Ultimul termen din dosarul în care fostul şef al ISCTR IT 4 Cluj, Rareş Pop a avut ca obiect audierea unor martori cheie cu privire la acuzaţiile DNA. Astfel că în discuţie au fost aşa-zisele acte de trafic de influenţă şi abuz în serviciu pe care martorii susţin că Rareş Pop nu le-a efectuat.
Telefon de la Teleorman pentru incompetenţa inspectorilor de la CLUJ
Primul martor audiat, şef al ISCTR IT 7, Ionel Dănuţ Cristescu a fost chemat în faţa instanţei pentru a lămuri de ce în mai 2014, l-a sunat pe Rareş Pop cu privire la un autovehicol sancţionat de către inspectorii de trafic din subordinea celui din urmă.
Cristescu are funcţia de inspector şef la ISCTR IT 7, cu sediul în municipiul Alexandria. Aria de competenţă a acestui punct teritorial cuprinde judeţele Argeş, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman; La fel era şi cazul lui Rareş Pop, atunci şef la IT 4 Cluj cu răspundere pe Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.
„L-am sunat pe Rareş Pop să îl întreb despre un control. În 21 mai 2014 am fost căutat la sediu de un operator de transport al cărui angajat, şofer de cursă, fusese oprit în Ardeal pe motiv că nu avea plăcuţele cu dimensiuni maxim admise, montate. Acest operator mi-a spus că şoferul urmează să fie sancţionat, aspect care l-a nemulţumit deoarece din punctul lui de vedere nu era legal acest demers de sancţiune. Având în vedere că maşina lui fusese oprită în zona IT 4 al cărui şef era Rareş Pop, l-am sunt să mă consult cu el, deoarece, în acea perioadă, din cauză că legea era neclară, toţi operatorii ce contestau în instanţă astfel de sancţiuni, câştigau. Tot atunci era vorba de o directivă europeană ce urma să fie implemnetată şi care făcea referire la obligativitatea montării plăcuţelor. La telefon i-am spus lui Rareş Pop că în zona cluj e oprită o maşină din judeţul meu, Teleorman şi am discutat despre plăcuţe. I-am spus şi faptul că operatorul era nemulţumit că urmează să fie sancţionat. Aceasta a fost singura discuţie pe care am purtat-o cu Rareş pe această temă şi chiar dacă mi-a spus că va reveni cu un telefon după ce se va interesa despre cele relatate de mine, nu a mai făcut-o” a declarat şeful ISCTR IT 7, Dănuţ Cristescu.
Procurorii îl acuzau pe Rareş Pop de abuz în serviciu, în speţă că la telefonul şefului de la Teleorman ar fi scăpat de sancţiune un şofer al unui anumit operator.
Însă, în cauză, şoferul firmei respective avea păcuţa din fabricaţie montată în apropierea motorului, însă îi lipsea aşa-zisa plăcuţă RAR(care de fapt trebuia montată doar la inspecţia periodică tehnică a maşinii). Ambele plăcuţe conţin dimensiunile maxime admise de transport a maşinii în cauză. Astfel că, inspectorii ISCTR IT 4 l-ar fi sancţionat greşit pe şofer, în vreme ce acesta putea prezenta la control informaţiile necesare.
După arestarea lui POP s-a făcut şedinţă cu şefii din ţară
De asemnea Dănuţ Cristescu a povestit despre faptul că după arestarea lui Rareş Pop, a avut loc o şedinţă cu şefii seviciilor teritoriale ale ISCTR România. La acea şedinţă s-a discutat în special despre cum a procedat Rareş Pop cu privire la controlul efectuat de subordonaţii lui la şcoala din Bistra.
„După arestarea lui Rareş la şedinţa ISCTR de la nivel central s-a discutat despre cum a procedat el în cazul controlului şi a sancţiunii aplicată Grupului Şcolar din Bistra. La această întrevedere majoritatea şefilor, incluzându-mă şi pe mine, am susţinut că autovehicolul ce transporta elevi la Bistra, judeţul Alba, intra pe excepţia prevăzută de art.3 şi art. 13 din reglementarea europeană 51/2006. Deci maşina nu trebuia să fie dotată cu limitator de viteză şi tahograf, întrucât transporta elevi pe o distanţă mai mică de 50 de km” a mai precizat acesta.
În speţă, şcoala sancţionată a obţinut şi o victorie în instanţă, împotriva ISCTR IT 4, implicit a inspectorilor pe care Rareş Pop i-a sunat pentru a le spune să nu amendeze instituţia de învăţământ.
Principalele acuzaţii aduse în dosarul lui Rareş Pop constau în şantaj deoarece acesta a cerut ca Şcoala Gimnazială ” Nicodim Ganea” să nu fie amedată. În tomana anului trecut, Tribunalul Alba a dat câştig de cauză celor spuse de el.
„Eu am spus nu trebuia amendată şcoala pentru că exista lege în regulamentul european ce prevedea că în cazul transportului necomercial, în scop umanitar,(ei duceau copii la şcoala) nu trebuiau aplicate sancţiuni. După şase luni de zile pe care le-am petrecut în închisoare şi având în vedere faptul că întodeauna am susţinut că şcoala a fost amendată ilegal, nu pot decât să mă bucur, dar răul deja s-a întâmplat. Instanţa mi-a dat dreptate. Cu siguranţă acest lucru va întări foarte mult demonstrarea nevinovaţie mele în dosarul care se află pe rol ” declară Rareş POP.
Un accident ce era să ”omoare” o firmă
Şi Orha Ioan, imspectorul de trafic şi coodonatorul judeţean pe Maramureş a fost chemat în faţa instanţei pentru a fi audiat cu privire la acuzaţiile aduse lui Rareş Pop.
Mai exact, în rechizitoriu se susţinea că Pop l-ar fi telefonat pe Orha pentru ca să aplice o amendă mai mică la OPT Trans SRL ca să nu ”omoare firma”. Procurorii l-au acuzat pe baza conversaţiei dintre cei doi, pe Pop de abuz în serviciu.
De fapt, un angajat al firmei OPT Trans a avut un accident cu puţină vreme în urmă. Acestuia i s-a desprins remorca cu lemne de capul tractor(vehicol), iar inspectorii ISCTR au fost chemaţi de urgenţă la faţa locului. Din fericire, remorca desprinsă din mers nu a făcut victime şi nu s-au produs nici pagube materiale. Însă, cei de la ISCTR au amendat firma şi au revocat licenţa de transport pe acel autovehicol pentru o perioadă determinată. Amenda a fost una destul de mare pentru un operator mic precum OPT Trans – 15.000 de lei.
La scurt timp după, inspectorii s-au prezentat la sediul firmei pentru a efectua un control de fond.
„Acest control de fond a fost determinat de un accident rutier în care s-ar fi desprins remorca de capul tractor. Dacă un autovehicol al unei firme este implicat într-un accident, de orice fel, inspectorii de trafic sunt obligaţi să efectueze un control de fond după o perioadă” a declarat Ioan Orha.
Motivul pentru care Pop l-a sunat pe Orha să îi spună că în urma controlului de fond să aplice o sancţiune mai mică firme OPT Trans SRL că altfel ”omoară” societatea comercială respectivă, era pentru că recent, acel operator mai primise o amendă de 15.000 de lei.
Toate acestea au fost confirmate şi de patronul firmei OTP Trans, Târnoveanu Gabriel, care prezent în faţa instanţei, a explicat judecătoarei că o sancţiune similară cu prima i-ar fi distrus financiar firma.