Chiar dacă relația dintre angajat și angajator este reglementată prin cea mai importantă formă de raport juridic în muncă (contractul individual sau colectiv de muncă), apar de multe ori neînțelegeri referitoare la anumite drepturi bănești, neînțelegeri care pot fi soluționate numai prin intermediul instanței de judecată. Acesta a fost și situația dintre un angajat al Institutului Român de Știință și Tehnologie și instituția amintită. Este vorba despre Luigi Malago, cercetător și lider al unei echipe de cercetare. Dosarul se află încă în proces de judecare, decizia judecătorului fiind atacată cu apel de angajat.
Atât timp cât prestarea muncii are caracter oneros, angajatorul are obligația să remunereze angajatul întocmai celor stabilite prin contractul individual sau colectiv de muncă. Din păcate, mulți angajatori încalcă clauzele contractuale iar unele dintre cele mai frecvente motive pentru care se ajunge în instanță sunt: neplata orelor suplimentare, neacordarea bonusurilor și sporurilor stipulate în contract ori neacordarea de zile libere compensatorii.
Acționarea în judecată a angajatorului reprezintă soluția prin intermediul căreia angajatul are șansa de a-și recupera anumite drepturi bănești de care a fost privat de angajator, pentru perioada în care au existat raporturi juridice de muncă între cei doi. Chiar dacă numărul acțiunilor deschise în instanțele de judecată din România pentru litigii de muncă este în scădere (45702 dosare în anul 2016 față de 101709 dosare în anul 2010, potrivit unor statistici), există încă foarte mulți angajatori care nu respectă întocmai contractele pe care le semnează, creând astfel un prejudiciu pentru prestatorul muncii.
În cazul în care raporturile juridice de muncă reglementate prin norme legale nu sunt respectate și se dorește acționarea în judecată a angajatorului, trebuie să se țină cont de câteva aspecte foarte importante.
Instanța a decis în favoarea Institutului
Procesul a fost deschis acum trei ani, în 2018, potrivit portalului instanțelor de judecată, iar părțile implicate încă se judecă pe litigii de muncă la Curtea de Apel Cluj.
În luna iulie a anului trecut, instanța a admis apelul declarat de Luigi Malago împotriva sentinței primite în 2018 la Tribunalul Cluj.
Soluția pe scurt: Admite în parte apelul declarat de LM împotriva sentinţei civile nr. 2454 din 21.11.2018 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosar nr. 2818/117/2019, pe care o schimbă în parte în sensul că admite în parte cererea de chemare în judecată, anulează art. 39 alin. 3 din Regulamentul intern general şi art. 8 alin. 2 şi 4 din Regulamentul privind activitatea directorilor proiectelor finanţate din fonduri structurale. Respinge în rest pretenţiile. Obligă pe reclamant să plătească pârâtei 3500 lei cheltuieli de judecată aferente judecăţii în primă instanţă. Compensează cheltuielile de judecată în apel. Definitivă.
Ulterior, judecătorul dosarului de la Tribunalul Cluj a respins acțiunile angajatorului Luigi Malago, obligându-l pe cercetător să plătească suma de 5300,64 lei, cheltuieli de judecată.
Soluția pe scurt: Respinge, ca neîntemeiată, acţiunea formulată de reclamantul L.M. în contradictoriu cu pârâta I.R.Ş.T. Obligă reclamantul la plata către pârât a sumei de 5300,64 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Ia act de declaraţia reprezentantei reclamantului de solicitare a cheltuielilor pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la TRIBUNALUL CLUJ.
Situația se învârte în cerc
Cercetătorul Luigi Malago a atacat din nou decizia, cu apel, iar Curtea de Apel Cluj, unde a fost trimis ulterior dosarul spre a se continua judecata, l-a obligat pe reclamant să plătească 3500 lei drept cheltuieli de judecată.
Soluția pe scurt: Dispune din oficiu îndreptarea erorii materiale strecurate în penultimul alineat al considerentelor deciziei civile nr. 619/A/2020 pronunţată de Curtea de Apel Cluj în sensul că în loc de „Curtea îl va obliga la plata către reclamant a sumei de 3500 lei cheltuieli de judecată parţiale în fond (onorariu avocaţial parţial acordat)”, cum greşit s-a consemnat, se va trece corect: „Curea va obliga reclamantul la plata către pârâtă a sumei de 3500 lei cheltuieli de judecată parţiale în fond (onorariu avocaţial parţial acordat)”. Definitivă.
Decizia de mai sus a fost pronunțată la finalul anului trecut, în noiembrie.
Situația pare să se învârtă într-un cerc, părțile implicate judecându-se și acum. Potrivit stadiului procesual al dosarului, acesta încă se judecă, decizia instanței fiind atacată din nou cu apel.
Cine este Luigi Malago
Luigi Malago este cercetătorul principal în cadrul echipei de documentare a Geometriei informației și aplicațiile sale în Machine Learning, cu studii în Inginerie Informatică (deține în acest sens o diplomă de master, 2008) și Tehnologia Informației (doctorat, 2012).
Italianul Luigi Malago este și liderul echipei de cercetare, formate din 14 membri.
Potrivit CV-ului publicat pe site-ul personal, Luigi Malago lucrează la Institutul Român de Știință și Tehnologie din Cluj-Napoca din anul 2016. Anterior, în perioada 2012-2014 a lucrat ca cercetător la o universitate din Italia – Universita’ degli Studi di Milano, din 2014 până în 2016 ca profesor la universitatea Shinshu din Nagano, Japonia. În aceeași perioadă a activat și ca cercetător în cadrul universității Carlo Alberto din Italia.
Bine că i-au falsificat fișa postului așa cum se practică la USAMV CJ