Chinezii de la Avic International Holding Corporation au anunţat în luna octombrie a anului precedent o investiţie de 350 de milioane de euro la Someş Dej, societatea controlată, prin intermediul Serviciile Comerciale Române (SRC), de omul de afaceri Ştefan Vuza. Investiţia este pe cale să se piardă, iar ante-contractul anunţat cu surle şi trâmbiţe este pe cale să cadă. Dacă investiţia iniţială era de 500 de milioane de euro, aceasta a scăzut ulterior la 350 de milioane de euro, fapt care a fost doar o “acoperire” pentru o disponibilizare. Numeroase surse din interiorul Someş Dej susţin că în companie se cunoaşte deja faptul că preluarea de către chinezi este un vis nematerializat, iar disponibilizările sunt pe punctul de a fi făcute. Conform informaţiilor “Gazetei de Cluj” majoritatea angajaţilor din cadrul fabricii vor fi disponibilizaţi, deşi acest lucru încă nu a fost anunţat încă la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. Primarul din Dej, Morar Costan, a confirmat informaţiile “Gazetei de Cluj” conform cărora şansele ca investiţia chinezilor de la AVIC să se materializeze au scăzut dramatic. Consorţiul format din Avic, China Paper şi Huadian nu sunt mulţumiţi de cum arată viitorul fabricii Someş Dej, iar investiţia este la un pas să nu se materializeze.

Ştefan Vuza, omul de afaceri care deţine SRC, a recunoscut şi el că şansele finalizării investiţiei au scăzut.
Acum câteva luni au fost efectuate noi disponibilizări la Someş Dej, iar în prezent lucrează în cadrul companiei doar 50-60 de oameni. Vuza a specificat că acest lucru era inevitabil. "Există riscul ca proiectul să nu pornească dar, chiar dacă se va materializa acest lucru, mai întâi vom avea nevoie de ingineri constructori. Practic, fabrica este oprită de un an, însă am menţinut angajaţii pentru staţia de apă de care au nevoie locuitorii Dejului", a precizat, în presa locală, omul de afaceri.

Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat pentru “Gazeta de Cluj” că oficialii Someş Dej nu au anunţat disponibilizări în viitorul apropiat, iar că ultimele persoane date afară de la fabrica din Dej au fost disponibilizate la sfârşitul anului trecut sub pretextul retehnologizării.

“Anul acesta nu am primit nicio cerere de disponibilizare din partea Someş Dej. În schimb, anul trecut am primit o cerere de retehnologizare datorită investiţiilor chinezilor”, a declarat, pentru „Gazeta de Cluj”, Daniel Don.

Conflict cu austriecii

Pentru a duce mai departe pla¬nul redresării combinatului, grupul SCR trebuie să rezolve conflictul cu firma austriacă MFC Commodities (MFCC), de la care a achiziţionat, în 2004, acţiunile Someş Dej. SCR nu a efectuat plăţile convenite în contractul de vânzare de acţiuni. Potrivit avo¬caţilor MFCC, SCR nu a plătit două tranşe, cele din 15 ianuarie 2009 şi 15 octombrie 2009. Pentru acţiunile cumpărate de la austrieci, Vuza mai are de achitat încă trei tranşe, suma totală datorată fiind de aproximativ 1,8 milioane de dolari. Pentru a-l face să plătească, austriecii au iniţiat procedura de executare silită a gaju¬ri¬lor aferente obligaţiilor de plată din contractul încheiat cu firmele controlate de Ştefan Vuza. Potrivit contractului, plata a fost eşalonată pe mai mulţi ani, fiind constituit şi un gaj pe pachete de acţiuni Someş Dej. Pe 15 ianuarie 2009, dată la care devenea scadentă una dintre tranşe, firmele lui Vuza care primiseră acţiunile nu au mai făcut plata. Situaţia s-a repetat pe 15 octombrie 2009, când o altă tranşă a devenit scadentă.
Întrebată de “Săptămâna Financiară” dacă îşi va continua acţiunile în acest nou context, firma austriacă nu a făcut niciun comentariu. În schimb, Şte¬fan Vuza s-a apărat spunând că acel contract încheiat cu MFCC în 2004 expiră în 2012. „Noi am cumpărat 51% din acţiuni şi ne-am angajat să preluăm şi restul titlurilor, până la 70%, în cote anuale de 5 procente. Am cumpărat din 2005 până în 2009, când am întârziat, într-adevăr, achiziţia. Dar contractul este valabil şi expiră în 2012. Ne vom şicana pu¬ţin pentru penalităţi”, a declarat Vuza.

Uite contractul, unde-i contractul?

Ştefan Vuza, care controlează grupul SCR, a declarat în octombrie 2010 că negocierile cu Avic International Holding Corporation au început în urmă cu 11 luni, iar memorandumul de înţelegere a fost semnat pe 19 octombrie la Beijing. Contractul pe care l-a semnat, de fapt, Vuza prevedea doar faptul că celor de la AVIC li se va pune la dispoziţie compania pentru a face anumite teste şi studii despre potenţialul zonei. În urma testelor, aceştia nu au fost foarte mulţumiţi de către rezultatele pe care le-au văzut la faţa locului aşa că au cerut ca mai multe firme să vină să suporte o investiţie cu grad mare de risc. Astfel, în consorţiul care urma să investească 350 de milioane de euro s-au mai alăturat două firme chineze: China Paper şi Huadian.
În schimb, Vuza a mai spus la acea vreme că, în urma unei majorări de capital, AVIC va deveni acţionar majoritar la Someş Dej, cu o deţinere de aproximativ 75%.
"Nu vom vinde nici o participaţie, ci va fi o majorare de capital. Nimeni nu face o investiţie atât de mare dacă nu devine şi acţionar majoritar. Ei au nevoie de un partener român aici, nu vor să rămână singuri", a mai spus Ştefan Vuza.
Întrebat cum a ajuns la AVIC pentru această investiţie, Vuza a spus că, iniţial, SCR a avut în vedere mai mulţi potenţiali investitori.
"Am încercat mai întâi în Europa, dar a început criza. Am selectat apoi şase ţări care nu resimţeau foarte tare criza criză, printre care China, Brazilia, India. S-a mers pe ţările care au nevoie de celuloză, iar China importă în acest moment foarte multa celuloză. S-a mers pe factorul guvernamental, iar Ministerul Economiei din China a nominalizat AVIC, care mai are investiţii în Ucraina şi Finlanda", a precizat Vuza.

Avic International Holding Corporation este o companie deţinută de Stat, care are activităţi, în principal, în apărare şi aviaţie, dar şi în comerţ, logistică şi managementul activelor. Holdingul are aproape 200 de filiale, deţine peste 20 de companii listate şi are 60 de birouri internaţionale. Compania are 450.000 de angajaţi şi îşi propune ca până în 2017 cifra de afaceri să urce la 200 miliarde de dolari.

Grupul SCR activează pe nouă platforme industriale, una dintre ele fiind cea din domeniul producţiei de celuloză şi hârtie. Grupul este structurat în şase divizii: Utilaje Speciale, Construcţii de Maşini şi Aparataj, Textilă, Chimică, Hârtie şi Aeronautică.

Şanse în scădere

Chiar şi primarul municipiului Dej a susţinut că şansele ca investitorii chinezi să fie interesaţi de Someş Dej au scăzut.

“Încă mai sunt discuţii. Iniţial, au fost şanse foarte mari. Pe urmă au mai intrat în consorţiu încă două firme. În momentul de faţă societăţile cer date suplimentare şi să sperăm că se va încheia totul cu bine. Cam într-o lună de zile trebuie să primim un răspuns. Au scăzut puţin şansele faţă de primele evaluări, aşa că parcă nu mai este la fel ca la început”, a declarat primarul din Dej, Morar Constan.

Jongleriile lui Vuza

După ce a “jonglat” cu mai multe împrumuturi între societăţile pe care le deţine sub umbrela Serviciile Comerciale Române (SCR), Ştefan Vuza a cerut insolvenţa unei firme. SC Sinterom Cluj Napoca a cerut insolvenţa firmei A1 Impex, o societate prin intermediul căreia Vuza deţine SC Someş Dej. Cu toate acestea, în comunicatul remis Bursei de Valori Bucureşti, nu se precizează valoarea sau vechimea datoriilor pe care SC A1 o are faţă de producătorul de bujii. Vuza a fost prins în ofsaid de unul dintre ceilalţi acţionari, SIF Oltenia, care a cerut ca în viitoarea Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor din cadrul Sinterom, din data de 10 august, să fie prezentate toate aceste datorii.

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.