În cadrul interviului acordat de preşedintele rus Vladimir Putin, ziaristul american Tucker Carlson l-a întrebat despre „chestiunea Transilvaniei”.

Carlson i-a pus întrebarea președintelui rus după ce înainte l-a întrebat întâi dacă i-a spus premierului ungar Viktor Orban că poate primi teritorii din Ucraina în care trăiește minoritatea maghiară.

„Niciodată. Nu i-am spus niciodată, nici măcar o singură dată. Nici măcar nu am avut vreo conversație pe subiectul acesta”, a răspuns liderul de la Kremlin, adăugând însă că „știe sigur” că maghiarii care trăiesc în Ucraina voiau să se întoarcă la Ungaria.

Președintele rus se lansează apoi într-o relatare personală despre o vizită pe care ar fi făcut-o în anii 1980 în Transcarpatia, regiunea ucraineană în care se află cea mai numeroasă minoritate maghiară, unde spune că a întâlnit etnici maghiari care și-au păstrat limba și identitatea.

„Ei sunt maghiari și se consideră a fi maghiari”, a subliniat el.

„Și cred că multe națiuni sunt supărate de asemenea de Transilvania, după cum evident știți. Multe națiuni se simt frustrate de granițele retrasate de războaiele secolului XX și războaie care datează de 1.000 de ani, pe care le-ați menționat”, continuă Tucker Carlson, amintind de comentarii făcute de Putin mai devreme în cursul interviului.

Președintele rus a evitat un răspuns direct la întrebarea despre Transilvania

Prezentatorul TV amintește apoi că, în pofida amenințărilor din partea Occidentului pe care Moscova spune că le-a resimțit de ani de zile, Putin nu a atacat Ucraina până în urmă cu aproape doi ani.

„Înțeleg că discursurile mele lungi probabil că depășesc genul interviului. De aceea v-am întrebat la început, avem o discuție serioasă sau un show? Ați spus o discuție serioasă. Așa că vă rog să mă înțelegeți. Ajungem la punctul în care Ucraina Sovietică a fost înființată. Apoi, în 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit și tot ce Rusia a oferit generos Ucrainei a fost smuls de aceasta”, a răspuns Putin.

El s-a lansat apoi într-o lungă critică la adresa fostei conduceri sovietice care a permis destrămarea URSS, fără a răspunde direct la întrebarea lui Carlson despre Transilvania.

După această parte a interviului Carlson a trecut la o întrebare despre destrămarea relațiilor dintre Rusia și Statele Unite și Occident, în pofida speranțelor majore privind o apropiere după căderea Cortinei de Fier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.