Ultimul eveniment, cu adevărat neobișnuit, petrecut în spațiul public este chemarea primului ministru al României la DNA, în calitate de suspect în două dosare penale, legate de cazul Dan Șova. În consecință s-a cerut Camerei Deputaților aprobarea începerii urmăririi sale penale, iar presedintele Klaus Iohannis a solicitat ca premierul să-și dea demisia. Din funcția pe care Victor Ponta o ocupă acum, nu-l poate clinti decât Parlamentul României, unde deocamdată are o majoritate confortabilă.

Potrivit Constituției României, în actuala fază a cercetărilor penale, Președintele României nu-l poate înlocui și numai un gest voluntar al lui Ponta de a renunța la post ar putea duce la vacantarea funcției de prim-ministru, fapt care ar fi în interesul României. Vuiește întreaga presă internațională despre ceea ce se întâmplă la București, bineînțeles nu în sens pozitiv. Plecarea lui Ponta de la Palatul Victoria, cât timp UNPR continuă să sprijine PSD, nu ar duce decât la un premier care să aparțină tot partidului domnului Ponta. Nu cred că există oameni politici de neînlocuit. Am făcut aceste afirmații dintr-o dublă perspectivă:

-moțíunea de cenzură PNL nu va trece, neavând suficiente voturi pentru acceptarea ei;

-până la urmă, într-o perioadă rezonabilă, domnul Ponta nu va mai fi prim-ministru al României.

De fapt, Victor Ponta trebuia să demisioneze când a pierdut alegerile prezidențiale. La criticile care i s-au făcut a reacționat absolut necorespunzător, înlăturându-i din partid pe toți cei care l-au criticat, ceea ce este o manieră autocratică de comportare din partea unui politician care se declară un om de stânga.

Eu nu spun că tot ceea ce s-a făcut în timpul guvernării Ponta a fost greșit. În general, abordările unilaterale simpliste sunt vulnerabile. Ca să exemplific cele anterior spuse, mă refer la afirmația lui Horia Roman Patapievici în discuția cu Rareș Bogdan de la Realitatea TV. Eseistul declara că tot ceea ce s-a întâmplat rău în România postdecembristă are o singură cauză: prezența lui Ion Iliescu. În pofida mineriadelor și a Tratatului încheiat cu fosta Uniune Sovietică, orientarea României în perioada mandatelor lui Iliescu a fost pro-atlantistă și proeuropeană. A trimis trupe românești în Afganistan, când încă țara noastră nu era membru al NATO. Oricum, deși sunt multe neajunsuri ale guvernării Ponta, există și aspecte pozitive care nu pot fi omise, printre care reducerea TVA-ului la produsele alimentare.

Rămâne însă o chestiune morală care nu poate fi ocolită, așa cum a făcut Cornel Nistorescu la Televiziunea publică. De mai multe ori Ponta a declarat că dacă ar ajunge să fie anchetat de DNA își va da demisia chiar și în absența unei hotărâri definitive de condamnare, singura situație care înfrânge prezumția de nevinovăție. Victor Ponta a și explicat în intervențiile televizate că exigențele față de oamenii politici sunt mult mai mari decât cele față de persoanele obișnuite. Are perfectă dreptate, dar această judecată de valoare nu și-o aplică și persoanei sale.

Ne consolăm cu gândul că, în întreaga lume, corupția la toate nivelurile este o realitate incontestabilă. Este semnificativă în acest sens,   demisia lui Joseph Blatter, conducătorul fotbalului mondial, adjuncții lui fiind deja arestați.

Față de rău, în diversitatea lui, trebuie să avem o atitudine activă. Oricum, despre cazul Ponta vom mai scrie.

Baia Mare, 6 iunie 2015

Adrian Man

P.S. Profesorul Teodor Tanco, care mi-a predat, alături de Tudor Drăganu, dreptul constituțional, a împlinit vârsta de 90 de ani. Este cunoscut mai mult ca istoric literar, romancier, dramaturg, eseist și om activ al cetății. Îi urez multă sănătate și putere să mai scrie, spre bucuria celor care ținem la |Domnia Sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.