Studii de specialitate realizate recent indică faptul că țara noastră este statul membru al blocului comunitar (UE27) cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă, pe fondul riscului generat de COVID-19, cu un procent sub 20% din total.

Măsurile de restricționare a contactului fizic și blocarea activității economice care au venit la pachet cu pandemia de coronavirus, au adus cu sine o creștere a ratei șomajului, încă din luna martie, de la 6,5% la 6,6%, potrivit datelor raportate de Eurostat. În același timp, 50% dintre muncitorii europeni au înregistrat scăderi ale timpului de lucru.

Pe de altă parte, la nivel european, aproape 4 din 10 angajați (37%) au început să lucreze de acasă, în contextul izolării impuse de pandemie, respectiv peste 30%, în majoritatea statelor membre UE.

„Cele mai ridicate procente ale penetrării muncii de acasă au fost raportate în Finlanda (60%), Luxemburg (peste 50%), Țările de Jos (peste 50%), Belgia (peste 50%), Danemarca (aproape 50%), conform unui raport al Eurofound, care prezintă date referitoare la piața muncii din Uniunea Europeană, în perioada pandemiei de COVID-19”, spun experții OLX.

“Pe termen scurt, până la finalul anului, munca de acasă va fi determinată de evoluția pandemiei în România. Chiar dacă multe companii au redeschis birourile, în funcție de nevoi, vor trimite angajații să lucreze din nou de acasă.

Există deja un precedent, iar schimbarea va fi ușoară. Pe viitor, este clar că multe companii vor regândi din temelii organizarea muncii și mixul dintre cele două locații”, a precizat Cristian Panțir, directorul de marketing și comunicare al companiei de recrutare Adecco.

Practicarea lucrului de acasă de către români, înainte de pandemie

Calculele experților sursei amintite mai sus, bazate pe cifre Eurostat, spun că un procent de 5,4% dintre angajații din Uniunea Europeană (UE), cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, lucrau de obicei de acasă, în 2019.

Sursa citată a precizat că acest procentaj s-a menținut constant, în jur de 5%, în ultimul deceniu. Cu toate acestea, în aceeași perioadă, o diferență s-a înregistrat în rândul celor care au declarat că au lucrat uneori de acasă, ponderea lor crescând de la 6,0% în 2009 la 9,0% în 2019.

În ceea ce privește România, cele mai recente date relevă că doar 0,8% din forța de muncă ocupată din ţară muncea, de obicei, de acasă, în 2019, reprezentând aproximativ 45.000 de angajați.

„Cu aceste cifre, România este pe ultimul loc între statele Uniunii Europene în ceea ce privește rata de penetrare a regimului de muncă remote”, precizează specialiștii.

Cu o medie a statelor membre UE de 5,4%, mai multe țări înregistrează procente mai scăzute. Printre acestea se află Germania (5,2%), Spania (4,8%), Cehia (4,6%), precum și România (0,8%) şi Bulgaria (0,5%).

Pe de altă parte, Țările de Jos și Finlanda erau pe primele locuri la munca în sistem „remote”, 14,1% dintre persoanele angajate din cele două ţări lucrând în mod obişnuit de acasă în 2019.

„Trebuie subliniat însă că inclusiv țara noastră a înregistrat o evoluție în ceea ce privește așa-numita muncă remote, astfel că procentul celor care munceau de obicei de acasă a crescut abrupt în 2019 la 0,8%, impactul fiind generat și de adoptarea legii care reglementează telemunca, cu un an mai devreme”, au adăugat experții.

Sursa: Gandul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.