Anul 2016 a adus două momente electorale importante: alegerile locale, care au avut loc în 5 iunie şi cele parlamentare care urmează să fie organizate cel târziu la finalul lunii noiembrie. Chiar dacă unii parlamentari clujeni nu se pot lăuda că şi-au lăsat amprenta pe activitatea legislativă, în judeţul Cluj, statistica spune că mulţi dintre parlamentari îşi doresc un nou mandat, puţini sunt cei care zic că au alte planuri.

 

Ştim că fostul senator PNL Alin Tişe, ales preşedinte al Consiliului Judeţean nu va mai candida în alegerile parlamentare din toamnă.

 

marius nicoara

Senator Marius Nicoară (PNL)

Ca şi activitate parlamentară, senatorul PNL Marius Nicoară a avut 85 de iniţiative legislative, 41 declaraţii politice, 19 întrebări, 33 interpelări, 8 interpelări adresate Primului Ministru, 49 de luări de cuvânt în plen, 8 moţiuni.

Marius Nicoară a fost, încă de la fuziunea PNL-PDL, co-preşedinte al organizaţiei PNL Cluj, alături de europarlamentarul Daniel Buda, însă Nicoară a anunţat la sfârşitul lunii iunie că renunţă la această poziţie, „asigurând un transfer de generaţii la conducerea partidului”, după cum a explicat senatorul liberal.

Deşi a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL Cluj, Nicoară nu are de gând să renunţe la politică.

”Probabil că voi candida, asta depinde foarte mult şi de organizaţia de la PNL”, a afirmat Nicoară.

 

mircea irimie

Deputat Mircea Irimie (ALDE)

Deputatul ALDE Mircea Irimie are o absenţă de 22.4%, 71 de luări de cuvânt, 60 declaraţii politice, 92, întrebări/interpelări, 1 moţiune, 92 iniţiative propuse şi 16 iniţiative devenite lege.

”Da, voi candida. Eu cred că deja am o oarecare experienţă, am avut o activitate bogată, am un registru al votanţilor care cât de cât mă onorează şi eu cred că am şanse de a merge mai departe. Am 92 de propuneri legislative din care 16 au devenit legi deja, produc efecte, am luări de cuvânt în Parlament. În ceea ce priveşte Turda, pot să spun că în faţa mea au fost 7 parlamentari de Turda şi eu am cea mai bogată activitate”, ne-a declarat Mircea Irimie.

 

adrian oros net

Deputat Adrian Oros (PNL)

Deputatul PNL Adrian Oros are un absenteism la vot de 41.7%, 36 luări de cuvânt, 23 declaraţii politice, 35 întrebări/interpelări, 14 moţiuni, 110 iniţiative propuse şi 15 iniţiative devenite lege.

”Da, voi candida. Am depus candidatura, urmează să stabilim în forurile partidului până în 15 august lista finală”, a declarat deputatul.

 

Radu zlati

Deputat Radu Zlati (PNL)

Deputatul PNL Radu Zlati, are un absenteism la vot de 13.1%, 102 luări de cuvânt, 63 declaraţii politice, 17 întrebări/interpelări, 14 moţiuni, 106 iniţiative propuse şi 133 iniţiative devenite lege.

”Mi-am depus candidatura  la secretariatul PNL Cluj. Dacă voi candida sau nu, nu ştiu, este o decizie a organizaţiei”, a declarat Radu Zlati.

 

alexandru-cordos

Senatorul Alexandru Cordoş (PSD)

Senatorul PSD Alexandru Cordoş a avut 110 iniţiative legislative, 33 declaraţii politice, 186 întrebări, 97 interpelări, 13 interpelări adresate Primului Ministru, 228 luări de cuvânt în plen, 0 moţiuni.

Candidatura senatorului ar putea fi împiedicată de partid din cauză că acesta este acuzat pentru trafic de influenţă, după ce i-ar fi promis unui om de afaceri, în schimbul unor foloase, că îl ajută să câştige mai multe licitaţii, Cordoş fiind acuzat de fapte de corupţie şi într-un alt dosar în care soţia sa, Mihaela, a fost condamnată deja, în primă instanţă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

În ciuda acestor fapte, Alexandru Cordoş este între primii cinci senatori din ţară şi primul din Transilvania, în privinţa activităţii sale parlamentare. De asemenea, acesta a obţinut rezultate foarte bune la alegerile locale, PSD a câştigat 11 primării, iar pentru Consiliul Judeţean a câştigat peste 20.000 voturi.

Cu toate acestea, Cordoş este rezervat într-o decizie fermă în ceea ce-l privesc alegerile parlamentare din toamnă şi spune că deocamdată nu poate da un răspuns.

 

Senator Laszlo Attila (UDMR)

Senatorul UDMR Laszlo Atilla a avut 41 de iniţiative legislative, 0 declaraţii politice, 0 întrebări, 2 interpelări, 0 interpelări adresate Primului Ministru, 12 luări de cuvânt în plen şi 0 moţiuni.

Cu privire la candidatura parlamentară din toamnă, senatorul nu are încă un răspuns, însă precizează că este foarte mult de lucru şi multe incertitudini privind evoluţiile pe paleta politică.

Decizia se va lua la sfârşitul lui septembrie, însă dar ar mai candida, acesta ar prefera să rămână tot la Senat.

La alegerile locale, UDMR nu a făcut pragul electoral la votul politic şi au avut doar 4,98%

Amintim că el şi-a obţinut actualul mandat de senator tot la „loteria naţională” a redistribuirii.

 

Deputat Steluţa Cătăniciu (ALDE)

Steluţa Cătăniciu, deputat ALDE, are o absenţă per mandat de 39,1%, 45 luări de cuvânt (în 26 şedinţe), 3 declaraţii politice, 8 luări de cuvânt în BP (în 6 şedinţe), 43 de propuneri legislative iniţiate, din care 6 promulgate, 24 de întrebări şi interpelări şi 4 moţiuni.

Cătăniciu va candida în mod cert pentru încă un mandat de deputat, iar la Cluj ALDE îşi propune un deputat şi un senator.

La nivel naţional, ALDE a obţinut un scor de 6,32% la votul politic, liderii formaţiunii şi-au întărit decizia de a participa singuri în alegerile parlamentare. Numai că în judeţul Cluj au strâns abia 3,49% din voturi.

 

aurelia cristea

Deputat Aurelia Cristea (PSD)

Aurelia Cristea are un absenteism la vot de la începutul legislaturii de 37.1%, 47 luări de cuvânt, 32 declaraţii politice, 61 întrebări/interpelări, 1 moţiune, 67 iniţiative propuse şi 17 iniţiative devenite lege

Aurelia Cristea, deputat PSD se pare că are alte planuri. Aflată în vacanţă, aceasta a declarat că din toamnă îşi va dedica timpul unor proiecte legate de sănătate şi îmbunătăţirea calităţii vieţii tuturor.

Aceasta a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Cluj-Napoca şi acum nici nu se află în cele mai bune relaţii cu noua conducere a social-democraţilor clujeni, ceea ce face ca obţinerea unei poziţii eligibile pe lista de candidaţi a PSD Cluj pentru parlament este puţin probabilă.

 

adrian gurzau 2016

Deputat Adrian Gurzău (independent)

Deputatul independent Adrian Gurzău are cea mai mare absenţă per mandat, de 73.6%, 87 luări de cuvânt, 84 declaraţii politice, 166 întrebări/interpelări, 10 moţiuni, 40 iniţiative propuse, 2 iniţiative devenite lege.

Acesta va candida tot la Camera Deputaţilor, însă nu se ştie ce tactică va folosi Traian Băsescu. Cert este că aceştia au la Cluj aproape 11.000 voturi la Consiliul Judeţean, voturi pe care le vor păstra dacă partidul va face pragul la nivel naţional, astfel vor avea un deputat şi un senator.

În 5 iunie, PMP (partid al cărui membru este Gurzău) nu a reuşit să atingă pragul electoral nici la nivel naţional (4,46%), nici la nivelul judeţului Cluj (4,37%).

 

Deputat Ioan Moldovan (ALDE)

Deputatul ALDE Ioan Moldovan are o absenţă per mandat de 20.8%, 69 luări de cuvânt, 49 declaraţii politice, 53 întrebări/interpelări, 1 moţiune, 71 iniţiative propuse şi 10 iniţiative devenite lege.

Însă, activitatea sa politică se va rezuma la nivel local, acesta nu va mai candida.

 

Deputat Elena Reuer (PNL)

Deputatul PNL Elena Reuer are o absenţă de 39.8%, 30 luări de cuvânt, 27 declaraţii politice, 14 întrebări/interpelări, 13 moţiuni, 95 iniţiative propuse, 11 iniţiative devenite lege.

Aceasta a declarat că nu va candida la parlamentare.


Cornel Itu (PSD) şi Mate Andras Levente (UDMR) nu au putut fi contactaţi, dar potrivit surselor din formaţiunile lor politice, amândoi se vor regăsi şi în viitorul legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.