Alegerile locale nu au fost doar despre schimbare, ci și despre ce poți face când îți cunoști drepturile și ți le protejezi. Despre cum pui presiune pe sistem, cum îl privești în ochi și cum îl obligi să te ia în serios. La nivelul județului Cluj, în cadrul alegerilor locale 2020, au fost sesizate autorităților o serie de posibile fraude electorale. 

Candidatul independent la Primăria Florești, Horia Șulea, care a pierdut alegerile pentru funcția de primar, a reclamat la Secția nr. 6 Poliție posibila fraudare a alegerilor locale.

Șulea susține că procesul de numărare al buletinelor de vot a fost fraudat la o secție de votare din comună, unde s-a reluat numărarea voturilor.

Acesta a amenințat că, în funcție de rezultatul cercetărilor poliției, își rezervă dreptul de a depune plângere penală pentru fraudarea scrutinului și să ceară anularea acestuia.

De asemenea, Horia Șulea a cerut Biroului Electoral de Circumscripție Florești să verifice concordanța între listele permanente și suplimentare de vot, respectiv numărul de voturi exprimate precum și intrările aferente tabletei din Secția de votare nr. 448 din sediul Primăriei Florești.

Reprezentanții Biroului Electoral de Circumscripție Florești au declarat că la prima prezentare a buletinelor conținând rezultatele votului în secția de votare respectivă nu au ieșit cheile de control.

”Procesele verbale au fost invalidate și s-a cerut secției de votare să le refacă, termenul fiind luni la ora 21. Dacă nu se refac corect, putem interveni noi”, au spus reprezentanții Biroului Electoral de Circumscripție Florești.

Gazeta de Cluj a încercat să ia legătura cu reprezentanții Biroului Electoral, însă fără succes. Cu toate acestea, fostul primar al Floreștiului a declarat că alegerile au fost fraudate și că nu au fost luate măsuri în acest sens.

“Cei de la Biroul Electoral au făcut câteva procese verbale și au închis secțiile de votare. În rest, nu s-a făcut nimic. Ce s-a întâmplat anul acesta în România nu s-a mai întâmplat din perioada post-decembristă. Din nefericire, aceasta este situația. Așa se întâmplă în țara noastră. Ați văzut ce s-a întâmplat chiar la București, unde s-a dovedit cu camere video că alegerile au fost fraudate. Eu am fost unul dintre cei furați, iar în acest sens nu s-a făcut nimic”, a subliniat Horia Șulea.

Ministerul Afacerilor Interne a primit 318 sesizări despre procesul electoral din 2 localități clujene

În județul Cluj, polițiștii au efectuat verificări cu privire la posibile fapte de mită electorală săvârșite în preajma unor secții de votare din localitățile Mera și Suceagu. Filiala PRO România Cluj a acuzat pe liberali că ofereau 50 lei pentru un vot în comunitățile de romi din aceste două localități.

,,Echipa PRO România Cluj a fost sesizată că, în comunitățile de romi din Mera și Suceagu, liberalii plătesc cu 50 de lei fiecare vot. Incidentele au fost observate în preajma secțiilor de votare”, potrivit unui comunicat al celor de la PRO România Cluj.

PNL Cluj a transmis însă, că se dezice categoric de astfel de practici prin care legile în vigoare sunt încălcate.

”Poza transmisă presei de către reprezentanții Pro România nu sugerează sub nicio formă săvârșirea vreunei acțiuni ilegale. Poliția comunei Baciu a efectuat cercetări în acest sens și s-a constatat faptul că în situația menționată mai sus nu s-a săvârșit nicio infracțiune. Dezaprobăm ferm practica Pro România de a arunca în spațiul public declarații mincinoase și le sugerăm ca, înainte de a calomnia reprezentanți ai PNL sau PNL în ansamblul său, să aducă probe concludente în acest sens”, se arată într-un comunicat al PNL Cluj.

Ministerul Afacerilor Interne a primit 318 sesizări despre procesul electoral din cadrul localităților Mera și Suceagu, însă 119 dintre ele nu s-au confirmat.

În localitatea Valea Dragului, alegerile au fost oprite după ce un bărbat a fost surprins în timp ce introducea mai multe buletine de vot in urna.

„Toate buletinele de vot erau ștampilate pe primarul PNL al comunei Poieni sau pe reprezentanții Partidului Național Liberal, pentru Consiliul Local Poieni sau Consiliul Județean Cluj. Membrii comisiei de votare au încercat să susțină că erau lipite trei buletine de vot, dar nu au putut explica cum de toate trei erau stampilate”, au transmis surse din cadrul IPJ Cluj, potrivit publicațiilor naționale.

Incidentul a fost descoperit de un reprezentant USR din secția de votare, care a observat că a primit patru buletine de vot pentru a le introduce în aceeași urnă.

La alte două secții de votare din Turda, au fost desigilate pachete cu buletine de vot, potrivit informațiilor transmise de reprezentanții unui partid politic. Desigilarea acestora încalcă legislația electorală conform căreia buletinele trebuie desigilate doar în ziua votării, în intervalul orar 06:00 – 07:00. Cei care au sesizat pachetele au depus contestații.

Pachetele proveneau de la secțiile de votare din cadrul Școlii Teodor Murășanu din Turda și Liceului Teoretic „Liviu Rebreanu”. Din primul pachet s-au sustras 61 de buletine, însă nu există informații în legătură cu numărul voturilor sustrase în cazul celui de-al doilea pachet.

Creșterea numărului de vize de flotant în 5 comune din Cluj

Sandu Cordoș, președintele PSD Cluj, a declarat că există suspiciuni privind posibila fraudare a voturilor în câteva secții de votare din județul Cluj. Declarația a fost făcută după semnalarea unei creșteri semnificative a vizelor de flotant din cinci comune ale județului Cluj, existând bănuieli că vizele ar fi fost făcute cu scopul de a frauda alegerile de astăzi. Inspectoratul de Poliție Cluj a desfășurat cercetări în acest caz, în timp ce primarii neagă acuzațiile aduse.

Potrivit informațiilor transmise de către președintele PSD Cluj, a fost vorba de comunele Gârbău, Ciurila, Fizeșu Gherlii, Panticeu și Cojocna.  

„Am primit o hotărâre a Biroului Electoral Județean în care ni se comunică faptul că au luat act și au trimis instituțiilor abilitate informațiile, pentru a fi analizate. Am primit feedback și din partea președinților din secțiile de votare”, a declarat Sandu Cordoș.

Acesta a mai spus că împreună cu colegii săi de partid, au dorit să atragă atenția asupra acestui fapt, având „date concrete din care rezultă că la un singur domiciliu s-au eliberat mai multe vize de flotant”, după cum transmite liderul PSD Cluj.

Cordoș a mai spus că în spatele creșterii alarmante a numărului de vize de flotant se pot „ascunde” anumite lucruri „pe care noi nu le vedem”, afirmând totodată că există suspiciuni clare că alegerile de astăzi ar putea fi fraudate: „Există suspiciuni cel puțin din acest motiv că alegerile pot fi fraudate, dar mai pot fi și altele”.

Inspectoratul de Poliție Județean a făcut verificări în cele cinci comune vizate. 

Primarul comunei Cojocna, Teodor Bucur, a respins acuzațiile aduse de PSD Cluj, punând creșterea numărului vizelor de flotant pe seama rromilor și a concubinajului dintre aceștia. 

„Eu nu mă ocup cu așa ceva, eu mă ocup cu administrația. E normal ca oamenii să se retragă la țară, pentru a nu mai avea parte de poluare și gaze toxice”, a declarat actualul primar, potrivit publicațiilor locale.

Primarii celorlalte comune clujene vizate de scandalul vizelor de flotant nu au putut fi contactați pentru a răspunde acuzațiilor aduse de PSD Cluj.

Referitor la situațiile menționate anterior, Gazeta de Cluj nu a primit, până la momentul redactării acestui material, niciun punct de vedere din partea IPJ Cluj în ceea ce privește verificarea și penalizarea fraudelor electorale.

Acuzații de fraudă la USR Cluj pentru postul de consilier județean. Alegerile au fost anulate

Uniunea Salvați România, filiala Cluj a fost obligată să recunoască public că alegerile interne, pentru desemnarea candidaților pentru funcția de postul de consilier județean, au fost fraudate.

Ce s-a întâmplat la USR este de noaptea minții, au susținut surse din interiorul partidului pentru publicații naționale. Urna cu buletinele de vot a fost deschisă pe traseul de la sala unde a avut loc votarea și până la sala unde trebuiau numărate voturile. O mare parte din buletinele de vot au fost bifate în dreptul unor candidați, astfel încât aceștia să aibă voturi mai multe.

USR Cluj a emis un comunicat în care se arată că alegerile au fost fraudate, și că acestea au fost suspendate din cauza acestor suspiciuni. USR-iștii sunt acuzați că au folosit aceleași practici de fraudă, care se regăsesc la diferite examene, și anume însemnarea buletinelor de vot. 

”USR Cluj a trecut în ultimele luni printr-o campanie internă în care membrii ce doresc să ocupe un loc pe listele de candidaţi la Consiliul Judeţean Cluj şi-au putut face campanie. Lista finală urma să fie stabilită, duminică, prin votul delegaţilor din filialele din judeţ. După încheierea procesului de vot, comisia electorală s-a retras pentru a număra voturile, iar în timpul acestui proces, membrii comisiei electorale au observat că pe mai multe buletine de vot pentru Consiliul Judeţean Cluj apar semne distincte, având altă grafie şi culoare decât celelalte. În acel moment s-a sistat numărătoarea voturilor fiind numărate peste 40 de buletine. Pentru a evita apariţia oricăror urme de îndoială asupra alegerilor, comisia electorală a decis să invalideze alegerile pentru Consiliul Judeţean şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean pe motiv că ambele erau tipărite pe acelaşi buletin de vot”, a precizat USR Cluj într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.