Donald Trump, republicanul care vrea să devină președintele SUA, a fost aspru criticat după ce a declarat că America ar trebui „să elimine” familiile teroriștilor.
Chiar și după ce politicianul miliardar a venit cu precizări, susținând că nu s-a referit la uciderea rudelor teroriștilor, a fost catalogat de multă lume ca fiind o persoană imorală și nelegiuită. Și, cu toate acestea, ce a spus americanul, Rusia pune în practică de mult timp-scrie Times of India. Această este politica Moscovei în combaterea terorismului și eliminarea rebelilor musulmani separatiști din Caucaz.
Legăturile familiale care se află în spatele grupărilor teroriste a intrat în atenția publicului săptămâna trecută, după ce poliția din Bruxelles a descoperit că 2 dintre cei 3 sinucigași cu bombă erau frați: Ibrahim și Khalid El Bakraoui. Pe lângă asta, analiștii sunt de părere că un sfert dintre participanții la actele teroriste au legături de rudenie cu un alt atacator.
În conflictul care a început în Cecenia și care s-a transformat cu timpul într-o rebeliune islamică organizată în regiunea caucaziană, Rusia obișnuiește să aresteze, să tortureze și să ucidă rudele rebelilor-susțin organizațiile de apărare a drepturilor omului.
Însă aceste acțiuni au în spate niște date care îi fac pe ruși să-și justifice abuzurile, cred serviciile de securitate de la Moscova.
În 2004, două surori cecene s-au aruncat în aer într-un avion și într-o stație de metrou. În 2011, afirmă poliția, un adolescent împreună cu soră să din Ingusetia (o altă regiune cu probleme) au construit o bombă, pe care băiatul a detonat-o pe aeroportul Domodedovo din Moscova, murind și el, dar și alte 36 de persoane.
Astfel, în viziunea rușilor, familia este o amenințare care trebuie eliminată din grupările teroriste. „Ar fi trebuit să înțeleagă faptul că rudele sale vor fi tratate ca și complici”, a declarat Kirill V. Kabanov, membru al consiliului de apărare a drepturilor omului al lui Vladimir Puțin, despre un potențial atacator sinucigaș.
De altfel, un caz foarte cunoscut de atac terorist organizat „în familie” îl reprezintă atentatele de la Boston. Acestea s-au soldat cu 3 morți și 264 de răniți, după ce două bombe au explodat aproape simultan, pe 15 aprilie, în apropierea liniei de sosire a maratonului la care participau mii de concurenți.
Statele Unite au cerut pedeapsa cu moartea pentru Djohar Tarnaev, în vârstă de 19 ani la acea dată, pentru rolul jucat în atac. Fratele său, Tamerlan, 26 de ani, cel mai radical dintre cei doi, a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția la trei zile după dublul atentat. Cei doi frați erau musulmani de origine cecenă.
Sursă: Știrile Protv