Mihaiela Cordoş, soţia senatorului clujean din PSD a luptat în faţa instanţei pentru a obţine o pedeapsă redusă. Aceasta este acuzată de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă.

La termenul de vineri, 19 februarie, avocatul ei a cerut încadrarea faptei la pedeapsa cu suspendare sub supraveghere, însă procurorii nu se lasă şi vor ca Mihaiela să fac puşcărie pentru sumele de bani luate mită în schimbul angajării anumitor persoane la Spitalul Judeţean.

 

„Banii au mers la biserici, fac şi muncă în folosul comunităţii dacă doriţi”

Mihaiela Cordoş a recunoscut la o înfăţişare anterioară, în faţa judecătorului, că a folosit banii pe care i-a luat de la persoanele ce doreau să se angajeze la Spitalul Judeţean, unde aceasta era secretar în comisia de selectare a candidaţilor pentru a le da la mănăstiri.

„ Am avut calitatea de secretar în cadrul comisiilor de concurs, calitate în care nu puteam să evaluez lucrările şi nici nu îmi dădea acces la subiectele de examen. Pe această cale doresc să arăt că regret nespus faptele comise şi MĂ OBLIG SĂ DESPAGUBESC TOATE PERSOANELE DIN CAUZĂ.  Cea mai mare motivaţie a mea, pentru care am comis aceste fapte, a fost bunătatea. Dar am acceptat banii pentru a face acte de caritate la mănăstiri şi biserici şi pentru că aveam nevoie să păstrez apartamentul cumpărat de la primărie, pe care în prezent nu îl mai deţinem deoarece a fost revendicat de către vechii proprietari. Am crezut că dacă merg la biserici şi mă rog, o să fie mai bine ” spunea Mihaiela Cordoş.

De asemenea, neîntrebată soţia senatorului a declarat că este dispusă să restituie acele sume de bani şi să facă muncă în folosul comunităţii, pentru a obţine o pedeapsă cât mai mică.

 

Sechestru pe casă

În prezent soţii Cordoş au sechestru pe locuinţa din comuna Feleacu, judeţul Cluj.

Din totalul de bani pe care aceasta îi are de returnat, i-au mai rămas sumele: 4500 lei şi 16.300 de euro. Până în prezent aceasta a depus două tranşe de bani în contul instanţei, adică 10.000 lei, la termenul când a recunoscut fapta şi alţii 20 de mii lei, vinerea trecută.

În baza acestora, avocatul său, Tiberiu Ban a solicitat în faţa instanţei, pentru clienta sa, pedeapsa cu suspendare sub supraveghere.

Nu există nici o confirmare că la sfârşitul plăţii acelor sume, casa familiei Cordoş va fi scoasă de sub sechestru.

 

Pedeapsa cu suspendare sau cu executare?

Deşi Mihaiela a cerut să primească pedeapsa cu suspendare şi să se ia în calcul că în prezent amână o operaţie la rinichi, care necesită intervenţie urgentă, procurorii vor ca aceasta să plătească separat pentru fiecare act material şi să facă puşcărie.

În dosarul în care soţia senatorului este acuzată de luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, există peste 20 de acte materiale, la care se mai adaugă unul, din 2011-2012, când Mihaiela Cordoş ar fi luat mită de la Angela Sabou.

„Am cerut în faţa instanţei cumularea celor 25 de acte materiale, plus acel act material, mai vechi cu Angela Sabou. Deşi clienta mea este acuzată de trafic de influenţă în formă continuată, toate aceste acte materiale au avut loc în aceleaşi împrejurări, când inculpata deţinea aceeaşi funcţie la Spitalul Judeţean. Astfel că, mi se pare normal ca pedeapsa să fie per total şi nu pentru fiecare act material în parte” a explicat Tiberiu Ban, avocatul Mihaielei Cordoş.

De cealaltă parte a procesului, procurorul a cerut ca Mihaiela Cordoş să primească pedeapsă pentru fiecare act material în parte. Acest lucru, la un prim calcul, ar însemna zeci de ani de puşcărie pentru soţia senatorului clujean din PSD.

Conform legii, ar primi, minim, câte doi ani de închisoare cu executare, iar per total, 75% din pedeapsă. Adică 50 de ani de închisoare, la care se scad 25 de procente şi se mai adaugă 5 ani pentru fapta în sine.

Mihaiela Cordoş a optat pentru recunoaşterea faptei şi derularea procesului pe procedură simplificată. Următorul termen în dosar este la începutul lunii martie, când atât apărarea cât şi procurorii DNA vor preda în scris cerinţele de încadrare a pedepsei pentru inculpat, iar judecătorul va lua o decizie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.