Legea recunoștinței între generații, potrivit expunerii de motive, are ,,menirea de a reglementa în mod clar și fără echivoc, raporturile juridice reciproce dintre rudele în linie dreaptă, respectiv între părinți și copii, copii și bunici, copiii și străbunicii din aceeași familie, atât sub aspect moral cât și aspect material, al drepturilor și obligațiilor stabilite prin lege’’.

De asemenea, în expunerea de motive, se arată că ,,necesitatea unui astfel de demers s-a născut din analiza contextului actual în care se află societatea românească, în care familia –ca nucleu de bază a societății-este supusă unor profunde și nedorite perturbații asupra unității și solidarității necesare asigurării existenței și continuității în spațiul național românesc’’.

Un alt aspect important al acestei legii se referă la discriminare, mai exact, la reducerea sau eliminarea discriminării pe ,,criterii de vârstă, instituind un raport echitabil și firesc între drepturile și obligațiile reciproce ale diferitelor generații din interiorul aceleiași familii.

Momentan, legea recunoștinței între generații se află la Senat, sub forma unei propunerii legislative, camera decizională fiind Camera Deputaților. Această propunere legislativă a fost inițiată de 73 de deputați și senatori, cei mai mulți fiind de la PSD. Mai exact, dintre cei 73 de senatori și deputați, 69 sunt de la PSD, un deputat din partea ALDE (Tabugan Ion), doi deputați din partea formațiunii politice PRO Europa (Florea Damian, Mohaci Mihai) și un deputat din partea minorităților național (Adnagi Slaviolub).

Cine sunt deputații și senatorii PSD care au semnat pentru legea recunoștinței între generații

Andrușcă Dănuț, Axinte Vasile, Babuș Radu, Balint Liviu-Ioan, Bejinariu Eugen, Boboc Tudorița-Rodica, Boboc Valentin Gabriel, Bogdan Gheorghe-Dănuț, Bonțea Vlad, Bran Ioana, Budăi Marius-Constantin, Burciu Cristina, Călin Ion, Ciocan Dan, Ciofu Tamara-Dorina, Ciuhodaru Todor, Câta Vasile, Cobuz Maricela, Cocoș Vasile, Dinu Cristina-Elena, Dobrovici-Bacalbașa Nicolae, Floroiu Ionel, Gavrilă Camelia, Găină Mihăiță, Georgescu Nicolae, Gherman Dumitru, Gilia Claudia, Halici Nicușor, Hărătău Elena, Holban Georgeta-Carmen, Iancu Marius-Ionel, Introtero Natalia-Elena, Iordache Florin, Itu Cornel, Jivan Luminița-Maria, Lazăr Sorin, Lupașcu Costel, Mânzatu Roxana, Neață Eugen, Nicolicea Eugen, Nistor Laurențiu, Niță Iancu, Păle Dănuț, Petrea Gabriel, Popa Florin, Popa Ștefan-Ovidiu, Pop Andrei, Presură Alexandra, Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin, Rădulescu Alexandru, Roman Ioan Sorin, Roșca Lucreția, Rotaru Răzvan-Ilie, Simonis Alfred-Robert, Stancu Florinel, Stan Viorel, Bădălău Niculae, Șarpatin Elvira, Șerban Ciprian-Constantin, Șotcan Theodora, Tănăsescu Alina-Elena, Teiș Alina, Todor Adrian, Toma Ilie, Tripa Florin-Dan, Velcea Nicolae, Vîrză Mihăiță, Vrajitorul Sorinel-Marian, Zamfira Constantin-Catalin.

Trebuie menționat faptul că din această listă cu senatorii și deputații PSD care au semnat pentru legea recunoștinței între generații se remarcă, ca deputați PSD de Cluj, Cristina Burciu și Cornel Itu.

Cu toate că această propunere legislativă a fost inițiată, preponderent, de senatori și deputați PSD, au existat și parlamentarii PSD care nu au susținut această propunere, printre aceștia se află și parlamentari PSD din Cluj.Printre parlamentarii PSD de Cluj care n-au susținut această propunere legislativă se află președintele PSD Cluj, deputatul Horia Nasra și senatorul Vasile Ilea.

,,Am citit expunerea de motive și nu sunt de acord cu ce este acolo…am avut o discuție cu inițiatorul legii și i-am spus ca nu mi se pare oportun, nu mi se pare potrivit’’, a declarat Horia Nasra pentru ziarul Gazeta de Cluj.

În ceea ce privește poziția senatorului Vasile Ilea, acesta a declarat că nu a participat la dezbaterile referitoare la legea recunoștinței între generații și nu are o poziție oficială în ceea ce privește acest subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.