Societatea Română de Televiziune și radiodifuziune sunt datori statului de foarte mulți bani, iar aici vorbim la ordinul sutelor de milioane. TVR și Radio România nu-și mai permit ca posturile de televiziune și radio să fie finanțat de bugetul public, așa că au înaintat către senat o propunere legislativă.

 

Televiziunea Română se confruntă cu o perioadă foarte grea. Aceștia nu pot să plătească datoriile enorme pe care le au, dar și ștergerea lor ar fi ajutor de stat. De restructurări nici nu se pune vorba, din cauza prevederilor legale. Fiind prevăzută de Constituție, nu poate fi nici desființată. Nici insolvența nu este o soluție, tot din prevederi legale.

 

TVR are datorii colosale

În prezent, datoriile televiziunii și radioului public depășesc suma de 770 de milioane de lei, asta însemnând peste 170 de milioane de euro. La sfârșitul lunii ianuarie a anului acesta, înregistra obligații fiscale restante cu suma totală de 460,2 milioane de lei. Datoriile comerciale ale Societății Române de Televiziune depășesc suma de 230 de milioane de lei.

Societatea Română de Televiziune este definită ca serviciu public autonom de interes național, independentă editorial și care își desfășoară activitatea sub controlul Parlamentului. Serviciile publice de radio și televiziune sunt obligate să garanteze grupurilor sociale și politice importante exercitarea dreptului la antenă. TVR se confruntă cu o situație extrem de gravă, a cărei perpetuare poate duce la imposibilitatea furnizării acestui serviciu.

 

Salariile angajaților sunt puse cu semn de întrebare

Anul trecut, pentru cei aproximativ 2.500 de angajați pe care îi avea societatea, aceștia au înregistrat o cheltuială de 160 de milioane de lei. Potrivit directorului interimar, Irina Radu, în condițiile veniturilor din prezent și că toate datoriile ar trebui plătite în cinci ani, aceștia nu își vor permite să asigure salariile angajaților nici măcar pentru 1.500 dintre aceștia, ci a maximum 350-400 de salariați.

„Politizări succesive în eșalonul 2 și 3 au generat un corp intangibil. Vrei să-i dai afară prin restructurare? Se întorc prin procese și mai iau și despăgubiri”, a declarat Radu Carp pentru ziare.com.

 

Taxa TV și radio este foarte mică

Taxa TV și radio care se aplică pentru posturile de televiziune și cele de radio este de 4 lei pe lună. Aceasta nu am mai fost indexată din anul 2003, iar atunci a fost redusă de la 4,5 lei la 4 lei. Veniturile încasate în euro rezultă la 0,9 euro pe lună, deci 11 euro pe an. În comparație, a doua cea mai redusă taxă din Europa este de 26 de euro pe an, în Macedonia. Susele de finanțare a TVR și Radio România sunt taxele tv, publicitatea și alocațiile de la bugetul de stat. Veniturile proprii ale acestora se bazează pe taxa audiovizualului public, vânzări de programe și donații sau sponsorizări.

România are puțin peste 8.450.000 de locuințe, și circa 650 de mii de companii. Toate acestea trebuie să plătească, lună de lună, câte patru lei, dacă sunt persoane private, familii, sau persoane juridice fără salariați, 15 lei dacă sunt microîntreprinderi, 50 de lei pentru celelalte companii și câte 7,7 lei/cameră pentru hoteluri și alte unități de cazare. Există și câteva scutiri, pentru persoanele ce trăiesc din ajutor social sau pentru cei care declară pe propria răspundere că nu dețin televizor, sub sancțiunea unor amenzi pentru declarații false.

Pe lista semnatarilor propunerii legislative se numără și din județul Cluj doi senatori. Mate Andras – Levente de la UDMR și Cordoș Alexandru de la PSD.

În 2012, Guvernul Ponta ar fi trebuit să semneze cu TVR un memorandum prin care, în schimbul concedierii unor angajați, Directorul Executiv se angaja să actualizeze cuantumul taxei cu rata inflației. Lucru care bineînțeles nu s-a întâmplat, chiar dacă 800 de persoane a părăsit instituția. Tot în același an, pierderile uriașe fac primele victime în cadrul Societății Române de Televiziune. TVR Info își încetează emisia pe 15 august.

Într-adevăr, această problemă nu ține de consiliu, administrație sau vreun președinte de la TVR. Este o problemă structurală care ține de modul de funcționare, de legea de funcționare. Este nevoie de un efort și un consens al clasei politice.

Taxa e reglementată prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune și HG nr. 978/2003. Legea spune că persoanele și companiile trebuie să plătească aceste taxe în calitate de beneficiari ai serviciului de televiziune.

 

Nimeni nu știe ce o să se întâmple cu SRTv

Consiliul de administrație vrea ca Societatea Română de Televiziune să intre în insolvență și că aceasta insolvență să fie semnată de președinte, iar președintele să fie ales tot de consiliul de administrație. Alesul a fost George Orbean.

În data de 29 martie, Camera Deputaților a respins propunerea de numire a lui George Orbean în funcţia de preşedinte-director general al SRTv. George Orbean este i-a fost consilier lui Stelian Tănase. Fostul președinte al televiziunii își amintește că acesta a dispărut după trei luni, fără a-l anunța și fără să predea proiectul la care lucra. George Orbean este încă student.

Chiar și copreședinta PNL a declarat că s-ar bucura dacă membrii consiliului de administrație al TVR care să „reprezinte interesele postului public, nu un om de casă a a lui Liviu Dragnea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.