Asociaţia Foştilor Proprietari de Pădure şi Păşuni Floreşti 1892 a câştigat definitiv dreptul de proprietate asupra a opt hectare de păşune din comuna Floreşti, teren folosit şi arendat de Asociaţia Coloni Urbariali Floreşti 1982, care a primit întreaga suprafaţă de la subordonaţii fostului primar Ioachim Vancea, printr-un artificiu legislativ.
Floreştenii s-au luptat pentru 700 ha de pădure
Ciprian Călian este moştenitorul a circa opt hectare de păşuni şi păduri care se află pe raza comunei Floreşti, terenuri situate, aproximativ, în spatele Centrului Comercial Polus. După ce a făcut mai multe cereri de retrocedare către Comisia Locală de Fond funciar din Floreşti, reprezentanţii primăriei i-au spus că pentru a primi pământul respectiv trebuie să îşi facă o asociaţie de proprietari întrucât aşa prevede legea. Culmea este că după ce el a pus bazele Foştilor Proprietari de Păduri şi Păşuni Floreşti 1892 în care s-au înscris câteva persoane, la scurt timp a apărut o altă asociaţie “concurentă” Asociaţia Colonii Urbariali 1892 fondată de preşedintele Dumitru Cioban, vicepreşedintele Ioan Lungu şi membrii Cornel Emil Abrudean, Victoria Blag, Florin Căian, Isabela Ariana Gligău, Octavian Rusu, Ioan Syekelz, Ioan Takacs.
Daca prima asociaţie s-a înfiinţat in 16 iulie 2008, bazele asociaţiei “concurente” au fost puse cu un decalaj de câteva zile, pe 30 iulie 2008.
Asociaţia Foştilor Proprietari de Păduri şi Păşuni Floreşti 1892 a depus cerere in data de 17.09.2008 cu nr. 15625 pentru reconstituirea dreptului de proprietate, respectiv suprafeţele de teren ce revin din contractele CF şi din cererile depuse in 23.08.2005 şi 19.10.2005 privind păşunea. Aproximativ in perioada in care s-a depus cererea respectiva, Asociaţia Colonii Urbariali 1892 Floreşti a depus şi ea o cerere prin care solicita o suprafaţa de teren de aproximativ 400 de hectare.
Puşi în posesie abuziv
Asociaţia Foştilor Proprietari de Păşuni şi Păduri Floreşti 1892 a câştigat în urma acestui proces, opt hectare de teren în zona din spatele centrului Comercial Polus, pentru care unul din membri, Ciprian Călian, s-a luptat cu administraţia locală de aproape 10 ani, deşi este moştenitor cu acte al acestuia. În această situaţie mai sunt mulţi floreşteni. Acest precedent se va dovedi, probabil, folositor celor care au rămas pe dinafară la ”marea retrocedare” din 2008, în era Vancea.
Amintim că din cele aproximativ 2.600 de hectare de păşuni şi pădure din Floreşti, peste jumătate sunt în proprietatea Asociaţiei „Colonilor Urbariali Floreşti”, constituită ca şi composesorat în vederea retrocedării suprafeţelor de teren. Celelalte două instituţii acţionate în instanţă sunt, de asemenea, implicate în această retrocedare cu cântec. De exemplu, comisia locală de fond funciar a aprobat acordarea titlului de proprietate acestui composesorat, iar cea judeţeană, deşi a considerat că asociaţia nu a fost constituită în termen legal, a fost obligată de instanţă să recunoască punerea în posesie orchestrată de fosta administraţie din Floreşti.
Cum s-a ajuns la această situaţie?
Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Floreşti avea voie, conform legii, să acorde titlul de proprietate unei singure asociaţii, deşi existau două care au solicitat acest drept pe aceeaşi Carte Funciară. Câştigătorii lozului cel mare au fost cei de la „Asociaţia Coloni Urbariali Floreşti 1982”, care au fost opriţi în avântul lor de Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din cadrul Prefecturii Cluj. Aceasta a considerat că, respectând prevederile Legii 1/2000 cu modificările şi completările ulterioare, se invalidează dreptul de proprietate stabilit de comisia din Floreşti asupra păşunilor şi pădurilor din comună acordate composesoratului. Motivul este dat de faptul că asociaţia nu a fost constituită ca şi composesorat în termenul legat prevăzut de legea 247/2005. În mod normal, cererea de acordare a personalităţii juridice asociaţiei, cu scopurile statuate, trebuia aprobată de instanţă doar în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi. Judecătorul Gabriel Năsui a considerat, însă, în 2008, că asociaţia este legal constituită.
Moşierii composesoratului din Floreşti, învinşi în instanţă
Asociaţia foştilor proprietari de păşuni şi păduri Floreşti 1892 a dat în judecată Asociaţia Coloni Urbariali Floreşti 1982, Comisia Locală şi Comisia Judeţeană, iar după ani de proces, instanţa de la Tribunalul Cluj-Napoca a dat câştig de cauza reclamantei.
Sentinţa definitivă prevede că se dispune anularea parţială a titlului de proprietate a Asociaţiei Coloni Urbariali Florești 1892, iar cinci hectare din acest teren vor intra în proprietatea Asociaţiei Foştilor Proprietari de Păşuni şi Păduri Floreşti 1892.
”Instanţa admite cererea de chemare în judecată şi precizată de către reclamanta Asociaţia foştilor proprietari de păduri şi păşuni Floreşti 1892, în contradictoriu cu pârâtele Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Cluj şi Comisia Locală de fond funciar Floreşti.
Anulează hotărârea nr. 505/23 aprilie 2009 emisă de către Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Cluj, prin care a fost respinsă contestaţia formulată de reclamantă privind modul de soluţionare de către Comisia Locală de fond funciar Floreşti e cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor – păşune şi pădure – astfel cum au fost descrise şi în cererea înregistrată de sub nr. 15.09.2008.
Obligă pe pârâta Comisia Locală de fond funciar Floreşti să întocmească documentaţia necesară şi procesul-verbal de punere în posesie în vederea reconstituirii dreptului de proprietate în favoarea reclamantei Asociaţia Foştilor Proprietari de Păduri şi Păşuni Floreşti 1892, în natură, pe vechiul amplasament, supra suprafeţei de teren de 52.770 mp, categoria de folosinţă păşune identificată în parcelele 2915, 3150, 2912, 2623, 453/1, 1436, 1501/1, 1549, 1678, 266, aşa cum rezultă din sentinţa civilă nr. 28217/211/2011, definitivă şi irevocabilă prin decizia civilă nr. 56/R/10 februarie 2015 pronunţată de către Tribunalul Cluj – Secţia Civilă în dosarul 28217/211/2011 şi de raportul de expertiză tehnică în specialitatea topografe efectuat de către dl. expert tehnic judiciar ing. Traian Marius Mădăraş în dosarul civil nr. 28217/211/2011 al Judecătoriei Cluj-Napoca, şi să înainteze documentaţia Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Cluj, în vederea eliberării titlului de proprietate”, se arată în decizia instanţei.
mare excroc calian asta
AVICOLA >>>>matusalemica !!!!! PRIMARIA ???Flocesti si SAMSARII >>>>> EFEMRI !!!! pacat de cei ce au luat Tzeapa !!!
Articol comandat, tendentios si total dezinformat.