La 1 mai a avut loc, la Roma, beatificarea celui supranumit  de credinciosii catolici si nu numai, “cel mai iubit Papa”. La sase ani de la trecerea sa in nefiinta, Ioan Paul al II-lea a fost sarbatorit de 1,5 milioane de pelerini care au asistat la ceremonie. Daca vor fi aduse noi dovezi despre miracolele realizate de fostul pontif, acesta poate fi ridicat la rangul de sfant al Bisericii Catolice, asa cum au cerut credinciosii participanti la funeraliile sale.

Roma a fost loc de pererinaj pentru aproximativ 1,5 milioane de persoane, cu ocazia beatificarii Papei Ioan Paul al II-lea, la 1 mai 2011. Credinciosii catolici au asistat la una dintre cele mai mari slujbe din istoria Vaticanului, in semn de admiratie pentru una dintre principalele figuri ale ultimelor decenii. Oficialitatile Romei au fost surprinse de numarul mare de persoane care au venit sa asiste la ceremonie, estimarile initiale fiind de un milion de turisti. Doar cateva sute de mii au incaput in Bazilica “Sfantul Petru” si strazile din imprejurimi, ceilalti urmarind funeraliile pe 14 ecrane uriase raspandite prin oras sau au ascultat slujba la radio in poloneza si italiana.
Ceremoniile nu au fost lipsite de incidente.
Cardinalul spaniol Augustin Garcia Gasco Vicente, fost arhiepiscop de Valencia, a murit duminica la Roma, in urma unui infarct, cu putin timp inainte de beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea.
Papa Benedict al XVI-lea l-a laudat pe precursorul sau pentru ca a contribuit la caderea comunismului prin credinta, curaj, si “forta unui titan, o forta care a venit de la Dumnezeu”. Actualul cap al Bisericii Catolice a facut referire la sprijinul pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a acordat miscarii Solidaritatea, accelerand astfel caderea Cortinei de Fier. “A recastigat pentru crestinism acea speranta care a ezitat in calea marxismului si ideologiei progresului. A reinstituit statutul crestinatatii de religie a sperantei”, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea, citat de Associated Press.

“Santo Subito!”

Beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea a fost cea mai prompta din istoria catolicismului. Benedict al XVI-lea a initiat procedurile de indata ce a trecut perioada traditionala de asteptare de cinci ani de la moartea pontifului. In timpul inmormantarii acestuia, multimea a scandat “Santo Subito!”, adica sanctificarea imediata. Ceremonia de beatificare a amintit locuitorilor Romei de zilele din preajma inmormantarii Papei, cand 3 milioane de credinciosi au stat de veghe sub fereastra camerei sale si s-au perindat sa-si ia la revedere zile la rand. Pelerinii au repetat procesiunea dupa slujba de duminca, insotind sicriul adus din grota bisericii Sfantul Petru si depus in cea mai mare bazilica din lume.
Beatificarea este ultimul pas inainte ca un candidat sa fie declarat sfant. Insa, inainte de a fi canonizat, Ioan Paul al II-lea are nevoie de inca un miracol care sa-i fie atribuit. Oficialii Vaticanului au anuntat deja ca au primit instiintari despre vindecari inexplicabile, sugerand ca in scurt timp fostul pontif va fi declarat sfant sau doctor al bisericii.
Dupa slujba de aproape trei ore de la Roma, Papa Benedict s-a rugat in fata sicriului precursorului sau, fiind urmat de sirul interminabil de credinciosi care s-au peridat in semn de respect si admiratie prin fata acestuia. Sicriul a fost, ulterior, mutat intr-o capela laterala, “Sf. Sebastian”, alaturi de capodopera lui Michelangelo, sculptura in marmura cunoscuta sub numele de “Pieta”. In timpul slujbei, Papa Benedict al XVI-lea a primit din partea unei calugarite poloneze care l-a ingrijit pe Ioan Paul al II-lea pe durata pontificatului sau, o racla care contine o fiola cu sangele luat suveranului de la Vatican in timpul ultimei sale spitalizari. Sora Tobiana s-a vindecat de boala Parkinson in mod inexplicabil, acesta fiind considerat miracolul necesar pentru beatificarea fostului pontif.

Delegatii si pelerini din intreaga lume

La ceremonie au participat 16 capi de stat, opt premieri si cinci membri ai caselor regale europene. Politia Romei a asigurat siguranta pe kilometri in jurul Vaticanului, cu elicoptere in aer, barci pe Tibru si 5.000 de soldati in uniforma care s-au asigurat ca delegatiile oficiale, clericii si VIP-urile ajung la locurile desemnate prin marea de pelerini. Principele Felipe al Spaniei, fostul presedinte al Solidaritatii, Lech Walesa, si presedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, au fost intampinati de premierul Berlusconi. In tara natala a fostului Papa, zeci de mii de persoane s-au adunat, alaturi de premierul Donald Tusk, in ploaie, la principalele biserici din Cracovia si Wadowice, acolo unde Ioan Paul al II-lea s-a nascut, in 1920, sub numele de Karol Wojtyla.
PS Florentin Crihalmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, a calatorit la Roma pentru beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea, alaturi de un grup mai mare de pelerini. La Roma au fost prezenti,  la ceremonie, multi pelerini greco-catolici, preoti, persoane consacrate si credinciosi laici. Tinerii Asociatia ASTRU-Cluj au pornit intr-un pelerinaj al bucuriei alaturi de studentii de la Seminarul Teologic “Sfantul Ioan Evanghelistul” din Cluj, insotiti de pr. rector Calin Bot si de preoti formatori.
PS Florentin Crihalmenu este singurul Episcop roman care a primit hirotonirea episcopala prin mainile Papei Ioan Paul al II-lea. “Vestea beatificarii Papei Ioan Paul al II-lea in Duminica Divinei Indurari – 1 mai 2011, este o “buna vestire” pentru mine si consider ca pentru toti romanii de buna credinta, indiferent de confesiune. A fost un moment de bucurie, de emotie, pentru ca a avea aceasta mare onoare de a fi vazut, discutat, intalnit o persoana care va fi ridicata la cinstea altarelor ca si Fericit, pentru mine, este un eveniment unic. Consider ca numirea sa ca Fericit al Bisericii este pe deplin meritata. Toate momentele de intalnire cu Papa Ioan Paul al II-lea au fost momente deosebite, de aceea bucuria, emotia, sunt cele care caracterizeaza aceasta “buna vestire” din luna mai, o luna dedicata Preasfintei Fecioare Maria la care el insusi a tinut foarte mult. Trebuie mentionat faptul ca primele generatii de Episcopi greco-catolici romani au primit Bulele Pontificale cu sigiliul si semnatura Pontifului Ioan Paul al II-lea. El este cel care a refacut structura ierarhica a Bisericii Greco-Catolice dupa perioada de persecutie: decembrie 1948 – decembrie 1989. Putem spune ca de personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea se leaga reinvierea Bisericii noastre”, a declarat PS Florentin Crihalmeanu.

Diana Gabor

Papa Ioan Paul al II-lea (1920-2005)

Nascut in Polonia, in localitatea Wadowice, Karol Josef Wojtyla a fost unul dintre cei trei copii ai lui Karol Wojtyla si Emilia Kaczorowska, poloneza de origine lituaniana. La varsta de 21 de ani, Karol Josef Wojtyla isi va fi pierdut atat mama, cat si fratele mai mare si, in final, tatal. Anii tineretii il gasesc pe Karol Wojtyla in postura de sportiv (fotbal, altletism), student la Universitatea Jagellonian din Cracovia, bibliotecar voluntar, actor si scriitor de teatru. Dupa moartea tatalui, la 21 de ani, Karol Wojtyla se apropie de preotie, prin studiul in cadrul unui seminar polonez clandestin in timpul asediului nazist. In aceeasi perioada, biografiile consemneaza ajutorul dat mai multor evrei polonezi, in special unei tinere de 14 ani  care a afirmat, ulterior, ca ii datoreaza viata.
Ca preot, activitatea sa a inceput la 26 de ani, in 1946, in paralel cu activitatea academica teologica, incununata cu un prim doctorat in teologie, la Roma. Revenit la Cracovia, Karol Wojtyla a predat etica la Universitatea Jagellonian, dedicandu-se, in paralel, si sub pseudonim, activitatii de scriitor. Ascensiunea in Biserica Catolica, cuprinzand si arhiepiscopia Cracoviei, a culminat cu alegerea sa ca Papa in 1978, dupa scurta perioada de 33 de zile a predecesorului, Ioan Paul I, in onoarea caruia a ales numele de Ioan Paul al II-lea. Ioan Paul al II-lea, al 264-lea Papa in 455 de ani, a fost primul din istorie de o alta origine decat cea italiana si cel mai tanar pontif al secolului XX.
Numele Papei Ioan Paul al II-lea este legat de o activitate impresionanta de conciliere a religiilor, de apropiere dintre tineri si biserica si de o implicare majora in politicile globale si demersurile pacifiste, inclusiv in caderea comunismului. Toate acestea i-au adus lui Ioan Paul al II-lea nu doar admiratia pe scara planetara, justificand meritatul titlu de “cel mai iubit Papa”, ci si tentativele de asasinat. Cea mai cunoscuta tentativa de asasinat, din 1981, in Piata Sfantul Petru din Roma, a apartinut unui turc pe care, doi ani mai tarziu, Papa l-a vizitat in puscarie, declarandu-i iertarea. Alte doua tentative au avut loc in Portugalia (1982) si Filipine (1995).
In mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Romania, la invitatia patriarhului Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane, vizita fiind prima intr-o tara predominant ortodoxa si prima tentativa de conciliere de la schisma din 1054. Papa Ioan Paul al II-lea s-a stins din viata la varsta de 84 de ani, fiind inmormantat la Bazilica Sfantu Petru din Vatican, pe 2 aprilie 2005, dupa 27 ani de papalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.