Noua conducere a Spitalului de Urgență Cluj Napoca a luat o decizie care a blocat activitatea unei secții de impotanță vitală pentru salvarea vieții oamenilor, potrivit Evenimenul Zilei.

ără precedent! Noul manager le-a transmis medicilor că în blocul operator nu mai intră nimeni, începând de la 1 martie 2021. Singura excepție sunt medicii care au contract cu Spitalul Județean. Adică doi medici titulari și patru colaboratori, plătiți la oră.

Medicul chirurg Lucian Fodor (foto jos) este șeful Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructivă. Acesta a declarat pentru EvZ  că, în semn de protest, medicii nu vor mai face gărzi. Asta înseamnă că toate victimele unor accidente de circulație și nu numai, vor fi transferate spre alte spitale din țară.  Medicul Fodor mai spune că situația de la Cluj este foarte gravă și că medicii refuză să mai intre singuri în operații extrem de complexe.

Motivul este unul simplu. Operațiile sunt foarte grele iar riscul de a greși este foarte mare. Trebuie cunoscut faptul că medicii de la această secție intervin la toate marile traumatisme produse în urma unor accidente de circulație, accidente de muncă sau casnice. Medicii clujeni operează membrele, defecte de țesut, leziuni de nervi, vase, tendoane, fracturi și arsuri. Cazurile trimise până acum la Cluj, sunt din toate județele Transilvaniei. În plus, în această secție sunt zece paturi pentru persoanele care au suferit arsuri.

Situația este complicată. Fără precedent!

În prezent, activitatea acestei secții vitale din cadrul Spitalului Județean Cluj, este asigurată de 24 de ore din 24. Doi medici titulari asigură activitatea de zi și gărzile. Ceilalți patru medici specialiști sunt plătiți la gardă, pentru orele pontate.  Medicul Fodor a mai spus că medicii rezidenți în specialitatea de Chirurgie Plastică, participă benevol la activitatea Secției. În plus aceștia învață meserie de la cei mai buni medici și sunt și de un real ajutor pentru aceștia.

„Dificultatea cazurilor este mare și rezidenții vin să învețe pentru că au ce să învețe de la noi. Secția de Chirurgie Plastică de la SCJU Cluj nu este inclusă pe lista spitalelor pentru pregătire în rezidențiat. În mod paradoxal, Spitalul din Satu Mare și cel din Baia Mare au acest drept. În contextul pandemiei Covid19, de un an de zile, în Cluj Napoca, noi asigurăm gărzile pe Chirurgie Plastică”, a mai spus Fodor. Practic, este fără precedent un astfel de protest al medicilor clujeni.

Începând de luni, 1 martie 2021, medicii nu vor mai putea asigura gărzi, iar toate cazurile grave care până acum erau aduse din toate județele Transilvaniei la Cluj Napoca, vor fi transferate în alte județe, în funcție de de vor decide cei de la DSP Cluj.

Situația a fost generată de noul manager. Fără precedent!

Lucian Fodor a declarat pentru EvZ că a fost pus în fața unui fapt împlinit de către managerul SCJU.

„În data de 18 februarie 2021, noul manager ne-a comunicat o adresă prin care a interzit accesul pe Secție al medicilor rezidenți care participau benevol. Pe cale de consecință, pe data de 23 februarie, managerul Claudia Gherman ne-a comunicat că în blocul operator mai poate intra decât personalul care are contract cu Spitalul Județean. Adică eu și un alți cinci colegi medici”, spune medicul Fodor.

Riscul unui malpraxis în cadrul operațiilor făcute aici este unul enorm. Din acest motiv, medicii intră la operație în echipă, fie câte doi specialiști, fie un specialist și un rezident. Totul depinde de complexitatea cazului operat.

„Operațiile de reconstrucție și tot ce facem noi, sunt foarte grele. Frecvent intrăm doi medici pentru că nu permitem să greșim. În condițiile date de doamna manager va intra în operație un medic, fără ajutor. Nu pot să greșesc. Medicii rezidenți care ne asistau și ne ajutau veneau din dorința de a învăța și ajuta și nu pentru că ar fi făcut parte din programul de rezidențiat. Bugetul Spitalului nu era afectat”, mai spune Fodor.

Ca urmare a deciziei, noului manager al Spitalului Clinic Județean Cluj medicii de la Compartimentul de Chirurgie Reconstructivă au anunțat că nu vor mai putea face de gardă.

”Cazurile grave din toată Transilvania erau trimise la Cluj. Să vă gândiți câte accidente de circulație grave sau alte accidente au loc pe un areal așa de mare. De la 1 martie 2021, după orele 14, cazurile vor fi trimise la Brașov sau Baia Mare, sau altundeva, unde sunt centre de chirurgie reparatorie

Medic de elită școlit în SUA și Israel

Chirurgul Fodor este un mare specialist în Chirurgia reparatorie și reconstructivă. A studiat în Statele Unite și în Israel timp de șapte ani. Deși a avut oferte peste oferte, Fodor a revenit la Cluj pentru a pune în practică ceea ce a învățat în Israel și SUA.

„La Cluj facem traumatologie și intervenții grave cu tehnici de ultimă oră. Este foarte frustrant. Eu am stat șapte ani în SUA și Israel. Eu aplic la Cluj ce am învățat în SUA și în Israel, adică ultimele metode folosite în medicina de elită. Mi-am dat silința să transmit rezidenților din cunoștințele și experiența mea. Valoarea publicațiilor mele științifice este susținută de indicele Hirsh – 17, pe Web of Science și de 22 pe Research gate. Asta este pentru cunoscători. Deși nu sunt cadru universitar am indici de profesor universitar. Fac și muncă de cercetare pentru că vreau să las ceva în urma mea, din care pot să învețe și tinerii mei confrați”, a mai spus Fodor.

Managerul se apără

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Claudia Gherman a declarat pentru EvZ că nu a blocat nicio secundă activitatea Secției de Chirurgie Reconstructivă.

Ziua de Cluj | Cine este Claudia Gherman, noul manager al Spitalului  Județean de Urgență Cluj-Napoca/ Are 3 apartamente, 2 masini si salarii  generoase

Claudia Gherman mai susține că a vrut doar să legalizeze prezența medicilor rezidenți în compartimentul respectiv. Și asta pentru că există reclamații de malpraxis în cazul unor medici care nici măcar nu au contract cu Spitalul Județean Cluj.

„Documentul cu numărul 736/2021 nu se referă la restricționarea activității medicale. Nu se referă la activitatea de acordare a serviciilor de sănătate pentru populație, ci se referă stric la activitatea de educație și formare. După cum scrie clar în document – studenți/rezidenți aflați în formare, invitați din țară și străinătate”, a precizat Claudia Gherman.

Managerul de la SCJU Cluj Napoca a mai spus că medicul Lucian Fodor nu i-a comunicat lista cu programarea gărzilor pentru luna martie.

„A transmis doar telefonic, în ziua de vineri, că nu va mai organiza activitatea de gărzi la domiciliu începând de luni. Acest tip de decizie unilaterală nu poate fi acceptată datorită următoarelor aspecte: nu există justificare medicală și nu a fost înștiințată conducerea a executivă a spitalului”, a mai spus Gherman.

Citește și: Rectorul UMF respinge acuzațiile privind îngrădirea dreptului la educație a studenților nevaccinați

4 COMENTARII

  1. Inca un concurs intre medici pe tema care are „scula” mai mare si „ouale” mai tari.
    De suferit sufera fraieri (inclusiv eu) care platesc biruri grele ca sa aibe ei salarii mari, indiferent de munca prestata.
    Apropo, stiti de ce se intorc toti acesti „scoliti in strainatate”? Pentru ca nu fac fata cerintelor din tara respectiva.

  2. Si ca orice lucru bun care se întâmplă în țărișoara asta amărâtă, la un moment dat cineva îl sufoca, câteodată fără motiv, doar pentru ca poate.Cam așa se întâmplă și cu pregătirea rezidenților în specialitatea Chirurgie Plastica în extraordinarul centru universitar Cluj Napoca … este limitată și prinsă într-un joc orgolios ale unor „personalități emerite”.
    Problema este mult mai ampla și mai veche din păcate și lumea s-a cam saturat.
    Rezidențiatul nostru se desfășoară, în prezent, pe o perioada de 6 ani de zile. (Mai sunt colegi care activează pe un rezidențiat de 5 ani de zile). Primii doi sunt încărcați, din punctul meu de vedere inutil, cu 15 tipuri de module. Cel mai benefic este modulul de Chirurgie Generală care se desfășoară pe o perioada de 6 luni de zile și din care chiar ai ce învața, mai ales ai norocul sa dai peste un chirurg dispus sa te învețe. Restul? sunt o gluma proasta … stai câte 1 luni, rar 2, sau chiar și 2 săptămâni în care teoretic ar trebui sa cochetezi cu alte ramuri medico-chirurgicale care cât de cât ar avea ceva în comun pe ici-colo cu Chirurgia Plastica. Realitatea consta în faptul ca te prezinți frumos în ziua începerii unui modul, toți se uita „chiorâș” la tine, te întreabă cine ești și ce vrei (e foarte amuzant cum în fiecare an sunt mirați de apariția rezidenților de plastica pe secția lor), te trec pe o Lista ca sa iti iei și tu un pontaj, și după te ignora. Și pe buna dreptate … de abia isi manageriază coordonatorii rezidenții lor darămite sa mai venim și noi și să-i încurcăm. Și Dupa 2 ani in care ai acumulat extraordinar de multe cunoștințe medico-chirurgicale te duci frumos la Unitatea Spitalicească Mama … și anume Spitalul de Recuperare, unde pentru următorii 4 ani vei fi instruit CONFORM ACESTEI PROGRAME ( https://rezidentiat.ms.ro/curricule/2018/chirurgie_plastica_estetica_si_microchirurgie_reconstructiva_2018.pdf ) și la final ieși mândru de tine ca și specialist în Chirurgie Plastica foarte bine pregătit (rog a se citi ultima parte cu sarcasm).
    Revenind la problema actuala, eu, împreună cu o mana de colegi, am făcut gărzi VOLUNTARE în cadrul Compartimentului de Chirurgie Plastica din Chirurgie I. În special în perioada primilor 2 ani, când aveam timp liber: după programul normal, în weekend-uri, când eram în concedii ete. … în speranța ca poate poate cineva ne v-a învața și pe noi lucrurile Basic de chirurgie Plastica. Spre surprinderea și bucuria noastră, nu am învațat doar lucrurile de baza ci mult mai mult. Sub îndrumarea Dr. Fodor si al Dr. Sobec și al celorlalți 4 medici care activează doar pe baza contractului de gărzi, am acumulat o experiență destul de vasta pentru cineva care după 2 ani de zile nu ar trebui sa știe nimic din aceasta specializare. Menționez faptul ca patologia din acest Compartiment este extrem de diversificata fata de ce se găsește la Spitalul de Recuperare. Toți sunt niște chirurgi de top și văzând ca ne dam interesul și suntem pasionați au decis să-și împărtăseasca cunoștințele medico-chirurgicale, fără a exista niciun fel de bariera. Chirurgia Plastica este cea mai complexa și dificila specializare chirurgicală, și cu toții ne-am îndrăgostit (și nu exagerez) de aceasta ramura, prin prisma acestor oameni dedicați.
    De ce este necesară prezenta în continuare a rezidenților (a noastră) acolo? Din simplul motiv pentru care, în urgență când iti vine un traumatism complex de membre, de exemplu (amputație, devascularizare, strivire, avulsie) sau un ars mare, cum poți tu un singur medic (primar/specialist) sa te descurci singur în sala de operație fără ajutor … pe la ora 2 dimineață (repet … e doar un exemplu izolat, în realitate, nu de putine ori, te trezești ca vin toate astea deodată). Toate tratatele chirurgicale menționează prezenta a cel Putin 2 OPERATORI în cazul acestor tipuri de intervenții chirurgical. Cum faci tu microchirurgie singur? la astfel de aspecte nu se gândește absolut nimeni. Repet, gărzile erau strict voluntare … din punct de vedere financiar nu ii afecta cu absolut nimic, nici pe manager, nici pe directorul medical, pe absolut nimeni.
    PATOLOGIA CHIRURGICALA DE URGENTA este extrem de importanta în pregătirea unui rezident de chirurgie plastica, lucru care nu poate fi asigurat de Spitalul De Recuperare de care aparținem, pentru ca ei nu primesc urgențe, dar (aici vine partea amuzanta și frustranta) nici nu ne oferă șansa sa petrecem OFICIAL o parte din rezidențiat în Chirurgia I pentru a putea vedea și trata astfel de cazuri, conform programei OFICALE! Sa nu mai Menționez faptul ca Pregătirea și dedicarea Dr. Fodor este net superioara fata de multi așa numiți „mentori”.
    În cadrul Spitalului de Recuperare, rezidenții nu sunt învățați sa lucreze, efectiv sa pună mana în sala de operație și sa realizeze un act chirurgical sub îndrumarea celui pe care … pana la urma UMF-ul îl plătește să-și facă treaba, mai exact să-ți coordoneze rezidenții în așa maniera incat la finalul rezidențiatului sa fie capabili sa pună în practica tot ce au învățat. Asta cu „inchisul la piele” e infim … tu trebuie sa știi sa diseci, sa izolezi structuri anatomice, sa suturezi tendoane, nervi, artere, sa efectuezi osteosinteze, plastii, lambouri și multe altele. Încerc sa ridic problema și sa nu ii generalizez … recunosc ca izolat exista și oameni care sunt dispuși să-i învețe ceva pe rezidenți în acest spital, însă sunt mult prea putini.
    De ce sa fim forțați de împrejurări, sa plecam afara pentru a putea învața Chirurgie Plastica când exista efectiv oameni dispuși sa ne învețe, pentru ca pot și pentru ca știu și vor, însă apar astfel de obstacole. Chiar nu se sesizează nimeni ca pregătirea acestor amărâți de rezidenți este mutilata de-a dreptul? Suntem dispuși sa lucram, sa învățăm, sa sacrificam multe pentru specializarea asta și altceva nu dorim decât sa nu ni se limiteze DREPTUL (pana la urma) la învățare și sa li se recunoască capacitatea acestor medici titulari din Compartimentul de Chirurgie Plastica – Chirurgie I cât și celor cu contract de gărzi, și sa fie acreditata secția pentru a putea participa oficial la formarea rezidenților.

  3. Ha, Ha, Ha ! „Operațiile sunt foarte grele iar riscul de a greși este foarte mare”. Deci vă bazaţi pe nişte rezidenţi retardaţi ca să vă reuşească, să înţelegem ?

    • @Soren

      “Riscul de a gresi” se refera la imposibilitatea de a realiza corect procedura, cauzata de lipsa ajutorului. Da, se bazeaza pe rezidenti ca sa reuseasca. Daca n-ai habar care e rolul mainii a doua in sala, si nu, asistenta instrumentara nu este capabila sa ofere acest ajutor, mai bine nu intoxica pe aici cu opinii inutile.

      Ai grija, acei “rezidenti retardati” o sa ajunga sa te trateze si pe tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.