CCR decide astăzi în legătură cu dezincriminarea abuzului în serviciu, subiectul stârnind reacţii pro şi contra, de la cele 800 de dosare DNA care ar rămâne fără obiect şi până la UNJR care o acuză pe Laura Codruţa Kovesi că face presiuni asupra CCR înainte de hotărâre.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri există 8 sesizări de neconstituţionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal şi articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, printre semnatarii sesizărilor fiind fosta şefă DIICOT, Alina Bica, Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu.

Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Dacă abuzul în serviciu va fi dezincriminat vor putea scăpa fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, care a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în legatură cu achiziţionarea în condiţii ilegale a unei locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.

De asemenea printre cei vizați se mai numără doi fosţi miniştri au fost condamnaţi, Zsolt Nagy la patru ani de închisoare cu suspendare şi Tudor Chiuariu la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

“Acuzaţia reţinută pentru inculpaţii care, în calitate de membri ai Guvernului, au iniţiat şi avizat proiectul unei H.G. consfiinţind astfel definitiv trecerea imobilului, proprietate publică a statului, în domeniul privat al statului, pentru obţinerea unui avantaj patrimonial, în favoarea unei societăţi comerciale, reprezintă, în accepţiunea ICCJ, abuz în serviciu“, susţin procurorii.

Statistici: 1471 de inculpaţi trimişi în judecată pentru abuz, dintre care 569 condamnaţi deja

Procurorii au dat şi exemplul unor angajaţi ai statului, unui profesor universitar şi chiar al unui procuror, toţi condamnaţi de instanţe pentru abuz în serviciu, în total, din 2006 până la 15 mai 2015, fiind trimise în judecată pentru această infracţiune 1471 de persoane, dintre care 569 au fost condamnate.

Sute de persoane printre care VIP-uri precum fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, fostul procuror general al României Tiberiu Niţu, fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fostul şef al ANI Horia Georgescu au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.