Comunicat de presă referitor la participarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, la evenimentul organizat de Camera de Comerţ Britanico-Română

 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat marţi, 24 ianuarie 2012, la primul eveniment organizat de Camera de Comerţ Britanico-Română în acest an, cu tema “How to Create a Good Business Environment.The implications of the new Code of Civil Procedure for the business environment”. În cadrul evenimentului, ministrul Justiţiei a abordat importanţa şi efectele noului Cod de procedură civilă, precum şi alte aspecte ale noului cadru legislativ al României.

În discursul său, ministrul Justiţiei a subliniat importanţa, pentru mediul de afaceri, a noului Cod de procedură civilă ce urmează să intre în vigoare în luna iunie 2012, o prezentare succintă a acelor noutăţi care sunt gândite să îmbunătăţească competenţa materială a instanţelor, să simplifice procedurile şi să unifice jurisprudenţa. Noul Cod de procedură civilă consacră o serie de instituţii noi, precum procedura privind cererile de valoare redusă, procedura de filtrare a recursurilor, contestaţia privind tergiversarea procesului sau sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unor probleme de drept.

 

De asemenea, noul Cod de procedură civilă  încurajează părţile să recurgă la mediere, introduce sau modifică unele reguli privind comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură, regimul juridic al excepţiei de necompetenţă, regândirea soluţiilor pe care le pot pronunţa instanţele învestite cu soluţionarea căilor de atac, ori noua soluţie promovată în materia recursului în interesul legii, modificări aduse procedurilor de executare silită etc.

 

În partea dedicată întrebărilor şi răspunsurilor, accentul a căzut pe capacitatea sistemului judiciar de a implementa noile Coduri.

„Noul Cod de procedură civilă reprezintă o oportunitate pentru accelerarea judecăţilor, simplificarea procedurilor, unificarea jurisprudenţei şi reducerea costurilor proceselor, pentru justiţiabili şi pentru stat. Noul Cod de procedură civilă trebuie însă acompaniat de către Consiliul Superior al Magistraturii prin măsuri de alocare raţională a resurselor umane în sistem şi de către preşedinţii de curţi prin intensificarea pregătirii profesionale. Ministerul Justiţiei nu respinge ideea unui Program de Volum Optim de Activitate, dar programul în curs de aplicare, adoptat de Consiliul Superior al Magistraturii în 2009 este conceput greşit, utilizând criterii, formule şi algoritmi tehnici care trebuie revizuiţi urgent. Instanţele mari şi aglomerate, precum Tribunalul Bucureşti, trebuie sprijinite prin redirecţionarea de resurse umane spre acesta şi suplimentarea schemei de personal. Este o greşeală să protejezi, prin Programul Volumului Optim de Activitate, câteva instanţe aglomerate, cu preţul acordării unor termene complet nerezonabile în toate instanţele din ţară, chiar şi acolo unde există resurse suficiente. De altfel, pentru că Programul este conceput greşit, în multe instanţe din ţară, el este ignorat complet de judecători, care acordă termenele aplicând prevederile Legii Micii Reforme. În privinţa calendarului Codurilor, am acceptat propunerile şi sugestiile Consiliului Superior al Magistraturii şi ale sistemului judiciar, care ţin cont de capacitatea de absorbţie de noi magistraţi şi grefieri în sistem. Planul Consiliului Superior al Magistraturii este să acopere, în 2012, aproximativ 300 de poziţii vacante şi aproximativ 400 de noi poziţii în 2013. De aceea, Codurile penale trebuie să fie puse în aplicare după ce se atinge acest obiectiv. Ministerul Justiţiei a iniţiat toate procedurile la nivelul Ministerului Finanţelor Publice şi ale Guvernului pentru a pregăti aceste măsuri, care fac parte din programul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. În concluzie, reformele legislative îşi vor atinge complet scopul în măsura în care vor fi acompaniate de măsurile de politică de resurse umane iniţiate de Consiliul Superior al Magistraturii şi de ajustarea managementului instanţelor în mod corespunzător. De asemenea, ambiţia şi angajamentul magistraţilor şi grefierilor de a asimila conţinutul normativ, de a-l înţelege şi aplica în spiritul său, vor fi importante, dacă nu determinante, pentru creşterea calităţii actului de Justiţie în urma implementării Codurilor”,  a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Evenimentul a fost moderat de Raymond Breden, preşedintele Camerei de Comerţ Britanico-Române şi a beneficiat de prezenţa E.S. Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, invitat de onoare. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai profesiilor juridice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.