A apărut un nou protocol secret. De data aceasta, între serviciul secret al Ministerului de Interne (cunoscut ca „Doi si-un sfert” -n.red.) și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Chiar dacă a fost desecretizat în luna mai, protocolul a fost ținut ascuns de opinia publică până în prezent.

Nucleul acestui protocol este reprezentat prin schimbul de informații între cele două instituții, lucru ce trebuia realizat în mare parte cu ”binecuvântarea procurorului general” și cu cea a ministrului MAI, Gabriel Oprea, omul care a și semnat, de altfel, protocolul, notează ziardecluj, care publică și protocolul menționat.

sipi1-0

Sursa menționată precizează efectele devastatoare ale acestui protocol în trei cuvinte: Stat în Stat. Ambele părți au putere egală și acces la informații la care nu ar fi avut voie în mod normal (că de aia DIPI sau Doi și Un Sfert nu era Parchetul General și viceversa!!!).

Ce se precizează în Art. 10 din protocol

„1. Prin structurile specializate, Departamentul acordă sprijin pentru:

COMPLETAREA INFORMAȚIILOR ÎN CAUZELE COMPLEXE DINTRE CELE AFLATE PE ROLUL Parchetului, scop în care DESFĂȘOARĂ ACTIVITĂȚI de INVESTIGAȚII și SUPRAVEGHERE OPERATIVĂ

DESFĂȘURAREA activităților necesare punerii în aplicare a prevederilor Codului de procedura penală care implică utilizarea mijloacelor TEHNICE SPECIFICE.2222

2. În cauze complexe, LA SOLICITAREA SCRISĂ A PARCHETULUI, ASIGURĂ PARTICIPAREA, prin OFIȚERI ANUME DESEMNAȚI, la întâlniri de lucru cu reprezentanți ai ORGANELOR DE APLICARE a legii din alte țări, ori ai unor entități juridice publice sau private interne sau externe.

33

3. În limita POSIBILITĂȚILOR, la SOLICITAREA Parchetului, Departamentul (aka DIPI) efectuează:

a. TRADUCEREA unor materiale de interes sau activități de TRANSLAȚIE

b. constatări de specialitate/expertize tehnico-științifice prin laboratoarele specializate și specialiști/experți proprii ”

-fragment din protocolul semnat de Gabriel Oprea (atunci: viceprim-ministru pentru Securitatea Națională și ministrul Afacerilor Interne) și Tiberiu Mihail Nițu (atunci: procuror general al României

Cel mai important paragraf din acest protocol îl reprezintă cel cu numărul 4, tot din Art. 10. Conform acordului, cine primea ”informația”, trebuia să raporteze în 30 de zile cum a valorificat-o. Adică dacă de la DIPI mergea o convorbire (obținută ilegal), procurorul general o repartiza la Serviciul Teritorial respectiv și procurorul de caz trebui sa dea raportul ce a făcut cu ea.

55

Protocolul a fost semnat în 2015, iar în toamna anului următor Guvernul Cioloș a decis desființarea instituției. Lucru care în realitate a fost ”apă de ploaie” pentru opinia publică. Înainte de ”desființare” DIPI avea peste 1800 de angajați.

Sursa: evz.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here