Încă un dosar instrumentat şi trimis în judecată de procurorii DIICOT Cluj, Mircea Hrudei şi Daciana Deritei, a fost deconstruit de judecători. Este vorba de trimiterea în judecată a preşedintelui Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a lui  Georgios Christofourou, directorul general al Bank of Cyprus România şi a încă şase persoane, sub acuzaţia de spălare de bani. După eşecul Dosarului Paszkany, aceasta este cea de-a doua anchetă răsunătoare a şefului DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, care se dovedeşte a fi o eroare. Cu toate acestea, la sfârşitul lunii trecute, Consiliul Superior al Magistraturii l-a reales în funcţia de şef al DIICOT pe Mircea Hrudei. Pe parcursul anchetei, unul dintre suspecţi, Claudiu Silaghi, a decedat din cauza unui accident vascular, iar rudele lui spun că acest lucru s-a întâmplat din cauza presiunilor la care a fost supus de anchetatori. La aflarea veştilor că toate acuzaţiile au fost ridicate de judecători, familia Silaghi e emis un comunicat pe care îl redăm în întregime. De asemenea, reporterii Gazetei de Cluj au discutat cu o persoană care are legătură cu acest dosar şi care a scos în evidenţă, sub protecţia anonimatului, o serie de abuzuri făcute de procurorii DIICOT Cluj în acest caz.

În urmă cu mai bine de un an de zile, procurorii DIICOT Cluj l-au acuzat pe Horia Ciorcilă şi încă şapte persoane de spălare de bani. Ancheta a fost condusă de Mircea Hrudei, şeful DIICOT Cluj. Potrivit comunicatului de presă al DIICOT, “în perioada 15 mai 2009 – 10 decembrie 2009, Claudiu Silaghi, fostul administrator al Băncii Transilvania,  a acţionat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în mod concertat cu ceilalţi învinuiţi, pe baza informaţiilor privilegiate obţinute de la învinuitul Sergiu Dan Dascăl, a achiziţionat, în mod repetat, de pe piaţa BVB, pe contul  învinuitei Doina Cojocaru, soacra sa, un număr total de 43.646.740 titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania S.A. în valoare totală de 74.797.448,34 lei,  în scopul asigurării unei poziţii dominante asupra cererii şi ofertei acestor titluri, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare şi în scopul ascunderii identităţii deţinătorului real, precum şi aceea de a folosi informaţia privilegiată cunoscută încă din toamna anului 2008 (în calitatea sa de membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania S.A.), referitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV)”. Potrivit DIICOT, în această afacere au mai fost implicaţi preşedintele BT,  Horia Ciorcilă, soţia lui Silaghi, Mirela, Christofourou Georgios, directorul general al Bank of Cyprus România, Isaakidis Anastasios şi Jurcovan Radu Codruţ.

“Codiţele” lui Hrudei invizibile pentru membrii CSM

Conform declaraţiilor şefului DIICOT Cluj, procurorii vor ataca printr-un recurs decizia acestei instanţe, iar procesul se va judeca la curtea de Apel Bucureşti. Însă, fără a ne antepronunţa, acest dosar pare a avea o traiectorie similară cu cercetările făcute, tot de Mircea Hrudei, asupra afaceristului clujean, Arpad Paszkany. Acuzat de şantaj într-un dosar disjuns din procesul Gazeta, instrumentat de aceeaşi procurori (Mircea Hrudei şi Daciana Deritei, n.red.), finanţatorul CFR Cluj a fost găsit nevinovat de judecătorii Tribunalului Cluj. Procurorii au făcut recurs la această decizie, dar au pierdut şi a doua oară la Curtea de Apel Cluj. Revenind la acuzaţiile de spălare de bani făcute de procurorul Hrudei la adresa şefului Băncii Transilvania, trebuie expus faptul că procurorul clujean are în cercul de cunoscuţi persoane specializate în brokeraj. Este vorba de jucătorii la bursă Radu Taica, Mircea Pinte care deţin, prin intermediul SAI Target Asset Management, mai multe afaceri printre care şi o societate de brokeraj. Hrudei, Taica şi Pinte fac parte din clubul Rotary Cetăţuie. Pe de altă parte, Horia Ciorcilă face parte din clubul Rotary Parc, iar între membrii celor două cluburi Rotary există o competiţie cunoscută în mediul de afaceri clujean.
Tot Mircea Hrudei instrumentează un alt dosar, disjuns din cel în care Horia Ciorcilă a fost achitat. Este vorba de un set de acuzaţii de manipulare a pieţei de capital pe care şeful DIICOT Cluj le aduce lui Gicu Gânscă,  Rareş Nilaş, director în cadrul BT Securites şi brokerilor Ana Oprean, Sergiu Dascăl şi Ionuţ Baboş. De asemenea, în cadrul acestui dosar a mai fost acuzat şi avocatul clujean Victor Rusa, dar el a fost achitat. Avocaţii acuzaţilor spun că procurorii clujeni au lansat aceste acuzaţii fără nici un temei legal întrucât piaţa bursieră Rasdaq, unde au avut loc tranzacţiile bursiere suspecte, nu este reglementată de Legea Pieţei de capital. După ce magistraţii clujeni nu au putut judeca acest proces, procesul în care Gânscă şi Nilaş sunt acuzaţi a ajuns la Curtea Europeană pentru ca judecătorii să decidă dacă Rasdaq este sau nu reglementată. În acest proces soluţia va fi emisă peste aproximativ un an. Cristian Duţescu, avocatul lui Gicu Agenor Gânscă, unul dintre specialiştii pieţelor de capital din România, a declarat pentru reporterii “Gazeta de Cluj” că acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT Cluj sunt lipsite de conţinut. “În acest caz nu poate fi vorba de manipularea ilicită a pieţei de capital, indiferent de locul unde a avut loc tranzacţia. Gânscă a fost cumpărătorul acţiunilor ACI Bistriţa, având interes să cumpere la un preţ cât mai mic, astfel că nu era interesat să manipuleze piaţa pentru un preţ mai mare”, a declarat avocatul. Conform rechizitoriului semnat de Mircea Hrudei şi Daciana Deritei, procurori DIICOT Cluj, în această anchetă, “Gânscă Gicu Agenor cunoştea modalităţile de tranzacţie pe piaţa de capital în condiţiile în care achiziţionase tot prin SC BT Securites acţiuni la Mecom SA Brasov (dosar 278/D/P/2010 înregistrat la DIICOT Cluj). Pe cale de consecinţă, Gânscă Gicu Agenor cunoştea faptul că realizarea unei tranzacţii la un preţ stabilit anterior printr-un antecontract este posibilă doar dacă se realizează o manipulare a preţului pe piaţa de capital”, se arată în rechizitoriul DIICOT Cluj. Conform aceluiaşi document, “fapta învinuitului Gânscă Gicu Agenor care, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în perioada noiembrie 2007- februarie 2008, a cumpărat pe piaţa reglementată RASDAQ acţiunile ACIS ale emitentului SA ACI Bistriţa SA în modalităţile prezentate, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de manipulare a pieţei de capital, în formă continuată", se arata în rechizitoriul înaintat de procurorii DIICOT instanţei de judecată.
Până în momentul de faţă, chiar dacă mai mulţi acuzaţi din dosarele instrumentate de şeful DIICOT Cluj au fost achitaţi de instanţe, Mircea Hrudei a fost reales în funcţie la sfârşitul lunii trecute. Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), forul care a luat această decizie, au declarat într-un articol prezentat în Gazeta de Cluj în urmă cu două săptămâni, că procurorul Hrudei s-a prezentat cu un CV ireproşabil, cu calificative profesionale “foarte bine”, astfel că membrii CSM au votat “în orb” realegerea procurorului clujean în funcţia de şef al DIICOT Cluj pentru încă trei ani.

Abuzuri pe bandă rulantă

Conform unor surse din cadrul Băncii Transilvania, în cadrul procesului, s-a demonstrat că doi clienţi ai unei case de broker au dreptul că negocieze între ei. “În instanţă s-a demonstrat că aşa se fac tranzacţiile pe piaţa DEAL peste tot în lume, inclusiv şi în românia. Mai mult, preţul de piaţă nu poate fi influenţat de tranzacţiile de piaţă DEAL. Astfel că acuzaţiile de manipulare de piaţă nu există. Este o aberaţie ce au făcut procurorii pentru că nu poţi manipula o piaţă DEAL. În foarte multe dintre înregistrări, deşi nu se vorbea de nume, procurorii puneau în paranteză ce nume vroiau – ce le convenea. Spre exemplu, Horia Ciorcilă are şase telefoane înregistrate şi nici o referire la vreo tranzacţie. Din şase telefoane ascultate, 2 numere aparţineau unor directori executivi, dar procurorii i-au ascultat abuziv susţinând că erau telefoanele lui Ciorcilă. Alte trei telefoane erau ale Băncii Transilvania, sunt linii fixe, deci inofensive, şi doar un telefon era telefonul lui Ciorcilă. Mai mult, BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) are imunitate diplomatică, chiar şi aşa procurorii au făcut adrese şi presiuni continuu să îi aducă la audieri pe reprezentanţii BERD până când sediul central de la Londra le-a transmis prin Ambasade Britanică care sunt regulile şi că trebuie să le respecte. Procurorii au venit la BT ameninţând că vor aduce zeci de mascaţi şi televiziunea, au ameninţat conducerea băncii care le dăduse sute de documente, mii de pagini”, spune sursa citată. De asemenea, conform aceloraşi informaţii, în cazul lui Claudiu Silaghi, procurorii DIICOT Cluj au făcut mai multe abuzuri. “I-au citat pe cei doi copii din America. Pe fata lui au ameninţat-o şi presat-o până când s-a prezentat la audieri. complet abuziv şi ilegal au cerut familiei lui Silaghi să dea declaraţii împotriva tatălui. Mai mulţi martori din dosar au fost ameninţaţi în timpul declaraţiilor date la DIICOT că vor fi învinuiţi dacă nu declară ce vor procurorii. Şi acum, mai mulţi angajaţi de la BT, respectiv şefa departamentului de trezorerie, o asistentă şi o contabilă au fost învinuiţi de mărturie mincinoasă. De asemenea, brokerul lui Silaghi, Jurcovan, a fost ameninţat cu arestarea şi a fost pus să declare, ca martor. Ulterior a fost învinuit, iar instanţa a anulat declaraţia luată abuziv. la fel şi în cazul ciprioţilor care au fost chemaţi ca martori şi ulterior au ajuns învinuiţi, iar instanţa a anulat declaraţiile lor. Un martor, Director Executiv al grupului Bank of Cyprus din Nicosia, a arătat de altfel în declaraţia din luna mai că nu înţelege cum dosarul e în instanţă, iar la 10 luni după trimiterea în instanţă DIICOT încerca să afle cine era proprietarul firmei. Adică au trimis în judecată pe cineva şi după aceea au început să cerceteze. Un om a murit, s-au pus sechestre de peste 20 de milioane de euro, au fost afectate două bănci şi zeci de oameni. Au fost pierderi enorme financiare şi reputaţionale. Cine şi cum va plăti toate acestea?”, se întreabă sursa citată.

Soluţia Tribunalului Bucureşti

“Încetează procesul penal faţă de inculpatul SILAGHI CLAUDIU EUGEN IULIU, pentru săvârşirea infracţiunilor de: manipularea pieţei de capital, în formă continuată. Achită pe inculpata SILAGHI MIRELA, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în formă continuată. Achită pe inculpata COJOCARU DOINA-MĂRIOARA, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la manipularea pieţei de capital, în formă continuată. Achită pe inculpatul CIORCILĂ HORIA, pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital. Achită pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare de informaţii privilegiate. Achită pe inculpatul CHRISTOFOUROU GEORGIOS, pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital, în formă continuată. Achită pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare de informaţii privilegiate, în formă continuată. Achită pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de dezvăluire de informaţii privilegiate. Achită pe inculpatul ISAAKIDIS ANASTASIOS, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la manipularea pieţei de capital, în formă continuată. Achită pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la utilizare de informaţii privilegiate, în formă continuată.
Achită pe inculpatul DASCĂL SERGIU-DAN, pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital, în formă continuată. Achită pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare de informaţii privilegiate, în formă continuată. Achită pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de dezvăluire de informaţii privilegiate, în formă continuată. Achită pe inculpatul JURCOVAN RADU CODRUŢ, pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital, în formă continuată.
Dispune ridicarea în tot a sechestrului asigurător instituit prin Ordonanţa din 12 februarie 2010 (Dosar nr. 20 D/P/2009) a P.Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Silaghi Claudiu Eugen Iuliu şi Silaghi Mirela, menţinut în parte prin Încheierea din 5.04.2011 a Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală (Dosar nr. 33545/3/2010), până la concurenţa sumei de 4.610.297,87 lei, asupra contului depozit EURO de la BANCA TRANSILVANIA S.A., aparţinând inculpatului Silaghi Claudiu Eugen Iuliu şi asupra bunurilor aparţinând inculpatei Silaghi Mirela, respectiv: suma de 8.566,53 lei aflată în contul deschis la Banca Transilvania al inculpatei Silaghi Mirela; 20 de titluri de stat aflate în custodia Băncii Transilvania în valoare de 2.000.000 EURO, respectiv 8.257.400 lei; 622 de acţiuni ale emitentului S.C. Construcţii Napoca S.A.; 1859 de acţiuni ale emitentului Banca Transilvania.  Dispune ridicarea în parte a sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Ciorcilă Horia, cu excepţia a 7.941.204 acţiuni ale emitentului S.I.F. BANAT-CRISANA (simbol SIF1), cu privire la care menţine măsura sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 11.699.576,13 lei. Dispune ridicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Christofourou Georgios, asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Isaakidis Anastasios. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, onorariile apărătorilor din oficiu (câte 400 lei pentru fiecare incupat asistat) urmând a fi avansate din fondurile MJ. Cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi inculpaţii Silaghi Mirela, Ciorcilă Horia, Christofourou Georgios, Isaakidis Anastasios, Dascăl Sergiu Dan şi Jurcovan Radu Codruţ şi de la comunicare pentru inculpata Cojocaru Doina Mărioara.

“Astăzi, prin sentinţa Tribunalului Bucureşti, după un proces care a durat peste un an de zile, s-a făcut dreptate, justiţia stabilind ceea ce noi am ştiut dintotdeauna: cei trei membri ai familiei Silaghi sunt nevinovaţi. Aşa cum am susţinut încă de la început, acuzaţiile formulate de procurori au reprezentat o gravă eroare cauzată de lipsa de înţelegere a mecanismelor pieţei de capital şi a modului în care acestea funcţionează. Din păcate, sentinţa de astăzi nu mai reprezintă decât o palidă consolare pentru familia noastră. Ne putem gândi doar la reabilitarea memoriei tatălui nostru, Claudiu Silaghi, care a plecat dintre noi pe parcursul acestui proces, suferind enorm datorită acuzaţiilor nedrepte aduse celor dragi lui şi nerezistând presiunii insuportabile a acestor grave acuzaţii ce s-au dovedit nefondate. Nicio hotărâre judecătorească nu îi va putea da viaţa înapoi, dar, pentru amintirea lui şi pentru noi, este important ca dreptatea în care a crezut atât de mult s-a realizat, în cele din urmă, astăzi. Suntem în continuare la dispoziţia justiţiei, ne vom susţine nevinovăţia pe mai departe şi aşteptăm ca acest calvar să se încheie cât mai repede cu putinţă”.

Ştefan Trandafir

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.