Primarul Emil Boc a inițiat un proiect care va fi analizat de membrii Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca în data de 5 august. Proiectul de hotărâre prevede cumpărarea unui imobil monument istoric în valoare de 20.000 de euro, aflat momentan în proprietatea unei societăţi de leasing.

Primăria are nevoie de acest imobil în vederea amenajării unui Teatru de vară pe Dealul Cetăţuie. În luna mai anul acesta consiliul local a decis să renunţe la dreptul de preemţiune pentru una din cele două clădiri monument istoric existente în zonă, cu condiţia să-i fie vândut terenul de 10.000 de metri pătraţi, la preţul de 10 euro/metru pătrat de către firmele respective.

Primăria Cluj-Napoca a renunţat la dreptul de preemţiune la cumpărarea clădirii monument istoric Pavilion C de lângă Hotel Belvedere, dar a decis să cumpere clădirea Pavilion G, pentru suma de 20.000 de euro. Cele două societăţi care dețin în acest moment obiectivul dorit de primărie şi-au asumat obligaţia de vânzare a terenului pe care primăria vrea să construiască Teatrul de vară de pe Cetăţuie.

Citește și:

Boc aruncă praful de Cetățuie în ochii clujenilor

Cetățuia (în maghiară Fellegvár) este o fortificație construită în perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume din Cluj-Napoca, în cartierul Gruia. Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pământ. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est și nord. Deasupra porților și în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative, o garnizoană și un depozit de armament.

Fortificația a fost ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori și ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluției de la 1848. Aici a fost întemnițat și executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției. Din vechea cetățuie a mai rămas puțin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă.

Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălțată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comuniști în anii 50. Crucea inițială a fost ridicată în memoria celor întemnițați aici.

Află mai multe:

SALVAȚI Cetățuia! Tic-tac, tic-tac…Primarul promite un proiect de hotărâre cu DA pentru cumpărarea unei bucățele din Cetățuie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.