Președintele SUA Donald Trump a cerut ca bărbatul care a intrat cu mașina în mulțime, la New York, a ucis opt persoane și a rănit alte 11, să fie condamnat la moarte, scrie BBC News. Ulterior, Trump și-a retras afirmația și a declarat că ar fi mai bine ca uzbekul Sayfullo Saipov să fie trimis la închisoarea din Guantanamo Bay.

Bărbatul s-a trezit din anestezie, după ce a fost împușcat de polițiști și a fost operat de medici, și a declarat că se „simte mândru” de crimele sale. Saipov a apărut miercuri, în scaunul cu rotile, în fața judecătorilor, acuzat de terorism, ceea ce înseamncă că guvernul ar putea face o excepție pentru a aplica pedeapsa cu moartea, interzisă în statul New York.

Saipov a declarat în fața judecătorilor că plănuia atacul de mai bine de un an și că inițial voia să îl comită pe Brooklyn Bridge. Bărbatul a vrut să pună steagurile Statului Islamic pe camionetă, însă a decis în ultima clipă să nu atragă atenția asupra sa, înainte să apuce să ucidă oameni. El spune că s-a inspirat din 90 de clipuri cu conținut grafic și violent, pe care anchetatorii le-au descoperit în telefonul său, în special de unul în care liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi le cerea musulmanilor să răzbune „moartea soldaților califatului” din Irak.

Citește și: Statul Islamic revendică atacul terorist de la New York

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here