarea biologică prin compostare/digestie anaerobă a deşeurilor biodegradabile este condiţionată de tipul deşeurilor şi modul de colectare a acestora. Astfel, sunt admise la compostare materialele şi/sau deşeurile care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii: au fost colectate separat, au certificat de conformitate pentru materiile prime care intră în procesul de compostare şi digestie anaerobă. (…) Persoanele fizice şi juridice care generează deşeuri biodegradabile au obligaţia să depună aceste deşeuri în spaţiile indicate sau să le predea operatorilor autorizaţi pentru colectarea lor”, se arată în iniţiativa legislativă.

Printre inițiativele senatorului Goțiu Remus care s-au concretizat în legi s-au mai numărat și proiecte privind modificări și completări ale legislației, spre exemplu modificarea și completarea articolului 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.56 din 25 noiembrie 2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul București. 

În ceea ce privește formațiunea politică PSD, lista pentru Senat este deschisă de Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD. Pe locul doi se află Răzvan Ciortea, inginer, președintele PSD Turda, urmat de Claudia Anastase, fost director general al C.N.T.E.E. Trans Electrica S.A.. 

“PSD Cluj transmite cetățenilor un semn clar al înoirii și al deschiderii către societate, vizând o nouă abordare a politicilor sociale, promovând în acest sens specialiști din diverse domenii, oameni valoroși, capabili să guverneze în folosul românilor”, a declarat liderul PSD Cluj.

Potrivit scorului electoral de la alegerile locale, PSD Cluj mizează să obțină posibil un mandat în Senat.

Proiecte legislative UDMR

Lista pentru Senat a partidului UDMR o deschide László Attila, urmat de Vákár István Bálint, Csép Leylla, Poka András-György, Rotár Izabella-Cristina și Nagy Ana Mária. 

Politicianul László Attila a mai câștigat un mandat pentru perioada 2016-2020, iar printre inițiativele legislative propuse de acesta și promulgate drept legi se numără: propunerea privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca, propunerea privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Transporturilor şi concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., în domeniul public al oraşului Huedin, comunei Sâncraiu şi comunei Călăţele, propunerea legislativă privind registrul automatizat naţional cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire, sau asupra minorilor. 

De asemenea, Plenul a adoptat drept lege și propunerea legislativă privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași-Târgu Mureș – Autostrada Unirii.

Inițiative legislative din partea senatorului PNL

Candidații pentru listele pentru Parlament din partea partidului PNL, pentru Senat sunt: Oros Adrian, Moroșan Mircea, Rațiu Radu, Forna Maria și Pușcă Mircea. 

„Am depus împreună cu colegii mei din Partidul Național Liberal listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, pentru Camera Deputaților și Senat. Am depus o listă profesionistă, cu oameni integri și dedicați interesului public. Cred că această listă va face diferența în votul clujenilor în decembrie. Este o listă care arată parteneriatul între administrația locală, Parlamentul României și Guvernul României, o listă care va susține proiectele majore de modernizare a Clujului și îl va ajuta să rămână pe primul loc. Orașul nostru trebuie să rămână în continuare de referință. Mă bucur să regăsesc pe listă oameni care au o bogată experiență politică și administrativă. Toți au fost sau sunt conectați la interesul public”, a declarat primarul Emil Boc.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a declarat, la rândul său, că lista conține un mix de oameni tineri, profesioniști, devotați Clujului.

„Cred că lista PNL Cluj pentru Cameră și Senat este o combinație perfectă între oameni tineri, profesioniști, iar pe de altă parte oameni cu experiență în domeniul politic și administrativ. Partidul Național Liberal le oferă clujenilor pentru prima dată șansa să aleagă reprezentanții în Parlament așa cum ei își doresc. Clujul trebuie să continuă dezvoltarea, la nivel de municipiu, dar și la nivel de județ, iar această dezvoltare poate continua doar dacă în Parlament și în viitorul Guvern vom avea oameni care vor susține aceste proiecte. Acești oameni sunt devotați Clujului”, a transmis Alin Tișe.

Reamintim că din partea PNL, politicianul Marius-Petre Nicoară a câștigat un mandat în Senatul României pentru anii 2016-2020. 

Ca propuneri legislative, politicianul a inițiat completarea legii Codul muncii și a educației naționale, completarea legii privind reforma în domeniul sănătății și completarea legii privind drepturile pacientului. De asemenea, Marius-Petre Nicoară a inițiat modificarea și completarea legii privind finanțele publice locale, precum și stabilirea unor măsuri financiare. 

Nu în ultimul rând, pe lângă alte legi promulgate privind modificări și completări legislative, promulgată a fost și propunerea lui Marius-Petre Nicoară privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.