Home Știri Claudiu Sugar, Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean și un ex-senator fac...

Claudiu Sugar, Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean și un ex-senator fac afaceri cu energie

1991

Claudiu Sugar, om de afaceri din domeniul imobiliarelor și al energiei, împreună cu Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, și fostul senator de Iași, Florin Constantinescu, s-au asociat și fac afaceri cu energie. Politicianul a fost cercetat și judecat penal dar în final a fost achitat. Investiția pe care o fac într-un parc eolian, pe un teren din comuna ieșeană Ruginoasa, va fi legată și de afacerile lui Gheorghe Bâlteanu, fostul director la SIF Muntenia, patronul firmei Electromontaj care va realiza construcția parcului.

Pe 23 de hectare din comuna Ruginoasa, jud Iași, se va construi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România. Lucrările care fac obiectul contractului sunt o reţea de linii electrice subterane de 35 kV necesară pentru colectarea energiei de la generatoare până la staţia de conexiune la sistemul energetic naţional, fundaţiile pentru cele zece turbine eoliene care se vor monta în cadrul proiectului, platformele pentru depozitarea echipamentelor, platformele pentru calarea macaralelor de mare tonaj şi drumurile de acces şi cele interioare ale parcului eolian.

MOLDOVA EOLIAN SRL, firma prin care se derulează investiția, este deținută de DTEK RENEWABLES INTERNATIONAL BV (60%), o firmă olandeză care face parte din grupul DTEK care îi aparține ucraineanului Rinat Ahmetov, clujeanul Sugar Liviu Claudiu (20%), inginerul ieșean Agavriloaei Neculai (10%), Burtila Roxana Elena (5%), fiica fostului senator PSD de Iași Constantinescu Florin care deține și el 5% din această societate.

De altfel, Constantinescu s-a ocupat de punerea la dispoziție a terenului pe care se face parcul eolian.

Administrarea firmei este făcută de Daniel Rascu, manager în cadrul proiectelor derulate de firma ucraineanului Ahmetov, și de clujeanul Strilciuc Tudor Mircea, care reprezintă interesele lui Sugar.

Firma MOLDOVA EOLIAN SRL a fost înființată în 2009 și până acum nu a declarat niciun angajat, niciun profit și a mers în fiecare pe pierderi.

Înainte ca Rinat Ahmetov să cumpere părți sociale din această afacere, din acționariatul Moldova Eolian SRL făcea parte firma  GV ENERGY SRL care aparține clujenilor Eugen Meciu și Sorin Ghite, parteneri constanți de afaceri de-ai lui Sugar.

Ce i-a adus împreună pe clujeni și pe moldoveni: fostele afaceri cu televiziunea  prin cablu. Sorin Ghite este unul dintre milionarii locali care au strâns o avere din vânzarea afacerii de televiziune prin cablu Astral. De partea cealaltă a țării, în Iași, Toader Burțilă, socrul Elenei Burțilă (fiica fostului senator Constantinescu), a fost promotorul unei afaceri de televiziune prin cablu similară cu cea a clujenilor. Ulterior, lucrurile au evoluat și prin prisma cercurilor de cunoștințe comune, Sugar a ajuns să fie partener cu ieșenii și să îl coopteze în pe Ahmetov în afaceri. Astfel, ucraineanul vine cu banii, ieșenii cu terenul, iar clujenii cu realizarea infrastructurii și know-how-ul.

Imobiliare și energie

Colaborarea între Ahmetov și clujeni a început în decembrie 2021, prin dezvoltarea comună a unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa, județul Iași, pe o suprafață de 25 de hectare. Investiția în valoare de 90 de milioane de euro se află în acest moment în stadiul de proiectare și de licitații echipamente, urmând a fi finalizată în 2024. În iunie 2022, Finas Group și DTEK Renewables International au demarat un nou proiect în valoare de 60 de milioane de euro. Este vorba de un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, județul Mureș, ce se întinde pe 90 de hectare și care va fi finalizat anul viitor. În momentul asocierii celor două companii, atât parcul eolian, cât și cel solar aveau autorizație tehnică de racordare (ATR).

Grupul Finas este deținut de familia Dana și Claudiu Șugar, fiind implicat atât în energie, cât și în agricultură, imobiliare, medicină. Claudiu Șugar este partener de afaceri și cu Simion Mureșan, care deține Electrogrup, cea mai mare companie din grupul E-INFRA, cu activități în energie, infrastructură și telecomunicații

În Cluj Napoca, Claudiu Sugar, prin intermediul fondului de investiții STK controlat de brokerul Nicolae Pascu, vor construi centrul de cartier din Bună Ziua. Proiectul imobiliar se numește Green Square costurile estimate sunt de peste 31 milioane de euro.Proiectul prevede un mall, spații de locuit, birouri, locuri de joacă, spații de agrement, etc. Dacă va fi avizat ansamblul urmează să fie construit în apropierea magazinului Lidl din cartier.

Claudiu Sugar face parte dintr-o ”triadă” de oameni de afaceri, alături de Ratu Taica și Mircea Pinte. Principalul lor domeniu de activitate constă în imobiliare și construcții. Pe de o parte, una dintre firmele lor a primit contractul de renovare a sediului în care lucrează procurorii DNA Cluj, clădirea fiind în patrimoniul Primăriei Cluj Napoca. În același timp, o altă firmă de-a lor ține în chirie o parte din cadrul IPJ Cluj pentru că sediul instituției este blocat într-o serie de lucrări de renovare care au fost lăsate neterminate. Taica și Pinte au fost, în urmă cu câțiva ani sponsorii de campanie (2008) al lui Emil Boc. LA scurt timp, după ce Boc a fost numit Premier, firma lor de construcții, SC Decorint, a primit un contract de la Ministerul Educației pentru… zeci de mii de jucării care au fost trimise grădinițelor din România. Valoarea contractului respectiv a fost de aproximativ 1,5 milioane euro la nivelul anului 2010.

Cel mai bogat ucrainean se conectează la afacerile cu energie din România 

Rinat Ahmetov, care este cunoscut ca fiind cel mai bogat om din Ucraina. În prezent, averea acestuia este estimată la nu mai puţin 4.3 miliarde de dolari. Este fondatorul și președintele la System Capital Management (SCM) și este unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina. Ahmetov este de asemenea președintele clubului de fotbal Șahtior Donețk. 

DTEK Renewables International este parte a Grupului DTEK, investitor privat lider în sectorul energetic al Ucrainei. Organizat în prezent ca un holding cu șapte subsidiare deținute în totalitate și încorporate în Țările de Jos, grupul are majoritatea operațiunilor și activelor sale în Ucraina. Întreprinderile DTEK generează energie electrică prin centrale solare, eoliene și termice, sunt implicate în producția de cărbune și gaze naturale, și comercializează produse energetice atât pe piețele ucrainene, cât și pe cele internaționale.

Un băiat deștept din energie învârte elicea la turbinele ucraineanului Ahmetov

Realizarea parcului eolian de la ruginoasa va fi făcută de firma Electromontaj care îi aparține lui Gheorghe Bâlteanu. El a fost șeful SIF Muntenia și fondatorul grupului de firme Romenergo. Fiul lui, Dragoș, este soțul Cristinei Rus o cântăreață din Cluj Napoca. 

Dragoș Bîlteanu și Najib El Lakis, unul dintre partenerii lui de afaceri, au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare fiecare, de către Tribunalul București, după ce au făcut acorduri de recunoaștere  a vinovăției, într-un dosar penal instrumentat de DIICOT, început în 2014. Acum derulează afaceri în domeniul imobiliarelor și a energiei.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here