După o gală de deschidere cu peste 1600 de spectatori și un weekend plin, săptămâna începe la TIFF cu un masterclass al unuia dintre cei mai influenți producători din lumea filmului, Nik Powell, și un concert exploziv The Tiger Lillies.

În weekend, unul dintre momentele de neuitat la TIFF 2013 a fost prilejuit de aducerea a circa 250 de copii din comunitățile de romi de la Pata Rât pentru a sărbători Ziua Copilului în festival. Cei mici și-au început ziua cu filmul Lotte și misterul pietrei Lunii (r. Heiki Ernits și Janno Poldma), la Cinema Arta, apoi au petrecut 1 iunie la Castelul Banffy de la Bonțida, unde s-au jucat și au asistat la spectacole. Proiectul special al TIFF a fost organizat cu sprijinul unor ONG-uri și instituții clujene.

Pe 3 iunie încep masterclass-urile Transilvania Talent Lab (TTL), la mansarda Napoca 15. Publicul poate lua parte, alături de cei 20 de participanți TTL, la discuțiile cu trainerii și invitații speciali TIFF. De la 11.00 la 13.00, cei interesați vor avea șansa să-l întâlnească pe unul dintre cei mai renumiți și influenți producători din Marea Britanie, la masterclass-ul „Cele 30 de lecții ale unui producător – Evanghelia după Nik Powell”. Nik Powell are o experiență de peste 30 de ani în industria filmului, este vice-președinte în consiliul Academiei Europene de Film, președinte al comitetului de film și membru al board-ului BAFTA. În anii 70, a înființat celebra casă de discuri Virgin Records, apoi, un deceniu mai târziu, Palace Productions, producând zeci de filme, printre care și Company of Wolves și Crying Game, de Neil Jordan, multi-nominalizat la Oscar.

Cel mai așteptat moment al zilei de luni este concertul The Tigger Lillies, de la Hotel Continental, ora 21.30. The Tiger Lillies combină cabaretul, vodevilul, musicalul și teatrul de stradă, are reputația unei trupe cult și fani declarați ca Mel Brooks, Terry Gilliam sau Marylin Manson. Unul dintre cele peste 30 de albume ale trupei, „The Gorey End”, a fost nominalizat la Grammy în 2003.

Despre muzică și despre viața unei cântărețe celebre vorbește documentarul Patricia Kaas – Ma vie/ My Life (r. Horst Mühlenbeck) proiectat de la 21.30, la Casa TIFF. Pe 24 iunie, Kaas va susține pentru prima dată un concert la Cluj-Napoca, la Sala Sporturilor.

La TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj), de la 21.30, sportivii și fanii lor își dau întâlnire la proiecția specială „Teatrul viselor”, de Laviniu Lazăr, un documentar despre participarea CFR Cluj la Champions League în 2012. Este prima prezență oficială a echipei de fotbal CFR Cluj 1907 într-un festival de film. La proiecție vor lua parte regizorul filmului, alături de membri ai echipei și invitați din staff-ul Clubului.

Luni, de la 12.00, la Cinema Victoria, în secțiunea Focus Grecia, cinefilii vor avea parte de două experimente fascinante: Boy Eating Bird’s Food (r. Ektoras Lygizos), alienant și plin de umor absurd, despre un tânăr care trăiește de pe o zi pe alta, și avangardistul The Capsule (r. Athina Rachel Tsangari). Selecția de opt titluri din Focus Grecia este realizată de Dimitris Kerkinos, programmer al secțiunii Balkan Survey la Festivalul de la Salonic, cu sprijinul Greek Film Center.

Highlight-ul zilei în Competiție este Wadjda (r. Haifaa Al-Mansour), care va rula la Cinema Victoria, de la 22.30. Este primul lungmetraj de ficțiune realizat vreodată integral în Arabia Saudită și cel dintâi regizat de o femeie. Haifaa Al-Mansour a așteptat ani la rând și a fost supusă unor numeroase restricții pentru a turna această peliculă care i-a adus, în cele din urmă, trei premii la Veneția și trofeul Festivalului Internațional de Film de la Dubai.

Filmul din Ursus Open Air, de la 21.45, este Prince Avalanche (r. David Gordon Green). Realizat în secret, la cererea regizorului, filmul premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Berlin e povestea atașantă a prieteniei dintre doi bărbați care își petrec vara împreună, departe de fete și petreceri, vopsind marcajele pe un pustiu şi interminabil drum de ţară. Cu Paul Rudd, Emile Hirsch și Lance LeGault în distribuție.

Din secțiunea tematică Acesta este sfârșitul/ This is the End, recomandarea zilei este Și eu/ Mee Too (r. Alexei Balabanov) – Casa de Cultură a Studenților, 18.30 -, o combinație de comedie morbidă și sci-fi metafizic, în tradiția lui Stalker, de Andrei Tarkovski. În Supernova rulează – la Cinema Florin Piersic, de la 20.30 – Mult zgomot pentru nimic/ Much Ado About Nothing, una dintre cele mai surprinzătoare adaptări moderne după o piesă de William Shakespeare, o delicatesă vizuală intimistă, plină de umor, al cărei autor este, imprevizibil, regizorul blockbuster-ului The Avengers, Joss Whedon.

Cinefilii au șansa să-l întâlnească luni, la Cinema Arta, după proiecția de la 17.00, pe regizorul canadian Denis Côté, care s-a întors anul acesta de la Berlin cu Premiul Alfred Bauer pentru Vic și Flo au văzut ursul/ Vic et Flo ont vu un ours, un film despre dilemele relației între două foste condamnate ajunse din urmă de un trecut întunecat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.