Pe rețelele de socializare au apărut mesaje de protest vizavi de modalitatea în care administrația clujeană închide pentru o perioadă lungă de timp zona centrală și Parcul Central, spații pe care le închiriază organizatorilor Untold.

„Vă garantez că finalul nu va fi unul fericit, nici pentru primar, nici pentru festival”, spune Mihnea Blidariu, solistul trupei Luna Amară și unul dintre participanții la o acțiune similară, Occupy Conti, desfășurat în noiembrie 2011 pentru salvarea Roșiei Montane.


„Da, voi ocupa cel mai circulat parc public din oraș, da, voi face câtă gălăgie vreau, voi lansa câte artificii vreau, până la orice oră vreau, iar voi, ăștia de nu vă permiteți bilet, voi care nu ne doriți muzica, voi de stați în Grigorescu și nu mai aveți linie de autobuz să ajungeți la Spitalul de Copii sau Memo (pentru unii nicăieri), voi pensionari și muncitori, suportați(!) (…) L-aș putea face în câmp să nu deranjeze pe nimeni, dar frustrarea voastră de plebei săraci și bătrâni neajutorați mă hrănește aproape la fel de mult ca profitul pe care oprimarea serviciilor voastre publice mi-l aduce. Nu vorbim de bani, vorbim de ocuparea unui spațiu public central. Vorbim de o probabilă plăcere fetișistă a exercitării puterii de a ocupa în mod repetat, anual, spațiul public pentru profit privat. Nu, acei bani ce intră în Cluj anual, nu ajung la cetățeni. 2024, occupy your public park, maybe?Anarhic, haotic, împotriva democrației (…) E vreo lege care să oprească cetățenii din a se bucura de spațiul public dacă primăria decide că brusc o bucată relevantă de oraș e de facto «spațiu privat destinat profitului privat»?”, este mesajul postat de un clujean pe Facebook. 

„Da, s-ar rezolva, pentru că protestatarii nu pot fi ridicați întotdeauna așa ușor. Și poate că unii vor trebui coborâți, cine știe…Responsabilitatea rezolvării tuturor problemelor legate de desfășurarea festivalului Untold aparține organizatorilor, primăriei și primarului. Spațiul public aparține tuturor, fie că e vorba de artere de circulație sau parcuri. Legislația locală trebuie respectată de toți – asta dacă avem pretenția că trăim într-o societate, o comunitate sau un oraș, indiferent de câte stele o fi. Dacă însă actorii instituționali – în acest caz, primarul și primăria – se comportă ca în junglă, asta putem face și noi, cetățenii. Și vă garantez că finalul nu va fi unul fericit, nici pentru primar, nici pentru festival. Eu știu că atât primarul cât și festivalul gândesc în termeni publicitari, de advertising, și au impresia că orice reclamă e bună; însă experiența mea de cetățean preocupat mi-a arătat clar că dacă strigi suficient de tare, suficient de mult timp, vei câștiga. Primarul are multe calcule de făcut, electorale, politice, economice; organizatorul, la fel. Noi, cetățenii, însă, avem un scop simplu de urmărit și mijloace foarte diverse de a-l atinge. Ar fi mai simplu pentru ei să mute festivalul in afara orașului. Dar lăcomia și fudulia sunt mari, mai ales când te crezi buricul pământului”, mai spune Mihnea Blidariu. 

Și Adrian Dohotaru, președintele Asociației Societatea Organizată Sustenabil SOS, este de acord cu o astfel de mișcare Occupy și cu mutarea festivalului Untold.

„Îmi imaginez un Occupy Civic al Parcului Central în timpul festivalului, pentru că am arăta printr-un gest de nesupunere civică următorul fapt: parcul trebuie să aibă aces general și gratuit pentru toți clujenii! Închiderea sa și a străzilor adiacente atâtea zile este ilegală, nu se respectă Legea Spațiilor Verzi. Dacă ar fi după mine, aș ține Untold în continuare, dar la marginea Clujului, așa cum am văzut la alte evenimente de anvergură la care am participat, unde infrastructura de spectacole, de tipul stadionului, era la marginea orașului. În tinerețe, am propus prelungirea parcului, relativ mic, și construirea stadionului si polivalentei la marginea orașului, ca în Europa civilizată, dar autoritățile nu au avut viziune, nu au ascultat. Acum ascultăm Gheboasa”, spune Dohotaru.

Dohotaru spune că nu este rolul societății civile să rezolve o problemă „pe care nu ei au generat-o, dar e o modalitate bună de a atrage atenția, apoi e treaba autorităților să rezolve problema semnalată”.

„O provocare ar fi ca lumea să sară gardul Untold”

Mihai Goțiu, activist de mediu, spune că pe perioada Untold „singura posibilitate de a te bucura de parc e să sari gardul instalat abuziv”.

„Așa proastă cum e, Legea spațiilor verzi nu lasă loc de interpretări. Parcurile sunt spații verzi cu acces nelimitat, iar autorizările de amenajări în spații verzi cu caracter socio-cultural, nu trebuie să ocupe mai mult de 10% din suprafața spațiului verde respectiv. Ar fi, într-adevăr, o provocare dacă mai mulți cetățeni ar alege să sară gardul Untold. Nu știu care ar putea fi temeiul legal al Poliției să-i «ridice» pe acei protestatari, pentru că nu ei încalcă legea, ci cei care autorizează și cei care plantează abuziv acel gard. Desigur, un asemenea demers necesită multă determinare: să ai forma fizică necesară să-ți permită să sari gardul, să te țină nervii să te fugărească niște tovarăși de ordine, să ai nervi să contești eventuale amenzi abuzive și chiar să mergi până la CEDO. Avem deja o decizie de condamnarea la CEDO, de anul trecut, pentru încălcarea libertății de exprimare, în cazul Mihai Bumbeș și Miliția spirituală versus statul român, pentru amenzile primite în august 2013, când s-au legat de gardul Guvernului, pentru Roșia Montană. A durat nouă ani, dar stabilește un precedent, inclusiv în cazul unor amenzi abuzive pe care le-ar primi eventuali protestatari care ar sări gardul Untold ori s-ar lega cu lanțuri la intrările/ieșirile festivalului din Parcul Central”, spune Goțiu.

Goțiu spune că și organizatorii festivalului au o responsabilitate la fel de mare în a căuta soluții alternative, în proximitatea orașului, „cum se fac mai peste tot în lume, dacă vor ca Untold să aibă un viitor”, arată monitorulcj.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.